Måla om fasaden! Så fixar du det!

När det gäller att måla om fasaden är vår och sommar är högsäsong.

Många husägare passar på att ge fasaden ett ansiktslyft i form av ny färg. Men innan du hugger tag i penseln är det ett antal saker att hålla koll på. 

Måla om fasaden

Trä är det allra vanligaste materialet på svenska småhusfasader. Det är vackert, traditionellt och hyfsat enkelt att reparera och måla om. Dessutom är det ganska billigt och relativt miljövänligt. Däremot kräver träfasader mer omvårdnad än till exempel en putsad fasad.

Trähus mår bäst av att målas om ungefär var åttonde till tionde år, även om en riktigt bra oljefärg kan hålla ända upp till 15 år med rätt grundarbete. Exakt hur lång tid det kan gå mellan målerivarven beror på husets läge och utsatthet. Till exempel sliter väder, växtlighet och vatten på fasaden, vilket man ser tydligt på husets syd- och västsidor och på fasader som vetter mot hav eller mot skog.

Steg ett när du ska måla fasad själv – kolla färgen

Steg ett i allt måleriarbete är att ta reda på vad din fasad är målat med för färg sedan tidigare. Det är viktigt att välja rätt sorts färg, eftersom den annars kan fästa dåligt, lossna eller spricka. Enklast testar du detta genom att gnugga på färgen med en trasa indränkt i T-Röd. Om färgen kladdar är huset troligtvis målat med akrylat, alltså en vattenbaserad färg som ibland kallas ”plastfärg”. Om ytskiktet inte luckras upp är det antagligen en oljefärg. Dammar ytan, eller färgar av sig på händerna, har du antagligen att göra med en slamfärg.

– Är huset målat med slamfärg, till exempel Falu rödfärg, kan du bara måla om med likadan slamfärg om du vill ha ett garanterat bra resultat, säger Peter Engström, målare med 30 års erfarenhet som driver NP Måleri & Fastighetsservice AB.

Inom byggnadsvård talar man om ”färgtrappan”. Det innebär att du, genom att försiktigt skrapa ner färgskikten med ett fint sandpapper eller en skalpell, letar dig ner genom lagren för att hitta tillbaka till husets ursprungsfärg och kulör.

– Det är ett detektivarbete, men väl värt besväret om man vill vårda sitt hus och är mån om att använda sig av samma färger och material som det en gång var byggt av, säger Stephan Fickler på Byggnadsvårdsföreningen.

Oavsett vilken färg du målar fasaden med är det bra att välja produkter från en välkänd leverantör som håller hög kvalitet. Var medveten om att leverantörerna inte garanterar resultatet om du inte använder deras system rakt igenom.

Det viktiga grundarbetet innan du börjar måla

Precis som i allt annat måleriarbete är grundjobbet a och o.

– Lägg 80 procent av tiden på ordentligt förarbete och 20 procent på målningsarbetet, så får du ett snyggt och hållbart resultat, säger Peter Engström.

Flagnad färg måla om. Så fixar du finaste fasaden.

Om fasaden är flagnad skrapar du bort all löst sittande färg med en skrapa eller stålborste. Sedan ska huset tvättas. Ett modernt hus, där fasaden är i hyfsat skick, kan spolas av med en högtryckstvätt, men ett äldre hus mår bäst av rotborste och slang. En stor skillnad mellan traditionella färger och moderna plastfärger är att de traditionella vittrar och därför sällan kräver lika mycket skrapjobb som de andra. De åldras dessutom vackert och bildar inte, som plastfärgerna, skikt på fasaden.

– Låt träet torka ordentligt efter du har tvättat fasaden annars fäster inte färgen. Undvik även att måla fasaden i direkt solsken, eller när temperaturen är lägre än fem plusgrader. Det bästa vädret för fasadmålning är 20 grader och mulet, tipsar Peter Engström.

Allt rent, bart trä samt ändträet ska grundoljas och grundmålas innan du slutstryker fasaden. Bäst skydd får du om du målar fasaden minst två gånger. Använder du en linoljefärg är det viktigt att stryka riktigt tunna lager.

– Det är en myt att linoljefärg aldrig torkar, däremot är det ett vanligt misstag att stryka på för tjockt och då har färgen svårt att torka. Stryk tunt och kör hellre flera lager, säger Stephan Fickler.

Över huvud taget är de traditionella färgerna, som linoljefärg, slamfärg och kalkfärg ett bra val om man både vill vårda ett gammalt arv och vara miljövänlig.

– I moderna plastfärger finns det upp till 100 olika kemikalier, som vi inte vet vad de gör med oss och naturen. Men de traditionella färgerna, som baseras på vegetabilisk olja och naturpigment, har fungerat över lång tid. Vi vet hur de åldras och hur vi ska ta hand om de få farliga ämnen som finns i dem. Det gör valet av färg ganska enkelt i mina ögon, säger Stephan Fickler.

Att måla putsad fasad

Putsade hus håller färgen betydligt längre än ett trähus – upp till 50 år är inte ovanligt. Men till sist måste även ett putshus målas om. Då krävs det speciell putsfärg, som är vattenavvisande men diffusionsöppen. Det betyder att den hindrar fukten att krypa in i putsen men ändå släpper ut fukt inifrån. Om man inte använder sådan färg finns risk att det uppstår frostskador, sprickor och algangrepp på fasaden.

Även för putsade ytor är det viktigt att underlaget är fast, rent och torrt. Därför måste otäta skarvar och små sprickor först lagas med målarfog. Större skador lagas med samma slags putsbruk som fasaden är putsad med sedan tidigare. Och precis som med trähus är det viktigt att veta vilken färg fasaden är målad med sedan tidigare och vilken typ av puts det har.

