Skaffa flaggstång – tips och montering

Skaffa flaggstång – tips och montering

En flaggstång är inte bara vacker att titta på utan hjälper oss även att värna om traditioner och firande av speciella dagar. Här ger vi dig tips kring att köpa flaggstång, hur du fixar monteringen och vad som gäller vid flaggning.

Det är en speciell känsla att ha en vit vajande flaggstång vid huset, där du kan hissa flagga vid olika högtider och festligheter eller bara ha en vimpel som melodiskt kluckar i vinden. Det tycker i alla fall vi på Villalivet och därför ger vi här råd kring vad som du bör veta när du skaffar flaggstång.

flaggstång

Material och längd på flaggstång

När det kommer till höjd på din flaggstång så finns det några saker bra att ha i åtanke, då detta är en väsentlig del av flaggståndsletandet som måste bli rätt.

Det finns en gyllene regel när det gäller att välja höjd på flaggstången, det är nämligen så att cirka 3-4 meter av stången bör sticka upp ovanför huset. Så om ditt hus är 8 meter högt rekommenderas en stång på ungefär 11-12 meter.

De moderna flaggstängerna tillverkas oftast av glasfiber, men det finns hos vissa försäljare fortfarande mer traditionella varianter i trä. Kolla in utbudet av tillverkare och försäljare och jämför priser.

Trästängerna är tyngre och kräver mer underhåll, men är kanske mer autentiska i utseendet. Glasfiberstängerna i sin tur är betydligt lättare och kräver inget större underhåll förutom en tvätt ibland.

Flaggor och flaggning – vad gäller?

För den traditionella känslan behövs inte bara en stång. Det krävs också en flagga eller vimpel, som hissas upp i stångens topp med en flagglina. Viktigt att tänka på vid val av flagga är att den inte ska vara för stor, annars hänger den bara ned och blåser inte i vinden som den ska.

Det du kan ha i åtanke när du väljer flagga är att den ska vara cirka en fjärdedel av flaggstångens längd för att passa. En flagga måste vara hel och ren, hissas bara på traditionella högtider och vid

firanden och får inte släpa i marken under upp- eller nedhissande. Traditionsenligt hissas flaggor under vår och sommar klockan 08.00, under höst och vinter klockan 09.00 och halas senast klockan 21.00 på kvällarna.

Vill du ha något hängande från stången även när det inte är flaggtid kan du införskaffa en vimpel, denna ska vara cirka en tredjedel av stångens längd och den blå sidan ska sitta uppåt. Vimpeln bör dock ersättas av en flagga vid högtider.

flaggstång 1

Checklista – tillbehör, redskap och verktyg

Det mesta som behövs till flaggstången ingår ofta i paketpriser hos försäljarna, vill du handla prylarna separat följer här en checklista för vad som behövs:

[sociallocker]
    • Flaggstångsfäste som funkar för både resning och fällning
    • Betong för fästet
    • Småsten
    • Skruvar
    • Flaggstångskula
    • Flaggstångslina
    • Knape med lås och vev till linan (om du inte har invändiga sådana)
    • Clips för att fästa flaggan
    • Redskap och verktyg som spade, vattenpass, skiftnycklar och en planka
[/sociallocker]

Sätta upp flaggstången – gör det själv

När du har allt som behövs för att montera flaggstången du valt ut så är det dags att placera ut den på en lämplig plats på tomten. Enligt den gamla skolan så ska man inte placera flaggstången för nära byggnader, träd och altan. Den ska stå mot en lugn bakgrund för betraktarens öga.

Vill du montera flaggstången på ett berg behövs en bergborr och betongfundament, något som är lite mer komplicerat. Vid lämplig plats på mjuk mark ska du gräva en djup grop anpassad för flaggstångens längd. En 11-12 meter lång stång som skulle i detta fall behöva en 40 centimeter bred grop med ett djup på minst 100 centimeter.

I gropen ska du sedan grunda med smågrus och fylla på med betong. Mät med vattenpass och fäst sedan flaggstångsfästet i betongen med en planka under för att den inte ska försvinna ner i betongblandningen.

Låt betongen brinna enligt instruktioner och montera sedan flaggstången som du förberett med flaggstångskula, lina och allt annat. Glöm inte att fixeringen av flaggstångsfästet är av största vikt, annars kan olyckor inträffa.

Var noggrann med alla steg och rådfråga gärna en expert innan du sätter igång. Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!