En fasad i tegel håller hur länge som helst, och är dessutom i princip underhållsfri. En dröm för många villaägare, men kanske inte för den som är trött på husets utsida och vill få till en förändring.
Att byta fasad på huset är så klart görbart men blir både omständligt och kostsamt. En enklare variant är att måla fasaden, galet säger vissa, men har du bestämt dig för en förändring kan det ändå vara ett alternativ värt att fundera över.
Innan du målar din tegelfasad är det dock en sak du behöver tänka på, din tegelfasad är i princip underhållsfri, målar du den kommer den att kräva underhåll, så tänkt igenom beslutet noga.
Som vid all målning gäller det att göra ett grundligt förarbete, spruckna stenar ska bytas och fogar ses över, en sprucken fog döljs kanske av färgen men den kommer snart att fortsätta vittra med flagande färg som resultat.
Tegel eller mexitegel
Här gäller det att veta skillnaden. Riktigt tegel består av bränd lera, och innan du målar en tegelfasad rekommenderas ofta att slamma och därefter måla med en silikatfärg. Mexitegel är egentligen inte alls tegel utan en pressad blandning av sandsten, kalk och vatten. Ett hus i mexitegel är relativt enkelt att måla om och målas ofta med en aktylatfärg.
Slamma
Att slamma fasaden innebär att du lägger på ett tunt lager puts, slamningen gör att vatten sedan har lättare att rinna av fasaden och minskar risken för frostsprängning. Slamning fyller ut och jämnar till fasaden och ger ett bra underlag att måla på, utan att dölja teglets struktur.
Måla tegelfasad steg för steg:
- Täck: Innan du ger dig i kast med fasaden, täck allt som inte ska målas, fasadrengöringsmedel kan gå hårt åt växterna. Ska du måla med silikatfärg tänk på att den kan vara starkt etsande på material som glas, keramik, metall och natursten. Områden som inte ska målas bör därför täckas noggrant
- Rengör och tvätta: Att ge fasaden en ordentlig rengöring. Till skillnad från en fasad i trä går det här alldeles utmärkt att använda högtryckstvätt. Spola fasaden med högtryckstvätt, vid behov applicera en alg och mögeltvätt och skrubba med borste. Skippa stålborsten som kan repa teglet, använd istället kraftig rotborste och skölj av. Låt torka.
- Laga skador: Kontrollera att teglet är helt och att det inte finns sprickor och ojämnheter i murbruket. En vittrande fog samlar ofta på sig vatten vilket på sikt leder till frostsprängningar. Fogarna ska vara täta och välfyllda så att vattnet rinner av.
- Grunda: Innan du målar eller slammar behöver du grunda teglet med en olja eller primer, det mättar teglet och ger färgen eller slambruket ett bra underlag att fästa på.
- Spruta eller måla? Att måla tegel kan vara en tidsödande procedur, speciellt om teglet har grov struktur. Att sprutmåla är inte alls särskilt avancerat. Färgspruta finns oftast att hyra på maskinuthyrning eller i din måleributik. Modell och munstycke varierar beroende på färgtyp, så prata med uthyraren så att du får rätt. Välj en vindstilla dag och se till att täcka allt som inte ska målas noggrant, sen är det bara att köra igång.
Målad tegelfasad
+ Förändrar utseendet på huset
+ Billigare än att byta fasad
+ Kan ge skydd åt fasad och fogar
– Gediget förarbete
– Kräver underhåll
Vilken typ av färg?
Det viktigaste är att du väljer en färg som andas. Det vanligaste är att använda någon form av silikatfärg, en organisk mineralfärg som både fäster väl på tegel och andas. Idag finns också akrylatfärg anpassad för puts och tegel, akrylatfärgen är oorganisk, har hög färgbeständighet och är väldigt lättarbetad.
Behöver du bygglov?
Inom detaljplan krävs det som huvudregel bygglov för att ändra en byggnads yttre utseende. Att ändra en byggnads yttre utseende kallas fasadändring, i det begreppet ingår åtgärder som att byta färg, fasadbeklädnad och taktäckningsmaterial.
Källa: Boverket
Tänk på!
En tegelfasad är i princip underhållsfri, väljer du att måla kommer fasaden, precis som alla målade fasader, att kräva ett visst underhåll.