– Är du osäker kan du bryta loss en liten bit puts från ett dolt ställe och ta med till din färghandlare, som kan hjälpa dig att bestämma vilka produkter som ska användas, säger Peter Engström.

Det går att måla putsad fasad på egen hand, men de flesta brukar ändå leja ut jobbet på proffs.

– Det är inte så vanligt att hemmafixare målar om ett helt putshus, för det är lite mer komplicerat och kräver mer arbete än att måla om ett trähus.  Däremot går det bra att fixa mindre hål och sprickor på egen hand, säger Peter Engström.

Färg och kulör till putsad fasad

Måleri handlar inte bara om tekniska detaljer och färgval. Lika viktigt är förstås valet av kulör. Självklart är det en smaksak, men det finns några hållpunkter. Välj en kulör som passar husets ålder och arkitektur. På 1900-talet hade till exempel husen 2-3 färger, ofta ganska klara, medan 40-talshus är mer enhetligt kulörsatta i dovare färger.

Måla om! Så fixar du finaste fasaden bild 7

– Tänk på att välja en ”smutsig” kulör, eftersom färgen annars kan upplevas som alltför skarp, nästan självlysande, när den målas upp på fasaden. En gul kulör kan till exempel se grönaktig ut när färgen väl kommer upp, säger Stephan Fickler.

Även fasadens yta påverkar intrycket av kulören. En putsad yta ser till exempel annorlunda ut än en träyta med samma kulör. Provmåla därför alltid, gärna på flera ställen, så får du en bättre känsla för hur färgen ser ut när hela huset är klart.

Viktiga verktyg när du ska måla fasad

Hur noggrann man än är och oavsett vilken färg man väljer så blir resultatet inte bra om inte också verktygen är av hög kvalitet. Många gör misstaget att köpa billiga penselset av låg kvalitet. Då spelar det ingen roll hur mycket pengar du än lagt på bra färg. Bra penslar ger ett bättre slutresultat och dessutom blir arbetet mycket enklare och roligare.

Ett tips är att fukta penseln i lite vatten innan du doppar den i målarburken. Då torkar inte färgen lika snabbt och det blir enklare att stryka ut färgen. Dessutom slipper du eventuella hårsläpp på den nymålade ytan.

Behöver du ta en paus i arbetet kan du vira in penslarna i en plastpåse. Då slipper du intorkad färg på penseln och kan lugnt fortsätta måla efter pausen. En väl invirad pensel kan hålla sig okej i en plastpåse upp till ett par dagar.

När du är klar är det viktigt att ta väl hand om dina verktyg – då håller de längre. Tvätta ur alla penslar ordentligt när du är klar. Rengör noga så inga färgrester är kvar och häng dem på tork med borstet ner. Vattenbaserad färg tvättar du enkelt bort med såpvatten och oljebaserad färg tas bäst bort med penseltvätt. Om du sköter dina verktyg noggrant kan du använda dem många gånger om.

Målaren tipsar inför fasadmålningen

  • Grundarbete är A och O. Lägg 80 procent av tiden på förarbetet och 20 procent på målningen så får du ett fint och hållbart resultat.
  • Idealvädret för fasadmålning är 20 grader och mulet. Måla aldrig i direkt solsken, då torkar färgen för snabbt och resultatet blir sämre. Måla inte heller i fuktigt väder för då torkar färgen sämre.
  • Undvik att måla under pollensäsong eftersom du kan få en knottrig yta.
  • Säkerhet är viktigt! Balansera inte på en stege. Unna dig hellre att bygga eller hyra en ställning. Det gör jobbet säkrare, enklare och snabbare.
  • Fråga om råd i fackhandeln om du är minsta tveksam. De har stor kunskap och kan även komma ut och hjälpa dig på plats att bestämma vilka produkter som krävs för just ditt hus.

Kulörer

  • Tänk på att välja en ”smutsig” kulör. Annars kan färgen upplevas som alltför skarp när den är uppmålad.
  • Känn efter hur kulören ser ut i olika typer av ljus genom att provmåla på flera ställen.
  • Se dig om i grannskapet och hämta inspiration från dina grannhus.
  • Har du ett gammalt hus – skapa en ”färgtrappa” för att se vilka färger det har målats med genom årens lopp.

Måla fasaden själv eller leja bort?

Att måla fasaden på egen hand kan tyckas vara ett stort jobb. Men med lite tålamod och bra produkter är det absolut något som lekmannen klara av. Vänd dig till färgfackhandeln med dina frågor – de har stor och vissa färghandlare erbjuder sig dessutom att åka ut och titta på huset för att ge råd om färgval och produkter, under förutsättning att man köper sina produkter hos dem.

Var alltid noggrann med säkerheten när du själv gör arbeten på fasaden. Använd byggställning och undvik att stå och balansera på en stege med risk för att ramla ner.

Vill du ändå leja bort måleriarbetet är det bäst att ta in offerter från ett par, tre målarfirmor. Det går inte att ge något riktpris på vad det kostar, eftersom priset beror på fasadens skick, hur mycket underarbete som krävs och liknande. Måleriarbeten berättigar till ROT-avdrag.

Länktips

Text: Karin Cedronius  Foto: Lena Warringer.
Måla om fasaden. Röd husfasad.
Måla om! Så fixar du finaste fasaden bild 5
Måla om! Så fixar du finaste fasaden bild 4

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -