Fasadbelysning: 5 olika sätt att belysa din villa

Fasadbelysning av något slag är en nödvändighet under den mörka årstiden.

De flesta som tänker belysning tänker nog lampor vid entrén och det är ju viktigt ur praktiskt synvinkel om inte annat eftersom entrén ska vara lätt och välkomnande och att hitta nyckelhålet utan att det är upplyst vid dörren kan ju vara nog så svårt.

Dessutom är du som fastighet även skyldig att se till att ingen kan skada sig på din fastighet. Men fasadbelysning kan ju vara så mycket mer!

Fasadbelysning inspiration

Vad som är viktigt att tänka på när du ska välja fasadbelysning är hur ditt hus ser ut. Belysningen ska ju rimma med husets ålder, stil och utseende så välj en lampa som passar huset, inte bara någon du ser i affären och tycker är fin. Tänk också på att köpa till eventuellt garage, carport eller andra uthus så det blir enhetligt runt om i din fastighet.

fasadbelysning

Får jag installera fasadbelysning själv?

Ja det får du ifall du väljer att installera med svagström. Svagström används främst då du vill ha en effektbelysning på fasaden eller lysa upp ett träd eller annat i trädgården.

Till entré- och garageuppfarten där du behöver starkare belysning ska starkström användas och då måste du anlita en elfirma med behöriga elektriker om du inte är utbildad själv förstås.

Använd gärna externt skymningsrelä eller rörelsevakt för att spara energi. Ett tips kan vara att använda armaturer i samma färg som fasaden för att skapa ett lugnt intryck.

Vad finns det för olika typer av fasadbelysning?

Entrébelysning

fasadbelysning entre
Foto: speckstahuset.blogspot.se

Vill man sätta lampan över dörren så tänk på att välja armatur/ljuskälla som inte riktar ljuset bara rakt nedåt, effekten kan bli lite “spöklik” då ljuset skuggar personen som står utanför. Sätt hellre en riktad lampa bredvid dörren som sprider ljuset fint åt sidorna istället. Tänk på att ljuset inte skall blända dina grannar.

Belysning i hängrännor

fasadbelysning

Ett enkelt sätt att belysa din fasad utan att behöva göra ingrepp på själva fasaden. Denna typ av lampor knäpper du fast i dina hängrännor och belysningen består av en LEDarmatur försedd med en lång kabel och inbyggd förgrening.

Här kan du alltså lätt sätta upp lampor du enkelt kan flytta i sidled ifall du “möblerar om” längs husväggen. I vissa av dessa kan du också hänga tex. en blomampel som du belyser uppifrån med lampan. Smart!

Fasadbelysning uppåt och nedåt

Ett tips är att försöka att placera fasadbelysningen utifrån hur ni rör er runt huset. Vid dörrar och hörn är det bra att ha ljuspunkter av praktiska skäl och så finns det de ställen, som är kompletteringsbelysning av mer utséendemässiga skäl.

Belysning i träd och buskar

När man belyser träd och växter skall man inte ha varmvitt ljus för då kan växterna få lite dassigt och visset utseende. Man skall heller absolut inte ha för kallt ljus, som t.ex 6500K, som blir alldeles för blåaktigt utomhus.

I trädgården satsa på armaturer med 3000K-4000K färgtemperatur. Vid belysning av träd och buskar ska man alltid sträva efter att använda grönt, blått eller vitt ljus. Då lyfts grönskan fram bäst. Sker det däremot med gult eller rött ljus är risken stor att bladen ser bruna ut.

Läs också: Bygga Bastu: 10-stegs guide för bastubygge

Tänk på att träd och buskar inte ser likadana ut på sommaren och vintern. På sommaren är det snyggt att belysa blommor och vackra blad, medan du under vintern vill rikta om lampan lite till att belysa stam och grenverk.

Belysning i trädgården är något som ska slås på automatiskt och detta kan ske antingen med timer eller med ljusrelä. I just detta fall kan ljusrelä vara bäst. Då startas belysningen så fort som det blir skymning oavsett när detta sker på dagen. Lite generell kan sägas att timer är bättre att ha inne medan ljusrelän passar bättre ute.

Belysning på trädäck – Fasadbelysning LED

fasadbelysning
Foto: Hemnet Inspiration

LED altanbelysning i både trappor och altan ger ett stort lyft till din utomhusmiljö. Du kan använda dessa infällda spotlights både till att skapa stämning och till extrabelysning mörka kvällar.

Här kan du välja om du vill belysa trappsteg eller nivåskillnader, om du vill markera kanter eller fina räcken och planteringar.

Använd gärna timer till din fasadbelysning. Det finns också armaturer med ljussensorer som tänds och släcks när det blir tillräckligt mörkt eller ljust och belysning med rörelsesensorer som tänds när någon närmar sig.

Ett bra sätt att hålla tjuvar borta eftersom detta blir en signal om att någon närmar sig huset/uthuset. Bland belysningstillbehör kan du hitta sensorer du kan koppla in till din befintliga fasadbelysning ifall det inte finns inbyggt i den.

Ett annat bra tips är att installera speciellt belysning i trädgården när det börja skymma. Då ser du mycket lättare än när det är ljust hur belysningen hamnar och kan korrigera med en gång.

OBS! Hantera aldrig elektriska installationer om du är det minsta osäker, eftersom det finns risk både för personskada och brand om installationen görs fel.

Du hittar duktiga och behöriga elektriker här!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -