Måla om möbler med fem enkla steg

Bästa sättet att måla om möbler

Av de människor som planerar att måla om sina möbler, är det ofta en stor majoritet som tror att en pensel och en färgburk är allt som krävs för att få möbeln att återfå sin forna glans. Många står även och väntar onödigt länge innan de börjar med ommålningen av möbeln. Därför krävs det att man vågar börja målningen för att faktiskt få det gjort.

Färgvalet är bland det viktigaste man måste tänka på när man planerar att måla om sina möbler. Om färgen man väljer inte håller över lång tid kommer man snart behöva måla om möbeln igen. Totalt finns det fem steg som man bör gå igenom för att uppnå det bästa resultatet.

  • Förberedning
  • Putsning med sandpapper
  • Använd primer
  • Måla möbeln
  • Skydda möbeln

Förberedning

måla om möbler rengöring
Som ett första steg är det alltid bra att se till att allt är på plats, men också att möbeln i sig är ren och fin inför sin ommålning. Passa därför på att rengöra ytan så att inget kan stå i vägen när du målar om din möbel.

Innan man börjar måla om möbeln, bör den förberedas ordentligt. Om man istället endast målar ett skikt av färg på möbeln och anser att man därefter är klar med målningen, kommer färgen snart att lossna. Det första som man bör göra är att rengöra möbeln, särskilt om möbeln är dammig. Det finns tvål som är tillverkade för rengöring av möbler som skulle fungera bra här.

Putsning med sandpapper

måla om möbler sandpapper
Sandpappers vara eller icke vara är omdiskuterad, men det är bättre att vara på den säkra sidan – att sandpappra möbeln innan du målar om den kan göra att färgen fastnar bättre, vilket är fördelaktigt.

Många handledningar gällande ommålning av möbler hävdar att putsning med sandpapper inte krävs. Detta kan stämma i vissa enstaka fall, men putsning med sandpapper gör att färgen lättare får fäste på möbelns yta. Under putsningen måste man däremot vara noggrann med att inte trycka ut ytan, eftersom syftet med putsningen är att underlätta för färgen att fästa och inte att beröva ytan.

Läs också: Så rengör du din textilsoffa rätt

Vad för sorts sandpapper man bör använda beror på möbeln som man ska måla om. 150-grus sandpapper bör räcka för majoriteten av möblerna, men om möbeln redan har en existerande lackyta kan 80-grus sandpapper räcka.

Använd primer

måla om möbler primer
När du i tredje steget ska måla om möbeln så bör du applicera primer, som bäst målas på med en målarrulle. Primer är viktigt för att få färgen (som du målar på i nästa steg) ska fastna riktigt på möbelns yta.

Efter putsningen är det dags att måla primer på möbeln. Precis som putsningen resulterar detta i att färgen får ett bättre grepp på möbelns yta, men det resulterar även i att tidigare missfärgningar och fläckar täcks. Detta steg är lättast att genomföras med en liten målarrulle och med skumpensel i de områden som är svåra att nå. Ofta är oljebaserade primer bra alternativ för möbeln. När allt har torkat, bör man återigen putsa med sandpapper för att få bort droppar som kan ha uppkommit.

Måla möbeln

måla om möbler
Snart klart! Först vid fjärde steget målar du om möbeln. Målarrulle eller färgspruta spelar ingen roll, och se till att vara noggrann så att droppar med färg inte bildas.

Därefter är det slutligen dags för självaste målningen av möbeln. Även detta kan genomföras med hjälp av en skumbaserad målarrulle, men det är även möjligt att använda en färgspruta. Börja målningen med att tillämpa tre tunna lager av färgen på möbeln och måla med ett intervall på sex till åtta timmar. Det är dessutom viktigt att man putsar med sandpapper emellanåt för att få bort eventuella droppar som kan framkomma.

Skydda möbeln

måla om möbler med möbelvax
Som sista touch när du målar om en möbel så bör du applicera möbelvax för att se till att färgen sitter i och att möbelns livslängd förlängs.

När färgen slutligen har torkat helt och hållet, ska färgen skyddas för att öka hållbarheten och minska risken för att färgen ska lossna. Dessutom kommer detta underlätta när man i framtiden ska rengöra möbeln. Detta kan göras genom att applicera möbelvax. Det finns flera alternativ att välja mellan, men om färgen man använde var vitt eller extremt ljus, rekommenderas man att inte använda polyuretan. Detta beror på att detta ämne kan resultera i att möbeln blir gulaktig över tid. När detta steg är genomfört, rekommenderas man att inte använda eller röra möbeln på en eller två dagar, eftersom den fortfarande kan vara klibbig och man riskerar att förstöra ommålningen. Därefter är ommålningen helt klar.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -