- Annons -

Har du också problem hitta vad du söker i hallen? Har du också för många skor och för liten plats att förvara dem? För mycket jackor men för lite krokar? Bara vänstervantar och inga höger? Följ med in till familjen som utnyttjat varje liten millimeter för att skapa ordning och reda och på det sättet få en harmonisk känsla i hallen.

hallen
Många är vi som har två hallar hemma. En finingång som används då vi välkomnar gäster till helg och fest. Den inreder vi med krokar, speglar och tända ljus. Mer behövs inte för att den ska fungera och kännas trevlig. Och så har vi grovingången som alla passerar flera gånger om dagen. Ofta trång och svårmöblerad där tusen saker ska samsas och det händer saker hela tiden. Där förvaras alla årets ytterkläder och skor. Vantar, mössor, långkalsonger och ridkläder. Sportväskor och bandyklubbor. Nycklar, cykelhjälmar och skokräm. Kanske finns också tvättmaskin och värmepannan i detta utrymme. Listan kan göras hur lång som helst. Det blir svårt att få ihop tillräckligt med förvaring för att skapa ordning och reda och framför allt är det svårt att få till ett välkomnande intryck.

Full aktivitet

Familjen Martinsson består av mamma, pappa och tre barn. De för en aktiv tillvaro med många olika fritidsaktiviteter. Tjejerna spelar fotboll och äldsta sonen tennis och golf. Mamma och pappa tränar på gym och gympar. De åker ofta skidor eller påtar i trädgården. Detta skapar en ofantlig mängd med kläder och annat som behöver förvaras i just grovingången. För ett tag sedan fick de nog av oredan och tog tag i planeringen. De förstod direkt att de inte kunde få plats med så mycket fina saker som gör ett rum trevligt och harmoniskt, så de satsade på en fin grupp med ljus och växter precis utanför ytterdörren istället. Det ser härligt ut och känns välkomnande när ljusen tänds. Det första de ser när de kommer in i hallen är en liten väggsnutt som de använt till
att hänga upp nyckelskåp och spegel på. Här kan de kommunicera med varandra då nyckel- skåpet målats med griffelfärg.

Överblick över allt

Familjen gjorde valet att plocka bort alla garderober för att istället satsa på en öppen förvaring. Fördelen med det
är att det blir enkelt för alla att hänga upp och plocka ner sina jackor. De får en tydlig över- blick och behöver inte brottas med dörrar som är i vägen eller med varandra för att kom- ma förbi. Även skorna fick en hel vägg från golv till tak. De valde att bygga öppna hyllor framför det fönster som redan fanns. Ljuset kommer ändå in och i det här fallet värderades förvaring framför utsikt. Stora rejäla lådor köptes in för att ge alla var sin till handskar, vantar och mössor.

Krokar i massor

Precis innanför dörren monterade de upp fullt med krokar till de jackor som används för tillfället. Istället för dörr in till resten
av huset har de hängt upp ett draperi. Då slipper de brottas med dörren samtidigt som draperiet gör att värmen inte släpps ut från resten av huset. De gamla byrålådorna fick vara kvar, men placerades på varandra. På det sättet utnyttjas ytan ännu mer. Där förvaras rid- kläder, regnjackor och annat som behövs från tid till annan. De är tydligt markerade med text för att det ska vara lätt att hitta samtidigt som det ska vara lätt att lägga tillbaka kläder som använts på rätt plats.
– Vilken skillnad! Nu finns tillräckligt med krokar och galgar för alla jackor och kappor. Det finns hyllor för de 98 skor som just nu är i omlopp i familjen. En fantastisk känsla när allt ligger där det ska och vi kan ge oss iväg utan att bli frustrerade över att inte hitta vantar eller nycklar.
Texter: Kicki Rundbäck Foto: Daniel Mårtensson

- Annons -