Glasskjutdörrar – Förnya med hel fönstervägg

Glasskjutdörrar hjälper dig att släppa in mer ljus i din villa

Nu kommer våren och längtan efter ljus, rymd och närhet till trädgård och natur. Stora fönster suddar ut gränsen mellan inne och ute – och ger både rummet och huset en helt ny karaktär. Att riva ytterväggen och sätta in stora glasskjutdörrar kan vara ett alternativ till ett uterum, eller varför inte ett komplement…

Inte nog med att stora glaspartier blir ett vackert blickfång och släpper in mycket mer av det hälsosamma dagsljuset än vad vanliga fönster gör. De bidrar även med värme till ditt hus. Om du inte ska bygga ut eller bygga till kan du riva den
befintliga fasaden och sätta in glasskjutdörrar. Oavsett vilket är det en stor förändring på fasaden så kom ihåg att ansöka om bygglov från kommunen i god tid.

Glasskjutdörrar

Skön utsikt och rätt väderstreck

Skjutdörrarna som finns på marknaden idag är energieffektiva och har bra isoleringsförmåga. U-värdet anger hur effektivt de isolerar. Ju lägre värdet är desto mindre är värmeförlusten. Med dagens glas kan skjutdörrspartier komma ner till U-värde 1,0 eller lägre och är likvärdiga energi-effektiva fönster. Se till att du får U-värdet för hela väggens konstruktion.

Läs också: Byta fönster: 7 Experttips för lyckat fönsterbyte

Du ska vara noga med valet av glas när du planerar i vilket väderstreck du placerar glasskjutdörrarna eftersom de stora glaspartierna gör att värmen strålar in och med fel glasval kan huset bli till ett växthus. En annan sak att ta i beaktande är att där du placerar glasskjutdörrarna blir det också full insyn, därför vill du kanske hellre placera väggen mot trädgården på baksidan än ut mot vägen.

Låt en fackman besiktiga väggen

glasskjutdörrar - uterum
Nästan som ett uterum

Det är inte alltid det går att sätta in glaspartier istället för den befintliga ytterväggen. Först måste du ta i beaktande om det passar arkitekturen och omgivningen samt titta på hur husets konstruktion ser ut. Du måste även veta hur det ser ut i väggen som ska rivas, hur elen är dragen och om väggarna är bärande. Här är det bäst att anlita en fackman för ett utlåtande. När det sen är dags att installera glasskjutdörren är det viktigt att ta hjälp av en kunnig montör för att säkerställa att produkten blir korrekt installerad. Skjutdörrar finns i olika utföranden som är anpassade efter olika behov, och för att sättas i uterum eller fasaden. Tänk på hållbarhet och design samt underhåll. Rådfråga din leverantör om du känner dig osäker på vad dörren är avsedd för.

Härdat glas för säkerhets skull

Glasskjutdörrar är ett vackert inslag på huset och dagens lösningar ska enligt lag vara försedda med säkerhetsglas för att förhindra olyckor. Enligt Boverkets regler ska fönster och fönsterdörrar som är placerade lägre än 0,6 meter över golv eller mark, och där ytorna är oskyddade, utformas så att risken för personskador begränsas. Glaset ska vara av härdat eller laminerat säkerhetsglas enligt angivna standarder.

Att tänka på när du ska installera glasskjutdörrar:

glasskjutdörrar intill terrassoffa

  • Ta reda på hur den befintliga fasaden ser ut, anlita en fackman.
  • Viss uppvärmning kan sänka energikostnaden men om solen värmer för mycket kan det vara en fördel att ha ett solskyddsglas.
  • Välj glasskjutdörrar med omsorg, se till att de har god isoleringsförmåga, är stabila och hållbara.

BYGGEXPERTEN TIPSAR!

Vi bad Samuel Lindén, som är affärs områdeschef för projekt på Byggmax, att dela med sig av sina bästa tips inför en installation av glasskjutdörrar:

  1. Gör en bygganmälan eller ansök om bygglov hos kommunen.
  2. Tänk på att rummet nästan blir som ett uterum i och med de stora glaspartierna.
  3. Fundera över vad du är ute efter, är det en glasspartivägg eller är ett uterum bäst för dig? Jämför kostnaderna.
  4. Har du små barn – köp fönsterputs för att hålla glaset rent.
  5. Sätt upp dekorer så att det är lätt att se glasytorna.

Text: Eva Linetti  Foto: SchÜco

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -