[emaillocker]Ska du måla om väggarna? Vi på Villalivet vet vilken skillnad en nyans mörkare, ljusare, kallare eller varmare gör. Vilka färger trivs i vilket rum? Det beror på ljusinsläpp och din övriga inredningsstil. Vi går igenom vad du ska tänka på när du väljer färg hemma. [/emaillocker]

Att välja färg hemma är inte alltid det lättaste. Även om du tar färgprover och ser till att ditt val är väl avvägt, kan det ändå kännas fel när slutresultatet är på plats. Vad är det egentligen för faktorer man ska ta hänsyn till när man inreder med färg på väggarna? Vi går igenom lite saker du kan tänka på, och vad som gäller i de olika rummen.

välja färg

Välj färg med omsorg

Färger genererar olika känslor, och tillsammans med din övriga interiör kan de både öppna upp eller “stänga ner” ett rum. Det hela handlar om hur nyanser i ljust och mörkt, kallt och varmt samspelar med storleken på ditt rum, hur mycket möbler du har och i vilken färgskala du inreder med i övrigt. Hur mycket ljusinsläpp ett rum har är också viktigt när du väljer färg.

  • Mörkare nyanser tenderar “förminska” ett rum, medan ljusare färger gör att rummet ser större ut.

Att ta färgprov

Att måla om väggarna hemma är en stor sak och inget du vill göra för många gånger i onödan. Ta det säkra framför det osäkra och ta alltid ett färgprov innan du målar om. Välj ut några nyanser du tycker om – varför inte ta med ett wild card? En oväntad nyans kanske visade sig vara perfekt i ditt rum. Måla sedan några rutor av de olika nyanserna på väggen och låt dem torka in. Hör med vänner, vilken nyans tycker de bäst om?

Är du riktigt noggrann låter du färgproverna “sjunka in” i några dagar. Färgerna beter sig olika beroende på vilket ljus det är i rummet, om det är mulet eller soligt ute och, jo, faktiskt vilket humör du är på. Låt färgerna sjunka in ordentligt, på så sätt undviker du att göra ett impulsivt misstag.

välja färg

Sovrum

För att ett sovrum ska bli sådär lugnt och rofyllt som många drömmer om är det bra att inte satsa på alltför bjärta färger. Försök tona ner på för starka kontraster som skapar för mycket intryck. Att skala ner på intrycket betyder inte att du inte får måla väggarna, tvärtom! Du kan jämna ut intrycket genom att måla det i någon integrerad färg, som passar väl ihop med dina möbler, dina fönsterräcken eller din garderob.

Färger som brukar gå hem i sovrummet:

  • Krämigt gräddvitt, inred gärna med trä
  • Blått, om det drar åt det ljusare hållet och inreds med vitt
  • Grått, håll det gärna i ljusare nyanser

Vardagsrum

Vardagsrummet är en plats för umgänge. Här samlas familjen för fredagsmys, eller när det är kalas. Vardagsrummet är med andra ord en ombytlig plats som mår bra av en personlig “touch”. Även om det mesta går att inreda med rätt möbler, mattor och lampor är ändå väggen i ditt vardagsrum ett ställe det finns utrymme för en hel del svängrum!

Kök

Ett kök ska öppna upp för inspiration och kreativitet. Kökets väggar kan med fördel vara vitt, det ger mer utrymme till att byta ut gardiner efter säsonger och högtider. För många är det viktigt att köket är en plats som kan ändras om efter säsong, och det är förmodligen svaret till varför kök ofta är målade i vitt.

  • Underskatta inte olika nyanser av vitt! En svag nyansskiftning kan göra enormt för att lyfta ett rums potential.

välja färg

Badrum

Badrummet är ofta ett rum med något mindre ljusinsläpp, precis som hallen. Här går både ordentligt mörka nyanser hem lika bra som kliniskt vita. Kontraster mellan golv och vägg är inte ovanligt, och många sätter en kakelvägg vid badkaret eller duschen som starkt kontrasterar mot badrummets övriga väggfärg. Badrummet är helt klart en plats att gnida på inredningsknölarna med!

Funkar i badrummet:

  • Kontraster
  • Färgskalor
  • Vitt och svart
  • Krämigt beige
  • Tvära avbrott mellan mönster

Vi på Villalivet hoppas att du fick ordentligt med inspiration och hjälp till hur du ska välja färg till dina rum!