- Annons -

En ny tjänst lanseras av allt fler byggvaruhus. De erbjuder montering och installation av varorna du handlar. Priset får du reda på direkt i butiken. Smidigt om du inte vill leta hantverkare själv. Och en trygghet eftersom byggvaruhuset tar ansvaret för jobbet.

De flesta stora byggvaruhusen har sedan en tid börjat erbjuda inte bara byggvaror utan även montering av dessa. Ofta är det ett antal begränsade tjänster som är sammankopplade med deras egna produkter. Men vad innebär det och är det bättre och billigare än att själv ordna med en hantverkare? Ja det och några andra frågor försöker vi reda ut här. Vi har kontaktat några av de största byggvaruhusen och beställt två specifika projekt att ha som jämförelse. Vem är billigast och kanske inte minst, är det mindre problem att beställa så här än att själv leta rätt på en hantverkare som gör jobbet?

Hantverkare

Fördelar!

Att du vid samma tillfälle som du skaffar allt material dessutom gör klart med beställningen av hantverkaren spar alltså både tid och besvär, vilket är bra. För många som ska beställa hantverkartjänster kan det vara ett väldigt smidigt alternativ, eftersom man inte behöver lägga tid på att hitta en hantverkare. Sedan när man väl fått tag i en är det inte säkert att denne har möjlighet att utföra jobbet, inom överskådlig tid. Här får du besked direkt om när du får jobbet utfört. Att byggvaruhusen har kontrollerat hantverkaren och dessutom står för en viss del av ansvaret för det utförda jobbet är en trygghet som många kan uppleva positivt. Skulle det uppstå problem behöver du ju inte konfrontera och diskutera med samma person som utfört jobbet utan kan vända dig till varuhusets kundtjänst, som får ta tag i frågan. Har du redan en bra kontakt med en hantverkare kan det ändå vara smidigt att få ett pris på både arbete och material att ha som jämförelse.

 

Vi jämför 5 byggvaruhus

I vår prisjämförelse har vi räknat med att du som kund har rätt till ROT-avdrag. Du bör alltså först ta reda på om du har rätt till detta innan du lägger en beställning eller räkna med fullpris på arbetet. Har du rätt till avdraget hjälper säljaren dig att få detta. I alla byggprojekt rekommenderar vi att man tar kontakt med respektive butiks kundtjänst för att få en korrekt prisbild. Det är alltså väldigt viktigt att du noga anger alla förutsättningar som gäller, annars kan det sluta med att det blir dyrare. Den stora fördelen är att du samlat inköpet av material och hantverkartjänsten på ett ställe.

 

Förutsättningar

Vi har gjort beställningar på två olika arbeten. Det är relativt enkla projekt som är lätta att räkna på. Du måste själv ta hem allt material som behövs till projektet. Antingen hämtar du själv eller får det levererat hem till en kostnad. Du städar själv, samt kör bort allt skräp efter avslutat arbete. Vi räknar också med att hantverkaren tar ut en resekostnad som motsvarar 50 km enkel väg till dig. Gemensamt för alla beställningar är också att du själv ska se till att det finns gott om utrymme i och runt den plats där arbetet ska ske. Då behöver inte hantverkaren flytta en massa skräp/möbler etc. för att kunna genomföra sitt arbete. Materialet som ska användas ska vara framburet så det finns i anslutning till platsen för projektet. I båda projekten ingår allt ”smått” som behövs för att lösa arbetet, spik, fog, drev, bottningslist, karmskruv plus lite annat.

 

Projekt 1: Lägga klickgolv

Rummet är 3×4 meter stort, en dörröppning längs ena väggen och två elementrör som går ner i golvet. Först river hantverkaren bort det gamla golvet och listerna. Underlaget är plant så inget behöver åtgärdas. Efter att det nya golvet lagts in monterar snickaren golvlister (vitlackade 12×56 mm). Kostnaden för själva golvet tillkommer eftersom det skiljer stort beroende på vilket golv man väljer.

 

Projekt 2: Byta ytterdörr

Snickaren river dörr, fodrar och monterar in en ny dörr. Han drevar, fixar nya smygar och foder på in- och utsida. Han monterar även tröskelplåt på utsidan. Kostnaden för själva ytterdörren tillkommer eftersom en dörr kan kosta allt från några tusenlappar till många fler, beroende på kvalitet.

 

Villaliv testar- Byggtjänster Klicka på testet för större version!

Att tänka på!

A-klass högst kvalitet

Trä impregnerat enligt klass A är avsett att användas för virke i markkontakt och i sötvatten. Klass AB är avsett för användning i utsatta konstruktioner ovan mark, som t ex staket, vindskivor.

Byggvaruhusens tryckimpregnerade sortiment har blandat A-kvalitet och AB-kvalitet. Ingen av altanens delar är tänkta att komma i kontakt med mark eller sötvatten så att AB borde vara tillräckligt. Däremot borde man också få en bättre impregnering då virket är av A-klass. När man tittar på de olika bygghandlarna kan man konstatera att alla har AB-kvalitet på trallbrädorna. Bauhaus och XL-bygg har fler reglar som också endast har AB-kvalitet medan de övriga har de flesta reglarna i A-kvalitet. Se exakt hur de är märkta i resultat-tabellen här bredvid.

Källa: Kemikalieinspektionen

 

Byggmax ”Proffsbyggt”

Det här är det enda företaget där du kan beställa via hemsidan med ett klick! På sidan dyker det även upp förslag på material som du behöver för att hantverkaren ska kunna slutföra jobbet. Det krävs lite kunskap för att beställa rätt saker i rätt mängd så den hjälpande listan är bra. Det kommer inte ut någon för att kika på projektet utan första besöket är när hantverkaren kommer för att göra jobbet. Behöver du rådgöra med någon kan du ringa kundtjänst eller tala med personal på varuhuset. I dagsläget erbjuder de 13 olika byggkategorier, där det ryms olika delar av arbetet som du kan välja att beställa.

byggmax.se

XL-bygg ”Monterat och klart”

På respektive XL-BYGGs butik finns (PDF-) dokument som informerar om vad som gäller, men du måste ta kontakt med din butik för att beställa arbetet. Än så länge är det bara ett mindre antal projekt som går att handla på detta sätt. En stor fördel är att butiken skickar ut en expert som tillsammans med dig går igenom arbetet. Detta första besöket är oftast kostnadsfritt. Det är riktigt bra och innebär att du inte behöver kunna något om vare sig material eller byggnation. Själva poängen här är att du köper material och byggtjänsten på ett och samma ställe, efter att du talat med en kunnig expert. Du får en faktura från butiken på hela projektet. Prissättning och utbud kan variera lite mellan butikerna.

xlbygg.se

K-rauta ”Installationsservice”

I skrivande stund (11 maj, 2015) erbjuder K-rauta denna tjänst endast i ett varuhus och det i Stockholm (Täby). Men tanken är att alla varuhus ska erbjuda samma sak längre fram. Vi får alltså hålla till godo med detta så länge. De erbjuder en rad olika tjänster, mindre projekt men även större som renovering av badrum och kök. I priset ingår grovstädning och sortering av soporna, samt att det går att beställa bortforsling av skräpet. Vid större projekt skickar de ut en expert som går igenom projektet tillsammans med kunden. Håll koll på deras hemsida för att se när dessa tjänster erbjuds i fler delar av landet. Beställning görs i butik.

k-rauta.se

Bauhaus ”Montageservice”

Hos Bauhaus kan du beställa hjälp med montering av allt från ytterdörrar till en Attefallsstuga. Totalt rör det sig om drygt hundra olika projekt. Du kan inte beställa via hemsidan, utan du måste komma in till varuhuset, mejla eller ringa för att göra din beställning. Det är bra, för på hemsidan ser du inte allt material som behövs och vet du inte det så är det bra med lite personlig hjälp. På varuhuset köper du din vara och beställer en hantverkare till ett fast pris som du får med dig direkt.

bauhaus.se

Hornbach ”Hantverkarservice”

Nio olika projekt är vad Hornbach erbjuder i dagsläget. De är av lite enklare sort, som till exempel att byta en blandare och en wc-stol men även att bygga en altan, lägga golv och montera ett nytt fönster. Här måste du gå till ett varuhus och ta kontakt med en så kallad ”infodisk” för att beställa. Alltså tala med någon ur personalen. Det är bra för då kan du direkt få lite tips och råd. Dessutom kommer det en expert på hembesök innan de drar igång jobbet, så att allt blir rätt från start. Den kostnaden (500 kr) drar de av när du beställer projektet. Så nackdelen är att du måste ta dig till ett varuhus, men fördelen är att du får hjälp och slipper gissa själv hemma vid datorn!

hornbach.se

Woody Bygghandel

Vi har haft svårigheter med att få fram ett pris från dem eftersom alla varuhus har individuell prissättning. Från deras hemsida kan vi däremot utläsa att de erbjuder fyra olika tjänster, dörrbyte, fönster garageport och tak. Kontakta alltså din lokala Woody-handlare för priser och mer info.

woody.se

Läs mer om villa byggregler som gäller på boverket.se

Text: Anders Utsten

 

- Annons -