Så får du bort fläckar på tapet

Generellt mår tapeter bäst utan för mycket vatten, det kan räcka med att pudra din smutsfläck med potatismjöl. Här kommer lite fler tips på hur du får bort fläckar från tapet!

När du köper en ny tapet finns det en liten tvättrekommendation där det står angivet hur mycket tvätt tapeten tål. Notera vilken tvättbarhet din nya tapet har så vet du hur mycket vatten den tål. Vet du inte exakt, så kan du följa våra generella råd här nedan. Det gäller alla tapeter, men tänk på att en papperstapet inte tål något vatten alls.

Generella tips för att ta bort fläckar på tapet

Det finns några övergripande tips på hur man får bort fettfläckar och andra fläckar från ens tapeter. Har du dem i bakhuvudet blir det enklare att få bort fläcken effektivt.

Gnugga inte

Oavsett vilken typ av fläck du har eller om du har en textil- vinyl eller papperstapet så är det viktigaste av allt att du inte går loss på fläcken och gnuggar! Arbeta alltid “inåt” mot fläckens mitt, så sprider den sig inte.

Skrapa

Har du fått en lerfläck eller kanske pastasås på väggen? Är du inte framme på en gång kan du låta fläcken torka ordentligt och sedan skrapa bort. Använd aldrig en vass kniv, ta hellre en slöare matkniv.

Potatismjöl

Ett populärt och alldeles fantastiskt husmorsknep som funkar mycket bra är att använda sig av potatismjöl. Potatismjölet går att använda på alla typer av fläckar, blöta som feta. Pudra på lite potatismjöl över det smutsiga stället och låt potatismjölet torka in. Mjölet absorberar vätska, och sedan är det i många fall bara att dammsuga bort.

Mirakelsvamp

Som namnet indikerar är det här en mycket effektiv fläckborttagningssvamp. Den går ofta att hitta på din vanliga mataffär och kan ta bort vinfläckar, kaffefläckar och olika fula märken på tapeter, golv och bord. Har du en tryckt tapet kan du vara lite försiktig med svampen, den kan tära på ditt tryck.

Diskmedel

Funkar på de flesta fläckar som kan ha uppkommit av smuts och slitage. Använd en svamp och arbeta alltid inåt mitten. Kom ihåg att vatten kan tränga in i tapeten, även om den är gjord av plast. Har du en tapet helt i papper rekommenderas det inte att använda vätska över huvud taget för att få bort en fläck.

T-sprit

Rekommenderas inte till papperstapeter, men moderna tapeter med plasthölje är mottagliga för t-sprit. Tar bort färgfläckar från kulspetspennor, tusch, vin, kaffe och massa mer. Ett tips är att försöka att vara framme snabbt. Kom ihåg att inte sätta igång att gnugga stora ytor, då riskerar du bara smeta ut fläckarna.

Sparsamt med vatten

Olika tapeters vattenresistens varierar. En våtrumstapet är förstås anpassad till att klara vatten, men de flesta nya papperstapeter har ett litet plasthölje som inte är särskilt vattenbeständigt.

Tapeter i papper, väv eller sjögräs

Har du fått fläckar och smuts på dina känsligare tapeter får du prova de torra metoderna som potatismjöl och att skrapa försiktigt med kniv. Dessa tapeter är helt enkelt mer känsliga och tål inte vatten alls. Fördelen är att du kan använda den så kallade strykjärnsmetoden, vilket bör undvikas om du har tapeter i andra material. Har du fått en stearinfläck på din tapet så låter du stearinet torka in. Sedan lägger du över en bit bakplåtspapper eller läskpapper och stryker över området med strykjärnet, dra sedan bort stearinet med hjälp av pappret som ligger mellan.

Lycka till med att få bort fläckar på tapet!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -