Hem Bygg & Renovering Koppla bort stuprör – så gör du
koppla bort stuprör

Koppla bort stuprör – så gör du

- Annons -

Guide: Koppla bort stuprör

Det är effektivt och oftast väldigt enkelt att koppla bort stuprör från ledningsnätet. Detta för att sedan avlasta ledningsnätet och hjälpa till för att motverka översvämning när det regnar mycket.

Normalt så kan du kapa ditt stuprör med en bågfil eller en tigersåg. För att vattnet ska ledas ut på marken från stupröret så är det bra om du fäster en så kallad utkastare på mynningen. De finns i många olika modeller med lite olika funktion. Rådgör helst med fackpersonalen i den byggvaruaffär du väljer att handla av.

Läs också: Översvämning – Så skyddar du dig med våra tips och råd

Det finns så klart också möjlighet att vara kreativ och hitta på alldeles egna lösningar, till exempel i form av en vattenkanna eller liknande. Du leder vattnet en bit från huset med till exempel självutrullande slang eller varför inte ränndalsplattor.

stuprör

Proppa ledningen ordentligt

När du kapat stupröret ska du proppa ledningen som går ner i marken. Propp i rätt dimension köper du i ett byggvaruhus. Det är viktigt att det blir helt tätt så att inget kan komma varken upp eller ner i röret.

Ju fler som kopplar sina stuprör från ledningsnätet, desto större effekt får det. När du låter vattnet rinna ut i trädgården istället för ner i ledningarna hjälper du till att minska risken för källaröversvämning, både hos dig själv men också hos andra.

Tips: Hur mycket vatten ska jag göra plats för?

Om du vill kunna hantera ett kraftigt regn bör du räkna med ett regn på cirka 20 millimeter. Om din hårdgjorda yta eller takyta är 50 kvadratmeter ger detta en kubikmeter vatten (50 m² * 0,02 m). Ladda ner en pdf från VA_syd där du ser hur du räknar ut hur stor yta du behöver i trädgården.

Tänk på att välja utkastare

En utkastare är den böjda delen du monterar på stuprörets mynning. Utkastare finns i flera olika modeller med lite olika funktion.

Ladda ner VA-syd’s steg för steg guide här!

- Annons -