- Annons -

När Jessica och Tobias köpte sitt första hus flyttade de tillbaka till rötterna.
Men egentligen hade de redan hoppat av budgivningen.
– Den äldre herren som bodde här innan ville sälja till just oss och det är vi glada för i dag, ler paret.

Här bor: Jessica Lindström och Tobias Thorén med dottern Astrid (född augusti 2010), treåriga hunden Aragon och katten Burtzie.
Läge: Skeda, utanför Linköping.
Husfakta: Byggt 1956, 166 kvadratmeter boyta och 33 kvadratmeter biyta fördelat på fem rum och kök i tre plan. Tomten är på totalt 1 100 kvadratmeter.

Både Jessica och Tobias är uppvuxna i lilla Skeda på landet, utanför Linköping. Ingen av dem trodde att de någonsin skulle flytta dit igen. Men efter att ha bott centralt i lägenhet ett antal år, längtade de tillbaka när det blev dags att fundera på hus.
–Vi vet att det är ett bra område att växa upp i och det känns jättebra nu när vi fått ett eget barn, berättar Jessica.
Men det såg länge ut att inte bli något. På första visningen var de lite skeptiska till den ganska instängda villan som byggdes 1956 och krävde en massa renovering. När paret sedan kastade sig in i budgivningen gick den så högt att de hoppade av.
–Vi var inställda på att det inte blev något. Sedan hörde mäklaren plötsligt av sig och sa att den äldre herren som bodde här innan ville sälja till just oss. Han hade jobbat med min farfar förr, kände Tobbes pappa lite och hade varit i kontakt med deras företag, säger Jessica.
Flyttlasset gick i februari 2007 och då väntade tre månaders hårdkörning för att få ordning på den första våningen.
– Vi rev ut nästan allt och även en bärande vägg för att öppna upp mellan vardagsrum och matrum. Vi satte nya ytskikt med gips och målade eller tapetserade alla väggar. Frånsett el och vvs gjorde jag det på egen hand med hjälp av pappa, förklarar Tobias.
Jessica är en storkonsument av inredning och visste exakt hur hon vill ha det.

Lantlig inredning ingjuter charm

– Lantlig charm med vitt som bas, enkelt och stilrent. En supermodern inredning skulle inte passa i ett gammalt hus. Vi vill ha en blandning av New England och lantlig inredning, säger hon.
– Jag skulle kunna ha tänkt mig lite mer färg, men det är hon som bestämmer sådant. Jag gör bara som jag blir tillsagd, skrattar sambon. Fördelningen är given i hemmet. Tobias bygger och Jessica inreder. Tobias lagar mat och Jessica bakar.
– Sedan är det jag som har mest koll på tekniska prylar. Den formen av inredning, som exempelvis en tv, är det jag som står för och installerar, menar han.
För bäst resultat blandar Jessica helst gammalt och nytt. Hon fyndar gärna på loppisar.
– Sedan får jag mycket inspiration genom att vara ute på nätet och läsa många inredningsbloggar.
Där har jag träffat nya vänner med samma intressen, berättar hon. Jag handlar även ganska mycket på nätbutiker, det är väldigt smidigt att få det hemskickat. Det lantliga köket med matrummet precis utanför, tillhör favoriterna i huset.
– Vi gillar att det är ganska öppet och nära, men ändå lite avskilt. Dessutom tycker jag att vi fick till ett lantligt kök, som ändå är modernt. Det blev snyggt med inbyggd kyl och frys, en liten inbyggd soffa och läckert med ugnen som har ett gammaldags utseende.
Under somrarna dukar de helst upp ute på altanen där jordgubbstårtan nu står och väntar.
– Det blir mycket grillning. Revbensspjäll är en höjdare, men även fisk, berättar paret.

 

Tre renoveringsfrågor till Jessica och Tobias

Hur mycket tid har ni lagt ned på renoveringen av den lantliga inredningen?
– Först tre månader för köket, matrummet och vardagsrummet på undervåningen. Sen tog vi paus i ett år, för att sen ta nya tag på övervåningen där vi höll på i några månader. Allting har gjorts på kvällar, helger och ledigheter. Vi tog bara hjälp med det stora badrummet.

Vad fungerade bra, respektive mindre bra?
– Det mesta flöt på som det skulle, mycket tack vare att vi hade planerat i detalj innan. Det är extremt viktigt att vara noggrann i grundarbetet, även om det tar lång tid och känns frustrerande ibland. En av få missar var att två gipsskivor åkt från varandra och skapat sprickor i färgen. Allt slarv i underarbetet syns efteråt.

Något annat värt att tänka på?
– Att ha roligt tillsammans! Det är viktigt att hitta på något annat ibland och hämta energi under renoveringens gång. Annars riskerar man att tappa både inspiration och varandra på vägen.

 

Jessicas och Tobias bästa tips!
• Prata ihop er så att ni är överens om allt innan. Gör skriftliga skisser hur det ska se ut.
• Sätt ihop en budget och jämför olika alternativ. Försök att göra det ni kan och hinner på egen hand, så sparar ni mycket pengar.
• Gör ett rum i taget. Avsluta ett projekt innan ni påbörjar ett annat.
• Ha inte för bråttom. Bo in er och känn efter hur ni vill ha det innan ni gör om.

Text Joakim Löwing
Foto Peter Ericsson
Styling Lotta Andersson

Lantlig inredning Lantligt kök    Lantlig inredning - familjen samlad Lantstället med dess lantliga inredning ger ett pittoreskt intryck Lantlig inredning - vardagsrummet Lantlig inredning - arbetsrummet Familjens vovve vilar på den lantliga inredningen Även badrummet har en distinkt lantlig inredningLantligt kök kopplat till ett rustikt uterum Lantligt kök med dukat middagsbord

- Annons -