Sjöstuga med utsikt!

Familjen Henrikssons sommar hus står stadigt förtöjd vid Skånes soliga sydspets. Från panoramafönster och ”hyttgluggar” har de fullkomlig utsikt över havet. Och från trädäcket kan de ta språngmarscher till sandstranden, eller dyka rätt ner i en blå pool!

sjöstuga

Här bor: Lena och Gunnar med barnen Edvard, Antonia och Leonard Byggår: startade 2004, inflyttning sommaren 2006.
Boyta: Huset är på 135 kvm med tre sovrum, två badrum och stort vardagsrum med integrerat kök.
Hållbara byggmaterial: Lättklinkerbetong och fasad av puts/lärkträ, terrass i tryckimpregnerat trä, samt underhållsfri, gummibaserad taktäckningsduk.
Energilösningar: Cellplastisolering, 300 mm i tak och väggar. Lågenergiglas. Biobränslebaserad uppvärmning med pelletspanna och golvvärme, samt kompletterade braskamin.
Marin arkitektur: Utskjutande, upphöjd gavel ”som fören på en passagerarfärja”, omsluten av ett trädäck med ”reling” mot havet. Runda hyttfönster i dörrar och väggar. Skeppsgolv.

TILL SALU: en sjöstuga med strandtomt nära Sveriges sydligaste udde. – Vi kunde inte motstå frestelsen, det var precis vad vi sökt efter och drömt om i många år, säger Lena och Gunnar samstämmigt. Tomten i Beddingestrand var perfekt i fl era avseenden. Familjen har sitt åretruntboende bara några mil inåt landet och barnen går i skola i Smygehamn, alldeles i närheten.
– Numera kan vi ”ankra” här under hela sommarhalvåret och fortsätta våra dagliga sysslor, samtidigt som vi kan njuta av sol, bad och båtliv under fritiden.

Öppet mot Östersjön

Det är ingen slump att Lena och Gunnar låtit sig inspireras av sjötermer och marina uttryck. Deras sommarhus, ritat av Malmöarkitekten Mats Andersson, sträcker sig över den sluttande strandtomten med gaveln vidöppen mot Östersjön. Oavsett om de befi nner sig inne i huset eller på trädäcket kan de skåda ut över havet och höra vågornas brus. – Det känns som att ”vara ombord”. Fast det är skönt att veta att vi är stadigt förtöjda!

Sjöstuga i ny stil! mitt i texten 1

Klarar saltvindarna

Den tidigare stugan på tomten visade sig ha rötskador som var alltför dyra att åtgärda. Familjen hade skissat på ett renoveringsförslag, men insåg snart att det var klokare att riva och bygga nytt.

– Vi beslöt att det nya huset skulle vara robust och gediget byggt för att klara det utsatta kustläget och saltvindarna. Vi gjorde ett noggrant urval av byggmaterial med krav på hållbarhet och så lite underhåll som möjligt, berättar Gunnar. Husets stomme är murad i skikt med lättbetongblock och cellplastisolering. Fasaden är putsad men har också stråk av obehandlat lärkträ som är beständigt, giftfritt och dessutom åldras vackert. I de stora fönsteroch dörrpartierna fi nns lister av ekträ som ger huset en varmare och mer ombonad profi l än rena glasytor.

– Det var arkitektens förslag att använda trä som kontrast till den hårda betongen och den moderna funkisformen, säger Lena. Arkitekten har öppnat huset mot havet med stora ljusinsläpp och utgångar från varje rum. I vardagsrummet förstärks naturens närvaro av den stigande takhöjden, panoramafönstrena och den breda terrassen som leder ut till det omslutande trädäcket. Fortsätter man nedför trapporna har man sandstranden ett stenkast bort. Men om havet är strömt och kallt är det bara att ta ett dopp i den nyanlagda poolen, trettio kubikmeter och lagom stor för en familj med tre barn.

– Barnen älskar att springa ut och in och kasta sig i poolen. Det är ett bekvämt alternativ till stranden och man slipper all sand som måste städas undan från golven, säger Lena.

Sjöstuga i ny stil! mitt i texten 2

Men inget skeppsgolv

För att understryka båttemat är huset försett med små ”hyttgluggar” i ytterväggarna och dörrarna, som komplement till panoramafönstrena. Ett ytterligare förslag på samma tema var att ha skeppsgolv i fl era av rummen. Men med tanke på underhåll och städning valde man istället klinkers, med undantag från Lenas och Gunnars sovrum.

– Vi funderade på att lägga in ett färdigt skeppsgolv från Junkers, men bestämde oss för att lägga ett billigare furugolv som vi slipade och betsade med mahognyfärg i fl era omgångar. Det var ett fasligt jobb som i slutänden nog blev dyrare än Junkersgolvet, säger Gunnar med en suck.

Pellets värmer

Även om huset inte behöver mycket tillskottsvärme under sommaren har familjen installerat ett modernt och miljövänligt värmesystem, anpassat för åretruntboende. – Vi har hyrt ut huset periodvis under vinterhalvåret och vill även själva ha tillgång till det när andan faller på, så det kändes viktigt att satsa på en klimatvänlig och kostnadseffektiv energilösning. Värmesystemet utgörs av en pelletspanna som levererar golvvärme i hela huset. Man har även en vedkamin centralt placerad i vardagsrummet som både ger stöd- och mysvärme.

– Pelletsanläggningen kräver en del skötsel med veckovis påfyllnad under vintern. Men det är inget större besvär, det är snarare en rutin som ger möjlighet att titta till huset, säger Gunnar. Det tidigare huset var döpt till ”Sjöstugan” och kan idag beskådas på ett fotografi som familjen ramat in och satt upp innanför entrén. Vilket namn bär då det nya sommarhuset, undrar vi?
– Vi fortsätter att kalla det ”Sjöstugan”. Det låter bra även i modern tappning, tycker vi!

Text Lars Bärtås
Foto Martin Palvèn

Sjöstuga i ny stil! 6 Sjöstuga i ny stil! 7 Sjöstuga i ny stil! 8 Sjöstuga i ny stil! 9  Sjöstuga i ny stil! 1 Sjöstuga i ny stil! 2

Sjöstuga i ny stil! 5 Sjöstuga i ny stil! 10

Sjöstuga i ny stil! 4  Sjöstuga i ny stil! 3

- Annons -