- Annons -

Såhär skapar du en kusttomt med inredning för sommarstugan

Det vita och vackert inbäddade skärgårdshuset är mer än en sommarstuga för Viola och hennes familj. Det är snarare ett fritidshus året runt med alla bekvämligheter plus en fantastiskt avkopplande atmosfär.

Inredning sommarstuga - kusttomt

Namn: Viola, som lever tillsammans med sin man och labradoren Otto. Paret har även två utflugna söner som är födda 1981 och 1987.
Bor: I en gård från 1700-talet i östgötska Östra Husby, samt i detta fritidshus i Västerviks skärgård.
Jobbar som: Viola driver en egen gårds- och nätbutik hemifrån, www.romantiskating.se. Hon har även en inredningsblogg på violasromantiskahem.blogspot.com
Husfakta: Cirka 120 kvadratmeter fördelat på tre rum och kök.
Trädgårdsfakta: Tomten har en yta på ungefär 1 500 kvadratmeter, en naturtomt som till en tredjedel består av berg.

Huset i Västerviks skärgård ger Viola möjligheten att ägna sig åt sina två största intressen, inredning och trädgård, samtidigt som hon kopplar av. Till vardags driver hon en egen inredningsbutik, där passande nog, inredning av sommarstugor är ett återkommande tema, hemma på 1700-talsgården i Östergötland och på webben.

Viola - inspiration sommarstugaPool, hav och båt

–Vi firar alla högtider här. Det är så vackert, tyst och fridfullt, tycker Viola. Östersjön ligger bara ett par hundrameter ifrån och bjuder på salta bad och vilda vågor. Men för att kunna bada hela sommaren har de en egen pool.

– Från mitten av juli är det ofta så mycket alger i skärgården att det inte går att bada, men i poolen spenderar vi många timmar. Och så åker vi gärna ut med båten på havet istället.

Härlig rymd

Viola och hennes man köpte skärgårdshuset i mitten av 1990-talet. Då liknade inredningen mest en bastu.
– Allting var i furu, så vi målade vitt rakt över. Frånsett kakel och klinker i badrummet har vi gjort det mesta av renoveringen själva. Paret föll för den öppna planlösningen med öppet upp i nock, hela sex meter.
– Något vi tyckte var riktigt fint är murarna som delar av rummen, i stället för väggar. De är bara 2.20 meter höga och ger en enorm rymd, berättar Viola.

Inspiration sommarstuga - kofferter Inredning sommarstuga - byråer

 

Sommaren är lång tack vare inredning av sommarstugan!

Utsidan av huset målade de om från aprikos till vitt och byggde ett jättedäck som går i vinkel utmed husets långsida, med trappsteg ned till den lite mindre stugan. Men frågan är om de inte är allra mest nöjda med sitt uterum, som de byggde själva.
– Det förlänger sommaren! Vi sitter där ända från mars till långt in i november. Det är skönt att vara så nära naturen även när det är kallt och ruggigt ute.

Inredning sommarstuga - franskt porslinLoppis, auktioner och franskt används som inspiration till sommarstugan

Viola vill inte låsa sig vid bara en stil i huset. Det är hennes egen stil. Och det är en blandning av vintage, shabby chic och lite franskinspirerat med madonnor och kors. Vid inredning av sommarstugan har hon tagit fasta på att arbeta fram och utveckla hennes egna personliga touch, vilket helt klart syns.

– Jag har mycket i nickel, silver och pressglas. Många tavlor och prylar är hundra år gamla. Jag tycker att den nya, kantiga stilen saknar själ och personlighet. Själv föredrar jag saker med en historia. En hel del av inredningen är från sekelskiftet fram till 30- och 40-talet. Viola upptäckte sitt intresse för gamla prylar när hon följde med morföräldrarna på sin första auktion som 19-åring.

– Alla mina kompisar i den åldern ville ha moderna saker. De tyckte nog att jag var lite konstig som hellre ville ha en gammal järnsäng eller en antik spegelbyrå. Numera besöker jag minst en auktion i månaden och går på loppis tre-fyra gånger i veckan, berättar Viola.

Inspiration sommarstuga - kök i fransk stil Inredning sommarstuga - vardagsrummet

 

Sju sköna trädgårdsrum

De gillar att pyssla tillsammans i den lummiga trädgården. Den innehåller sju gröna rum, gjorda för olika ändamål, tider på dagen, väder och vindar. – Det passar allt från frukost till solning och eftermiddagsfika. Om det är för varmt sätter vi oss i skuggan eller under ett parasoll. Och regnar det sitter vi under tak i uterummet.

 Inredning sommarstuga - Viola bland blommorInspiration sommarstuga - Violas uterum

 

Inspiration för sommarstugan för en skön och lummig kusttomt

  • Gör tomten till ett enda stort uterum, där allt smälter ihop. Vi plockade bort staketet runt altanen eftersom det förtar känslan. Trädäcket binder ihop husen, berget och blommorna.
  • Lummigt, med mycket blommor är ett måste. Vi har ett tjugotal rossorter och ett tiotal olika dalior. Favoriten är pion, i vinrött, rosa och vitt. Fast blanda inte för många färger.
  • Satsa på en köksträdgård. Inget går upp mot att äta egenodlat. Vi har ett växthus och tre odlingslådor med sallad, gurkor, squash, paprikor, tomater, rädisor, rödbetor, spenat och morötter. Plus fruktträd: plommon, päron, äpple och körsbär.
  • Vi har inte utgått från någon typ av väder eller vind vid kusten – och valt gamla perenner som härstammar från torpartiderna: löjtnantshjärtan, pioner, stockrosor, rosor, flox, höstastrar, höstanemoner, viol, dalior, prästkragar, lupiner med mera.
  • Plantera blommor som blommar olika delar av året. Våra löjtnantshjärtan kommer tidigt i maj, medan de sista höstanemonerna och astrarna blommar ända till oktober.
  • Tänk på att täcka stammar på fruktträden för rådjur och harar, det är annars godis vintertid för dessa djur.
  • Vackra stilleben passar lika bra ute som inne. Med loppis och arvegods. Använd fantasin! Arrangera ihop.

Text Joakim Löwing
Foto Peter Ericsson

Viola avslappnad - inspiration sommarstuga Inredning sommarstuga - Kaffekoppar

- Annons -