Maria och Carl köpte huset tidigt på våren. De gav nycklarna, en budget och en kort önskelista till vännen och byggaren Axel. Att bygga bokhyllorna var hans idé. Det annorlunda färgvalet och rymden likaså. Hela den annorlunda lösningen kretsar kring trappan i det fina fyrtiotalshuset.
Här bor:
Namn: Maria och Carl, Peder 17 år, Niels 15 år, och minstingen Anna snart 5 år.
Yrken: Maria driver två egna varumärken; Koberg Vilt, förädlade viltcharkuterier av frilevande vilt från Västergötland, och den egna kollektionen ” Maria Silfverschiöld” av afton-och festkläder. Carl driver jord- och skogsbruk. Pojkarna studerar, och Anna är på dagis.
Bor: sedan 2005 i ett renoverat 40-tals hus i Stockholm.
Husfakta: ca 185 kvm, öppen planlösning på övervåningen, och sovrum på nedervåningen, totalt 6 rum.
De föll för husets alla möjligheter. Och såklart, läget på den vackra naturtomten, där det till och med finns naturliga skärgårdsklippor mitt i gräsmattan. Det var något de upptäckte först när snön töat bort. Från början hade huset en planlösning som var en kombination av original och tillbyggnad från sjuttiotalet. Med många små rum och ingen riktigt bra yta att samla hela familjen på. De hade dessutom ett badrum med världens märkligaste lösning; en toalettstol precis mitt i!

Böcker inspirerar – bygga bokhylla lätt beslut

För Maria är det viktigt att både kunna ha ett lugn i hemmet, men att också finna inspiration i sin hemmiljö, eftersom hon driver två företag härifrån. I båda fallen slår hon sig gärna ner i läshörnan eller soffan med en bok

Bygga bokhylla med gula hyllor

för att samla tankarna och få inspiration. Fast ibland blir det väldigt livligt med alla tre barnen, två tonårspojkar, och en liten tjej som charmar hela familjen. Då är det trots allt bra att alla har sitt eget rum. Och att om tillfälle bjuds, kunna smita in till böckerna och en lässtund i sovrummet. Förutom de två företag som Maria driver, har hon också varit och nosat lite på läderhantverk. Så den stora pallen i ljust naturgarvat hjortläder är hennes egen design, något som hon vill utveckla längre fram när det finns mer tid.

Unikt färgseende och fin färgsättning

Vännen Axel Lilliehök är självlärd byggare och renoveringsspecialist. Han fick fria händer vad gäller både färger och planlösning. Han jobbar med helhetslösningar, tänker mycket på form och funktion, rymd och ljus och bygger så att man ska trivas i sitt hem.
–Något som ofta glöms bort i renoveringar är rymden, anser Axel. Den krävs för att man ska få andrum och en skön känsla i hemmet.
Axel är väldigt duktigt på planlösningar och materialval, och har dessutom ett unikt färgseende som Maria och Carl litade på till hundra procent. Och de är jättenöjda med resultatet. Han fick fria händer utifrån familjens behov. Att bygga platsbyggd bokhylla var hans idé från början, och det passar familjen mycket bra eftersom de har så mycket böcker och älskar böcker.
–Det blir så mycket mer tillgängligt när man ser vad man har, säger Maria.
De önskade sig en öppen planlösning och ett levande hem, och det tycker de att de har fått.

Tips från inredaren för att bygga bokhylla!

  • Mycket böcker ger ett ombonat intryck.
  • Tänk på att inte ha det för trångt i hyllorna, ”lufta” ur emellanåt när det blivit trångt.
  • Färgmatcha gärna litegrann, det ger ett mer ordnat intryck.
  • Någon liten personlig pryl in mellan alla böcker ger ett levande utseende.
  • Både ställa och lägga böcker om vartannat ser arbetat ut.

Rivning och dramatik

Axel började med att riva det mesta inomhus. Bland annat var trappan bakom en dörr, helt inklädd med väggar och gav ett väldigt stängt intryck. När man kom uppför trappan, fanns där ytterligare en dörr med blyinfattat glas, där är det idag är helt öppet och med bokhyllan byggd runtom, sen ytterligare dörrar in till de olika rummen.
I vardagsrummet, vid det som idag blivit en skön läshörna, fanns också en öppen spis som var så låg att man fick böja sig ner för att titta in i den!
När spisen skulle byggas om hade Axel som tur var hyrt in några brandmän. Skorstenen skulle testas och de satte fyr i spisen. Sedan gick de ut för att kolla att röken kom som den skulle ur skorstenen. Men istället kom det meterhöga eldsflammor. Man hade nämligen tagit bort all murgröna som växte på skorstenen, men ingen hade trott att murgrönan även växte på insidan. Så efter en snabb släckning fick man rensat inuti skorstenen och nu fungerar allt som det ska.
Det är på övervåningen de nu har sitt stora och fantastiskt ljusa allrum. Där finns den öppna spisen, läshörnan, köket och så vardagsrummet med den inbyggda bokhyllan som går runt hela trappans öppning. Paret, i samförstånd med Axel, valde att bygga en platsbyggd bokhylla med hjälp av snickare.
–Det blir oftast mycket bättre än att måttbeställa och sen flytta den, säger Axel, man har möjlighet att justera allteftersom den växer fram.

Runt trappans öppning

Som topp på bokhyllan ligger det indisk granit som har en härligt vacker röd färg, och som tål en hel del, perfekt som underlag för massor av levande ljus när mörkret sänker sig på kvällen
I det stora rummet ligger ett golv av extra breda ekplankor för att få lite däckskänsla i rummet. Färgerna som valdes är medvetet milda och jordnära, trappan matchar till exempel den röda graniten, och den gröngula färgen tar upp utomhusmiljön. Man känner att det är färger som harmoniserar. Men först kan man tycka att det är ganska märkliga och ”svåra” färger.
–Men färgerna har inte varit svåra att jobba med, utan allt faller på plats på ett bra sätt, säger Maria, och sätter sig och väntar in yngsta dottern som är på ingång.
Även i sovrummet finns det en inbyggd bokhylla, där det blev lite plats över efter att två rum blev ett. Den är målad i en mild grå nyans som matchar det målade golvet í sovrummet, det enda originalgolvet som är kvar i huset.

Tips från byggaren!

Priset för att bygga bokhyllan går inte att räkna ut, då den ingick i en totalrenovering, men Axel rekommenderar att man tar in offerter från några olika snickare, och att man är noga med att kontrollera vilka material som de använder. Han anser att rent trä blir bäst och håller längst. Han ger också rådet att tänka på slutfinishen. Så man inte står där efter ett beslutet att bygga bokhylla och upptäcker att målning eller ytbehandling inte ingick, så läs noga!

Text: Bibi Persson Foto: Henrik Peterson

Gula hyllor med harmoni 10 bokhyllor  Gula hyllor med harmoni 8 bokhyllor Gula hyllor med harmoni 7 bokhyllor Gula hyllor med harmoni 9 bokhyllor   Gula hyllor med harmoni 6 bokhyllor Bygga bokhylla till vardagsrum bygga platsbyggd bokhylla på mark bygga platsbyggd bokhylla  Bygga bokhylla mindre bildbygga platsbyggd bokhylla med stol bredvid