Köpte vattenskadat hus

Familjen Rönnmar var så glada åt sin nyinköpta villa. Men glädjen förbyttes i chock när det visade sig att huset var vattenskadat.

 

Lagom till påsken i år fick familjen Rönnmar nycklarna till sin villa. Påskhelgen skulle användas till att måla och tapetsera före inflyttningen. Men så blev det inte. Eftersom en del villor i samma område hade haft problem med fukt i yttersyllarna, beslöt familjen att göra en extra besiktning. Yttersyllen visade sig mycket riktigt vara fuktskadad och man beslöt sig för att byta.

Då upptäcktes den stora katastrofen – sandavjämningen som ska vara torr var genomsur.

— Den var som en regnvåt sandlåda. Syllen under huset var så blöt att det droppade på vissa ställen. Påskhelgen blev lång och ångestfylld, det var svårt att få tag på folk eftersom alla var lediga, säger Mikael Rönnmar.

Köpte vattenskadat hus mitt i texten 1

Trasig koppling
Efter helgen skickade försäkringsbolaget ut folk för att provborra och undersöka grunden.
— De hoppades för vår skull att de skulle hitta en ersättningsbar skada, annars skulle vi få stå för hela kostnaden själva. Ledningarna provtrycktes och felet visade sig vara en trasig koppling mellan varmvattenberedaren och diskbänken. Kopplingen, som var dold i sanden, hade troligen läckt under många år. Alla golv på bottenvåningen togs bort och sanden blottlades.

— Barnen blev jätteglada. De hade fått en stor sandlåda i hela huset! Sanden togs bort. Innersyllarna var skadade men plattan torkade upp snabbt med hjälp av fläktar. Därefter kunde renoveringen påbörjas. Peab stod för totalentreprenad, utsedd av försäkringsbolaget Trygg Hansa.

Oklar sluträkning

Det jobbiga med totalentreprenad är att inte ha full kontroll på skeendet. Många hantverkare rotar i ditt hem och du vet inte vad sluträkningen blir. Dessutom var det stressande med begränsat materialval. Vi kände oss låsta, säger Mikael Rönnmar.

— Antingen fick vi acceptera deras bud på mellanskillnaden eller välja standardutförande som oftast inte passade vår smak. Vi ville ha badrummet kaklat, men avstod när vi fick höra hur mycket det skulle kosta oss. Säljarens försäkringsbolag ersätter skadan till ursprungligt skick.

Eftersom säljaren tecknat en tilläggsförsäkring, begränsades kostnaden till 10 000 kronor. Alla extra ändringar som familjen Rönnmar ville ha gjorda fick de betala själva, både när det gällde el, arbete och material. Yttre syllbyte kostade familjen 75 000 kronor. Dessutom fick de vänta tre månader med att flytta in, så den verkliga kostnaden för vattenskadan återstår att räkna ut.

Mikael Rönnmars fem råd om vattenskador:

  • Var beredd på att kontakter med hantverkare tar tid. Själv fick jag ägna många luncher åt att gå på olika möten.
  • Titta runt och lås er inte till totalentreprenörens val av material. Stå på er, det kan spara tusenlappar.
  • Se till att vara rätt försäkrad. Den tidigare ägaren till mitt hus hade till exempel en tilläggsförsäkring som gjorde att kostnaden stannade på 10 000 kronor, betydligt mindre än vad det annars skulle ha blivit.
  • Håll löpande koll på vad som händer i ditt hus under renoveringen. Begär en slutbesiktning, skriv upp alla fel och skavanker.
  • Begär en slutbesiktning, skriv upp alla fel och skavanker.

Text: Tina Lindström Carlsson. Foto: Jakobsen Media.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -