Gör en handikappanpassning av ditt hus i förebyggande syfte eller för att det ska vara tillgängligt för alla du känner. Det är inte speciellt svårt utan handlar mest om att ha ett annat tankesätt när man bygger och byter ut olika saker. Det gör att du får ett hem som alla kan besöka.
Allt eftersom vi blir äldre, om något händer eller om någon i ens närhet har svårt att ta sig fram kan en handikappanpassning av hemmet behövas. För moderna byggnationer är det ofta standard, men äldre hus är ofta inte alls anpassade. Bra att veta är dock att olika typer av funktionsnedsättning kräver olika typer av anpassning och hjälpmedel. Så fundera över vad du vill ha gjort i ditt hem. Här får du tips på handikappanpassning som du kan göra i ditt hus och i dess omgivning.
Handikappanpassning av dörrar och entréer
När det kommer till rörelsehinder av olika slag så är entréer och dörrar det allra bästa att anpassa. Det är viktigt att det finns plats för en rullstol att kunna ta sig in och, ut, att det inte är några höga trösklar och om du har det så kan du köpa en metallramp att lägga dit vid behov. Nivåskillnader i trösklar är inte heller bra för de som ser dåligt, så att ta bort tröskeln helt kan vara ett alternativ. En handikappanpassad dörr behöver vara minst 80 centimeter bred för vanliga rum inomhus och 90 centimeter för badrum. Dörren bör vara placerad på ett sätt i hemmet så att rullstolen inte fastnar och kan svänga runt. Bra är om dörren är enkel att öppna för den som ska in, på så vis att handtaget är rätt placerat och att dörren kanske är av skjutvariant eller att det finns någon typ av tryckknapp för öppning.
När det kommer till entréer; är det till huset kan man ställa in att dörren öppnas automatiskt när den låses upp. Se till att entrén, hall och annat är stort och rymligt. Det ska vara enkelt att ta sig ut och in med rullstol. Finns det en trappa till huset behövs en ramp till entrén.
Våningsplan i hemmet
Trappor har alltid varit ett problem när det kommer till handikappanpassning, men idag finns det många bra hjälpmedel för detta. Beroende på vad som är problemet, det fysiska med att gå upp för en trappa eller om det mer gäller det visuella och balansen så ska handikappanpassning göras utefter detta. Det kan vara en ledstång, halkskydd eller en stolhiss som går upp och ner för trappan. För den som har ett handikapp, så är trappor inte att föredra i sitt eget hem, och viktigt är att det finns toalett på alla våningsplan.
Annan handikappanpassning
Det finns egentligen massor man kan göra för att handikappanpassa hemmet, och det är svårt att ta upp allt då det mångt och mycket är individuellt med anpassning. Bra att veta är att allergi och astma är något som går att anpassa efter genom att undvika material som samlar damm eller som påverkar allergin, ventilationen bör vara god och huset bör överlag vara lättstädat. Luftavfuktare och luftrenare kan vara något som är bra att skaffa sig.
Badrum är viktiga att anpassa, och här är det viktigaste att tänka på svängrum. Duschen ska vara enkel att gå in i och toaletten enkel att sitta på. Det underlättar både för besökare och för dig i framtiden.
Bra att veta är att den som själv har eller får funktionshinder av något slag kan få stöd för att bygga om och anpassa därhemma. Kontakta kommunen för att få rätt hjälp.