Lär dig kitta fönster själv

Så kittar du fönster

Kitta fönster

Om du vill förlänga livslängden på dina träfönster och spara pengar på sikt är det viktigt att skydda fönstren mot fukt. Om de dessutom redan ser lite risiga ut kan det vara hög tid att tänka på underhållet. Under ytan kan fönstren vara i gott skick så om arbetet utförs på rätt sätt kan de bli nästan som nya. Här får du utförlig information om fönsterkitt och instruktioner för hur du kittar om fönster.

Varför kitta om fönster själv?

När klimatet bjuder på mycket regn och rusk är det viktigt att täta ordentligt mellan fönstrets glasrutor och bågar. Fukt och hastiga temperaturväxlingar skapar stora påfrestningar som kan ge allvarliga skador om fönstren inte är skyddade. Kitt är ett led i att göra träfönster mer motståndskraftiga för de utmaningar de ställs inför av vädrets makter. Saknas det tillräckligt med kitt runt fönsterglaset finns risken att fukt tränger in i fönsterbågen. På sikt kan det kan leda till att träet förstörs, vilket kan bli kostsamt att byta ut.

Hur fungerar det?

Kitt med olja är ett elastiskt och väldigt formbart material som kommer åt även i hörn och kanter. Om det appliceras korrekt kommer det fungera som effektiv tätning och kraftigt förlänga livslängden på träfönster. En av de vanligaste sorterna är linoljekitt som har använts länge och är mycket väl beprövat. Nackdelen är att det har relativt lång torktid. Det kan köpas färdigblandat och behöver bara knådas en aning för att mjukna upp innan det ska sättas på plats.

Nuförtiden är det också vanligt med syntetiska kitt. Jämfört med linoljekitt har det kortare torktid och kan användas direkt ur förpackningen utan att knådas. En del varianter kommer förpackade på tub och kan användas med kitt- eller limspruta och spritsas ut direkt i en sträng som sedan formas med en kittkniv som ofta följer med produkten.

Tänk på att kitt inte håller för evigt. Efter några år börjar kittet krackelera och tids nog kan det börja falla i bitar. Bland annat beror det på att träet suger åt sig ämnen ur kittet som gör att massan torkar ut. Situationen blir inte bättre av att vissa småfåglar tycker om att picka på fönsterkitt. Utan det skyddande kittet finns återigen risk för fuktskador. Därför är det bra att regelbundet kitta om.

När är det dags att kitta?

Enklast är att regelbundet kontrollera vilket skick fönstren är i. För att göra en grundlig analys går det att låna en fuktmätare från en färghandlare. Träet bör ligga runt 14% och helst inte gå över 17%. Kontrollera också statusen för kittet. Är det sprucket och lossar lätt tyder det på att det har torkat ut och är gammalt. I så fall är det hög tid att kitta om fönstren. Skulle det redan bildats röta i delar av träet kan du behöva byta ut delar av fönsterbågen eller i värsta fall hela fönsterbågen. Är träet däremot friskt kan du börja förberedelserna för omkittning.

Hur du kittar om fönster

Kitta fönster själv
När du ska börja kitta fönster så kan det vara bra att ta bort allt gammalt kitt – såhär ser det ut när fönsterkarmen är kittfri.
kitt-verktyg-for-att-kitta-fonster
Enklast väg till att börja kitta om fönstret och få bort allt är att välja en lämplig skrapare likt denna i bilden – men se bara till att den är lagom stor så att den passar fönsterkarmen och inte gör någon onödig skada när du väl skrapar.

Börja med att rensa bort allt kitt som sitter löst med antingen en glasmästarkniv eller en kittkniv. Saknas sådana produkter kan det gå att använda en stålspackel eller en vanlig kniv. Knåda därefter en klump fönsterkitt i din hand tills du har en formbar och mjuk klump. Om syntetiskt kitt används ska det vara rumstempererat.

Kitta om fönstret själv
Hur det ska se ut på ett ungefär när du har börjat kitta om fönstret – lägg hyfsat riktligt med kitt så att du täcker springorna och trycker in kittet i falsen, överflödet skrapar man varsamt bort i nästa steg istället.
rensning-av-kitt
Var som sagt varsam när du tar bort överflödigt kitt – detta är första steget i det som är svårast för framförallt nybörjare som vill kitta fönster själv.

Sedan trycker du fast en sträng kitt i falsen med hjälp av dina fingrar. Därefter jämnar du ut kittet med kniven eller spackeln, framför allt i falsspår och hörn. Detta är ett av de svåraste momenten för nybörjare. Var försiktig så att du inte skrapar bort för mycket. När detta är klart putsar du bort överflödigt kitt. Fukta en trasa med terpentin och torka bort eventuella rester av kitt på fönsterglaset.

slata-ut-kitt-nar-du-kittar-om-fonster
Släta sedan ut och snedslipa kittet när du har skrapat bort allt överflöd från falsen. Tänk på att få en jämn och fin yta. Och glöm inte – tvätta kittkniven efter varje moment!
trycka-hart-mot-kitten
Det är ett tufft arbete som slukar tid, men efter att ha kittat om fönstret genom att noga fördela kittet längs falsen och springorna så ska det börja arta sig. Se som sagt till att få till en jämn och fin yta och undvik att det ser “hackigt” ut.

Sista momentet är att måla, men se till att vänta tills kittet har torkat färdigt. Torktiden för linoljekitt brukar ligga på mellan 2-4 veckor. För syntetiskt kitt kan det vara så kort som 2 dygn. Exakt vad som gäller för den produkt du använder bör vara angivet på förpackningen.

kittat-fonster
Såhär ser en färdigkittad och ordentlig fönsterkarm ut – om allt går rätt till! Bra jobbat!

Källa till bilderna och inspiration till denna artikeln finner du här.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!