Lär dig spackla som ett proffs

Att spackla är knepet för snyggt målade eller tapetserade väggar. För som med så många andra arbeten är underarbetet det som banar väg för resten som ska göras. Om måleriarbetet ska bli snyggt måste du således spackla bra, och hemligheten bakom detta kan du läsa om här.

De som arbetar med spackel och måleri lägger faktiskt mer tid på själva spacklandet och annat underarbete än på själva målningen. Det syns på det slutgiltiga resultatet och ger ett långvarigt resultat. Du spacklar för att slippa ojämnheter, hål, sprickor och annat i väggar som ska målas eller tapetseras. Teknikerna för spackling och vad du behöver skiljer sig lite åt beroende på vilken typ av vägg du ska spackla och vad som är skadan på väggen. Här ger vi spackeltips som hjälper dig göra ett lika bra jobb som proffsen.

Förberedelser

Lägg ut skydd, till exempel i form av skyddspapp, detta gör att möbler och golv inte tar skada av ditt arbete. Se till att du har allt material du behöver och att du har rätt material. Se alltid till att använda den typ av spackel och verktyg som är ämnade för underlaget, alltså materialen och vägg, golv eller tak samt följer instruktioner för respektive spackel när det kommer till torktid och dylikt. Ha lämpliga arbetskläder och bra skor, samt se till att belysningen är bra för arbete.

Vanliga väggskador att spackla

För att få ett bra resultat när du ska spackla igen en så vanlig företeelse som spikhål brukar det räcka med två spacklingstillfällen. Bäst är att börja med att bara fylla i hålet eller hålen, och i spacklingsrunda nummer två stryker du på fler lager och jämnar till ytan. Sedan kan du slipa fint och dra över området med en fuktig svamp för att ytterligare jämna till.

Kolla upp vilken typ av spackel du ska ha i byggvaruhandeln. Se till att rengöra ytan ordentligt och applicera sedan spacklet över sprickan eller sprickorna med en liten spackelspade. Skrapa bort spackel som är överflödigt och ta på detta vid nästa spacklingstillfälle. Låt torka, dra med svamp och slipa fint.

Spackla gipsvägg

Lär dig spackla som ett proffs

När du ska spackla en gipsvägg behöver du spackelspadar i tre olika storlekar, en liten, en mellan och en stor. Gör såhär:

  1. Skär bort gips från skarvar
  2. Spackla med den stora spaden: från sidan och sedan nedifrån och upp till halva väggen. Efter det är det dags att spackla nedifrån och upp hela vägen. Håll på tills skarven är borta.
  3. Fäst remsor av glasfiber på synliga skarvar, och spackla mindre skador med mellan och lilla spackelspaden. När spacklet torkat slipar du, och dammsuger sedan.

Spackla betongvägg och trä

När du ska spackla en betongvägg eller trävägg gäller ungefär samma princip, skillnaden är att spacklet du använder är annorlunda.  Du behöver även här spackelspadar i tre olika storlekar, men du kan även klara dig med två: en stor och en liten. Använd den lilla spaden till att sätta igen hål med spackel. Rengör sedan väggen och jobba dig med den större spackelspaden över hela ytan. Låt torka och stryk på spackel igen. När spacklet är torrt slipar du hela väggen ordentligt, det kan behövas att du slipar flera gånger för att materialet ska kännas rakt.

Se till att vara noggrann, ha tålamod och låt spacklet härda ordentligt. Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -