Har du tröttnat på tegelhusets fasad eller börjar den kännas sliten? Då kan du måla din den med tegelfärg. Det som krävs är att du rengör teglet och lagar eventuella skador innan du börjar måla. Se även till att köpa rätt sorts färg. Läs mer om hur du går tillväga för att måla din tegelfasad här.

Rött, gult eller grått mexitegel kan se rätt så tråkigt ut efter 40 år. Förnya husets tegelfasad genom att måla det med tegelfärg. Med runt två veckors jobb kan ditt hus se ut som nytt igen. Det gäller bara att göra rätt från början för att slippa extraarbete.

Innan målning av tegelhus

[emaillocker]Bra att veta innan du sätter igång är att tegel i princip är underhållsfritt, medan en fasad med tegelfärg kommer behöva målas om efter ett antal år. För att kunna måla tegel med ett bra resultat behöver du, som med många andra målningsprojekt, göra en del förarbete.

tegelfärg

Innan du greppar penseln eller färgsprutan bör du kolla med stadsbyggnadskontoret i din kommun om ett bygglov behövs. Om det är ett område där alla hus har liknande nyans kan det vara oönskat att en husägare väljer att bryta av med en helt annan kulör på fasaden. Om kvarteret redan är brokigt, brukar det inte vara några problem med utstickande nyanser.

Rengör fasaden och laga sprickor

Det är viktig att rengöra hela ytan som ska målas. Borsta bort spindelväv och smuts, laga eventuella sprickor och andra skador för att få en så jämn yta som möjligt. Skador som inte åtgärdas kommer framträda ännu tydligare efter målningen, inte minst om du målar med en ljus färg. Se till att göra följande innan du målar:

  •      Tvätta fasaden med högtryckstvätt för att få bort damm, mossa och smuts.
  •      Skrapa bort eventuell lös tegelfärg.
  •      Olja in och fläckmåla renskrapade ytor.

Köp rätt tegelfärg

Det du inte vill göra är att stänga till teglets egen förmåga att släppa ut fukt, en egenskap som gör tegel till ett väldigt hållbart, underhållsfritt material. Med fel färg kan det bli riktigt tokigt. Se till att köpa en färg som är ämnat för just tegel, silikat är till exempel perfekt som tegelfärg.

Börja måla teglet

[/emaillocker]Att måla på tegel är mer tacksamt än att måla trä eftersom materialet inte suger åt sig lika mycket färg. Ett hus kan behöva två strykningar och det går att måla med både roller, pensel och färgspruta.  

En färgspruta kostar betydligt mer att hyra än vad det kostar att köpa penslar och roller. Däremot minskar du den effektiva arbetstiden avsevärt. Har du ett högt hus och målar med en färgspruta är rådet att även ha med ett förlängningsmunstycke för att nå fasadens alla ytor. Se till att täcka allt från socklar till fönster, fönsterkarmar och den omgivning som är närmast. Se till att måla tegelfärgen en vindstilla dag för att undvika att färgen sprids i luften.

tegelfärg 1

Så lång tid tar det att måla

Räkna med tre arbetsdagar för varje hussida. En dag för tvättning, en dag för att skrapa, olja in och fläckmåla och en dag för att färdigmåla med tegelfärg. Man kan säga att ett normalstort hus i tegel tar runt 12 arbetsdagar eller mer i effektiv tid när det kommer till förarbete och att måla.

Lycka till med målningen av din tegelfasad!