Projekt: Trädäck

Projekt: Trädäck

Ett eget trädäck är lyx under vår och sommar. Är du i startgroparna för att bygga ett själv så börja inte såga förrän du planerat helheten.

I planeringsstadiet ingår att bestämma position för trädäcket, vilken design det ska ha, material, konstruktion, funktion, belysning, behovet av skugga och om du ska ta professionell hjälp med något moment eller inte. Först när du gått igenom allt detta kan du få en överblick kring kostnad och tidsåtgång.

1
Obehandlad kärnfuru har en vacker ton från start. Hållbarheten är 10–15 år, jämfört med tryckimpregnerat virke som håller uppemot 25 år.

Ska du bygga ett trädäck på mark så behöver du inget bygglov, men om du tror att det i framtiden kan bli aktuellt att sätta väggar och tak så är det ett projekt som är bygglovspliktigt om takytan är större än 12 kvadratmeter och om du kommer närmare tomtgränsen än 4,5 meter. I sådana fall bör du redan nu bygga en konstruktion som håller för ett eventuellt tak, även om det gör trädäcket lite dyrare – men å andra sidan slipper du göra om det i framtiden.

Enbart ett räcke är däremot oftast möjligt att sätta i efterhand utan att det påverkar konstruktionen.

Konstruktion

Förra året tog Svenskt Trä fram nya rekommendationer för läggning av trall som handlar om sambandet mellan trallens tjocklek, underliggande konstruktion och längd på skruv (www.svenskttra.se). Det viktiga avståndet mellan kant till kant får inte glömmas bort – du måste ha springa mellan trallbrädorna. Använd gärna en mall för rätt avstånd och kontrollera rakheten i båda ändar och längs hela brädan. Om det är stora avvikelser bör du välja en annan bräda. Försök komma upp minst 10 centimeter från marken, då kan du använda tryckimpregnerat virke klass AB (med mindre kopparsalt).

Lägger du trallen direkt på mark krävs det att de har klass A och det ställer krav på förarbete i form av grävning och tvättad makadam undertill. Vanligast än nog ändå att man sätter däcket på plintar. I första hand bör du använda trallskruv men är det ett litet däck så kan så kallad kamspik fungera. Förborra i ändarna för att undvika sprickbildning och skruva alternativt spika så att skallarna hamnar i nivå med trallens yta, inte djupare. På så vis undviker du små fuktsamlande fickor över hela däcket, när trallen kommit i jämviktsfuktläge kan du dra åt de skallar som mot förmodan hamnat ovanför ytan.

Bygger du flera nivåer så tänk på att inte ha för högt avstånd mellan trappstegen och satsa gärna på belysningsslingor i stegen så riskerar ingen att snubbla i mörker.

2
Numera tryckimpregneras furu med små mängder kopparsalt och inte som förr med kreosot eller arsenik.

Spill och skarvar

Välj trälängder så att du minimerar spillbitar, hela brädor är förstås snyggast men ska du bygga ett riktigt stort däck så blir skarvning nödvändig. Förstärk då golvbjälkarna med ytterligare 45 mm på vardera sida där skarven hamnar och olja in ändarna ordentligt.

Förskjut intilliggande skarvar minst 1200 mm för utseendets skull och fördela jämnt över däcket. Sista skarv i trädäckets kant bör vara minst 2 meter.

Skötsel

Vårda ditt trädäck så håller det bättre, längre och ser vackrare ut. Använder du en pigmenterad träolja så hindrar du den naturliga färgförändring som uppstår i träet. Tvätta av varje säsong och olja varje eller åtminstone vartannat år. Du kan också ytbehandla med ett kiselbaserat medel i två steg som ger däckytan en fin silvergrå ton som håller länge. Kiselbehandling är effektiv mot fukt och missfärgning.

Åtgärda skallar som ”tittar upp” och är en fara för bara fötter, byt ut eventuella trasiga skruv eller kamspik. Efterhand som åren går kan du behöva byta utnågon enstaka bräda som gjort sitt, men lappa och laga så långt det är möjligt hellre än riva och bygga nytt!

Tips från arkitekten

✔ Planera
Börja ditt trädäcksbygge med en penna, inte en såg. Att lägga lite tid på planering, ritning och noggrann shopping är värt mödan längre fram, i slutändan sparar det både tid och pengar.

✔ Design
Håll den enkel. En enkel design på trädäcket smälter oftast in i vilken trädgård som helst.

✔ Välj plats med omsorg
Placera inte ditt trädäck på den vackraste punkten i din trädgård, placera det istället (om möjligt) så att du kan sitta och njuta av utsikten mot denna plats.

Källa: Chris Kleine, KKR Arkitektkontor

3

Extra lyxkänsla med belysning!

Att lysa upp sitt trädäck förhöjer mysfaktorn om kvällen och gör det möjligt att sitta ute sent. Planera för belys-ningen samtidigt som du lägger trallen.

✔ Varifrån ska du hämta elen? Rita in belysningens placering på altanritningen.

✔ Du får inte dra ut skarvsladdar genom ett fönster utan måste installera ett (eller flera) utomhusuttag. Ta hjälp av en elektriker!

✔ Har du trappsteg på ditt däck så är det smart att ha belysning på stegen, kallas ofta för ”decklight” och säljs i färdiga set. Håller du dig till svagström (12V–24V) så kan du lätt montera dina decklights själv. Fastmonterade armaturer på 240V kräver elektriker.

✔ Lampor bör vara avskärmande och inte blända ögonen.

✔ Helhetskänslan vinner på lampor som har samma ljuston.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -