Så fixar du ny dörr i gammal karm

Vill du byta dörrblad inomhus? Det är lätt gjort då det finns fasta standarder som gör att nytillverkade innerdörrar passar i gamla ramar. Du vinner både tid och pengar på att slippa byta karmar, det gäller bara att hitta rätt typ av dörr för din smak! Läs mer om hur du går tillväga för att montera en ny innerdörr i en gammal karm här.

Har du tröttnat på de släta innerdörrarna hemma som påminner om 60-talet med sin praktiska platthet? Att byta ut dörrar hemma går snabbt – samtidigt som effekten kan bli enorm då nya dörrblad både släpper in mindre ljud och ger hemmet en nyrenoverad touch.

Många vill byta dörrblad inomhus

Om du vill byta dörrblad hemma är du inte ensam. Många ägare av småhus väljer att byta ut innerdörrarna inne, eftersom det är många som fortfarande har kvar originaldörrar från husets färdigställande på 60- och 70-talet.

Innerdörrar som tillverkades under dessa år följde nämligen samma släta yttre som funkisdörrarna redan på 30-talet hade. De släta originaldörrarna har ofta ett ytfanér som kallas för gabonmahogny och har raka handtag.

Inte sällan är de vitmålade i ett försök att fräscha upp en annars ganska så intetsägande exteriör.

Vi har med andra ord en lång tradition av praktiska, lättstädade dörrar i våra hus och bostadsrätter, alla i samma standardiserade mått och med begränsade variation. Bra och ekonomiskt på många sätt men det finns hos många en önskan om förnyelse, särskilt nu när dörrar i samma standardmått, men med varierat utseende har börjat tillverkas.

Med standardmått på dörrblad slipper du riva ut de gamla karmarna och kan i stället hänga upp nya dörrar i samma ram, med likartade gångjärn. Du klarar dessutom av jobbet på egen hand!

ny dörr

Ny dörr i tidlös design – i gammal karm

Det bästa av två världar är att ha innerdörrar i mer tidlös design men samtidigt utnyttja de fördelar som finns med ett stort standardsortiment av dörrar. Det är inte ovanligt att vilja ha tillbaka de stilrena skuggeffekter som traditionella dörrspeglar har.

Detaljer som detta ger nutida inredning en varm, hemtrevlig och ombonad känsla, som kanske inte helt släta, vita dörrblad i plywood och fanér kan erbjuda. Vill du istället för en solid dörr ha en innerdörr med en ljusinsläppande glaskassett?

Även detta finns att hitta i det numera stora utbudet av innerdörrar med standardmått i byggvaruhandeln.

Läs också: Dörrar inomhus

Leta alltså efter dörrar som passar dina befintliga dörrkarmar, för om karmarna tillhör den vanliga standarden i svenska hus lär du hitta dörrar som gör monteringen både snabb och enkel.

Så byter du innerdörr i gammal karm

Det är enkelt att själv montera upp en ny dörr i gammal karm hemma. Följ våra enkla anvisningar och råd nedan.

Mät din befintliga dörr

Mät först den befintliga dörrens bredd och höjd.

  • Standardmått i bredd för dörrblad i de flesta svenska hus är 626, 726 eller 826 millimeter.
  • När det kommer till höjden i hus byggda före 1972 är standarden 2015 millimeter.
  • I de nyare husen ligger måttet på 2040 millimeter.

Var medveten om att andra mått kan förekomma.

Lyft av gamla dörrbladet – häng på det nya

Lyft av din gamla innerdörr från gångjärnen försiktigt. Använd en kofot när du lyfter upp den för att göra det hela lite enklare. I nya hus finns det så kallade snap-in-gångjärn som du måste pilla upp låstungan på, detta gör du enklast med en skruvmejsel.

Har du ett äldre hus sätter du ett mellangångjärn på det äldre gångjärnets tapp. Sedan hänger du upp din nya dörr och snäpper fast den på mellangångjärnet.

Tips som förenklar dörrbytet

Om du är osäker på om dörren du är intresserad av att köpa verkligen passar i den gamla karmen kan du låna en speciallinjal i byggvaruhandeln som gör att du snabbt kan kontrollera detta.

Om du vill spara pengar ska du även försöka köpa innerdörrar i paket för att få ett bättre pris. Dörrbeslag får du oftast helt gratis med den nya dörren.

Bra att veta är att tjocklek på samtliga innerdörrar är 40 millimeter och att dörrbladshöjden ligger på 2040 millimeter genomsnittligt, även om andra höjder går att hitta i standardsortimentet.

Lycka till med ditt dörrbyte!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar