- Annons -

Tryggare liv med installerat larm och brandskydd

När Christer och Anne Olsson byggde ny villa i Sölvesborg 2006 var larm ett självklart tillbehör, inte minst för att ge huset ett fullgott brandskydd. – Vi valde att installera ett prisvärt paket som inkluderar både inbrottslarm, brand- och rökmoduler, säger Christer Olsson.

Installera Larm och brandskydd

Hos familjen Olsson är det nästan alltid full rulle. Hunden springer mellan benen och fungerar som ringklocka när någon kommer på besök. Barnen Simon (7år) och Emil (10 år) har som de flesta grabbar i den åldern ständiga besök av kompisar, inte minst av grannbarnen på gatan i bostadsområdet där alla husen byggts i slutet av 2000-talet. När familjen bestämde sig för att skaffa  och installera larm och brandskydd var både Christer och Anne noga med att träffa en säljare som verkligen visste vad han talade om.

– Vi bjöd in flera säljare från olika säkerhetsföretag och föll för de som kom hit med en säljare och skräddarsydde allt efter våra behov. Grund­paketet kostade omkring 3000 kronor i installation plus månadsavgiften och en serviceavgift vid den årliga kontrollen. Det enda som irriterar mig är att batteribyte och framkörningsavgift inte ingår, säger Christer Olsson och fortsätter:

Provlarmade mitt i natten

Tryggare liv med larm! mitt i text 1– När vi köpte vårt första larm gjorde vi det för att vi ville skydda oss mot inbrott. Men idag är inbrottslarmet inte speciellt viktigt, utan snarare den trygghet som brandlarmet innebär. Inte minst för att barnen ska komma ut om det börjar brinna.

Det installerade larmet är visserligen ett fullfjädrat inbrottslarm med kameror och hela paketet, men istället för att nöja sig med sensorer vid dörrar och fönster har Christer och Anne valt att köpa en brand/rökmodul som startar brandvarnare och samtidigt skickar ett larm till larmcentralen.

– Då vet ­­vi att vi vaknar om huset skulle börja brinna, säger Christer som för en tid ­sedan provade brandlarmet mitt i ­natten för att se om barnen verkligen skulle vakna.

–Det gjorde de inte trots att sirenen bara satt en liten bit utanför deras sovrum. Du vet hur hårt barn kan sova, så efter den natten valde vi att installera ytterligare en siren, ­säger Anne Olsson. Christer jobbar själv med brandskydd på en grund­skola i kommunen och har via jobbet fått en annan syn på säkerhet och brandskydd.

–Saker går nästan alltid att ersätta, men ett liv är svårvärderat, säger Christer.

– Men det är klart, jag är kanske yrkesskadad.

Datorer ökar brandrisken

Mikael Svensson på Securitas Direct tycker att branschen förändrats.

– För bara några år sedan köpte de flesta larm för att skydda villan mot inbrott under semestern, men nu börjar man tänka i helt andra banor. Medvetenheten har ökat. Vi använder ju både cykelhjälm, flytväst och säkerhetsbälte i bilen. Och vi vet att förebyggande åtgärder minskar riskerna. När jag var liten hade man som mest en läslampa på barnens rum, men idag går vi mot en utveckling där alltfler barn har egen dator, tv och avancerad elektronik på rummet. Det har också ökat risken för brand.

Johan Rosenqvist på konkurrenten Sector Alarm är av samma uppfattning.

–Vi har sett att medelkunden intresserar sig för larm som tar ett helhetsansvar för bostaden. Med brandlarm och säkerhetslösningar som innebär väktarrespons, så att någon verkligen åker ut till villan, går in och lagar en trasig ruta om inbrottstjuven varit framme.

Tänk på det här när du köper och installerar larm:

  • Välj ett företag som känns tryggt och stabilt. Jämför månadsavgifter, omfattning och utbud.
  • Se till att det ingår fria utryckningar. Ska du betala för varje ­utryckning kan det snart bli dyrt.
  • Skriv – se till att det går – personliga instruktioner för vad väktaren verkligen ska göra när de åker ut på ett larm till din villa. Om en ruta är sönder är det avgörande att larmbolaget bommar igen skadegörelsen så att det inte kommer en ny tjuv eller regnar in.
  • Välj ett så komplett larm som möjligt. Brandlarm är dumt att bortse från, inte minst sedan det ger trygghet både när du är hemma och på resande fot.

Text & foto Niklas Kämpargård

Installera larm - en hund är visserligen ett larm i sig! Installera larm och brandskydd för att skydda villan Att installera larm är inget familjen Olsson ångrar

- Annons -