- Annons -

Ta bort dålig lukt med ozon

Har du ett utrymme, ett rum, ett hus, en bil eller båt, som aldrig tycks bli kvitt dålig lukt? Det kan vara den där odefinierbara unkna lukten i utrymmen som inte används varje dag, det kan vara röklukt som hänger sig kvar sedan en tidigare ägare eller mögellukt från ett tidigare mögelangrepp. Oavsett vad det är för dålig lukt kan ozon ta bort den, enkelt, effektivt och automatiskt.

Att städa bort en dålig lukt som envist hänger sig kvar kan vara svårt, för att inte säga omöjligt. Dels måste du komma åt överallt, dels sätter sig lukt i nästan alla typer av material. Genom att använda ozon istället för att städa för att ta bort dålig lukt nås alla utrymmen och alla material behandlas samtidigt, i en och samma process.

För bra för att vara sant?

Många tycker att det låter för bra för att vara sant att det går att ta bort dålig lukt så enkelt. Men faktum är att det inte alls är några konstigheter. Ozon används idag inom många av våra viktigaste industrier och branscher, till exempel för att ta bort rester av bekämpningsmedel på grönsaker, för att rena vatten i vattenreningsverk och för att bleka papper i pappersindustrin.

Ozoneair har använt sig av kunskapen som finns om ozons möjligheter och gjort det till något som kan användas för ändamålet att ta bort dålig lukt. Ozon är mer än 2000 gånger kraftigare än klorin och långt mer effektivt än rengöringsmedel och gifter som många gånger används för att få bort dålig lukt.

Det handlar om teknisk innovation och att hitta lösningar på problem. Se en komplett lista på dåliga lukter att ta bort.

Hur kan ozon ta bort dålig lukt?

Ozon är en molekyl som består av tre syreatomer, O3. Det syre vi andas består av två syreatomer, O2. Molekylen ozon är en instabil molekyl som lätt reagerar med andra ämnen. När ozonmolekylen faller isär återgår två av atomerna till den till formen syre som vi andas, medan den tredje atomen går ihop med föreningar som kan oxideras. Luktmolekyler är en sådan förening. När den tredje syreatomen går samman med en luktmolekyl förändras egenskaperna för den molekylen. I och med att egenskaperna förändras neutraliseras dålig lukt.

Vilka typer av dålig lukt kan ozon ta bort?

Det korta svaret är all dålig lukt. Några vanliga exempel är lukter från rök, mögel, brand, husdjur, urin och odefinierbar unken lukt. Problemet med lukt är att det sätter sig överallt och för att komma åt varje källa till att den dåliga lukten sprids måste man vara oerhört noggrann i sin sanering. Den stora fördelen med ozon är att den råder bot på alla typer av lukter och den kan göra det i en och samma behandling. Det spelar ingen roll om det är röklukt, mögellukt eller båda, ett utrymme präglas av. Efter en ozonbehandling är alla lukter borta.

Så här tar en ozonbehandling bort dålig lukt

Hur ozonet fungerar har vi redan gått igenom. Hur använder Ozoneairs produkter då den kunskapen? Jo, genom att framställa ozon i våra ozongeneratorer kan maskinen sprida ozon i utrymmet som ska behandlas och därefter sköter ozonet jobbet. Ozon kan framställas naturligt i luften, det händer till exempel när det åskar. De kraftiga urladdningarna under ett åskoväder gör att syret i luften omvandlas till ozon. I en ozongeneratorer går det till på samma sätt fast då används elektroniska urladdningar.. Det är en helt automatisk process som pågår så länge som utrymmet i fråga kräver. Beroende på storlek på utrymmet behövs olika storlek på ozongeneratorn, processen i dem är dock densamma.

Vad händer efter en ozonbehandling?

Eftersom ozon är en flyktig molekyl återgår den till andra former efter ett tag, om den inte har hittat ämnen och föreningar att reagera med. Efter en ozonbehandling kommer därför ozonet att återgå till syreatomer, och det är därför utrymmet som behandlats ska lämnas i två timmar efter avslutad behandling. Då kan man vara säker på att ozonet återgått till syre och det inte är någon fara att vistas i utrymmet.

Ozon tar bort mögellukt

Ozon reagerar även med mögel och tar bort själva mögellukten. Det gör att lukt från mögel enkelt försvinner. Du måste dock vara noggrann med att anledningen till att möglet har uppstått är åtgärdat eftersom ozon inte kan åtgärda en pågående fuktskada.

Ozon tar bort allergener

Dessutom eliminerar ozon allergener och mikroorganismer som bakterier och virus. Vilket gör att till exempel pälsallergiker som har problem med att det tidigare har vistats ett husdjur  i något utrymme kan hjälpas av en ozonbehandling. Husdjurslukten försvinner enkelt och snabbt.

Utrymmen som kan behandlas

De flesta, för att inte säga alla utrymmen, kan behandlas med ozon. Anpassa storleken på ozongeneratorn och tiden efter utrymmet och se till att förbereda för behandlingen på rätt sätt. Det gör du genom att:

  • ställa upp dörrar till garderober, skåp och andra utrymmen som det är viktigt att ozonet kan komma åt ordentligt.
  • stänga och täppa till frånluftsventiler så att ozonet inte smiter ut.
  • häng gärna upp tyger och saker som är angripet av dålig lukt och som du vill att ozonet ska komma åt.
  • ta ut växter från utrymmet och se till så att inga husdjur kan komma in i utrymmet.
  • stäng igen dörrarna ordentligt, eller sätt upp byggplast om det saknas dörrar, och täpp igen dörrspringor så att det blir så tätt som möjligt för att hålla ozonet i utrymmet som ska behandlas.

Med ozongeneratorer från Ozoneair kan du rena utrymmen upp till 120 kvm. Har du större utrymmen än så behöver du dela upp dem i flera olika behandlingar för att få ett bra resultat. Några av de vanligaste områdena för sanering är:

  • Vind och källare
  • Bilar, husbilar och båtar
  • Sommar- och fritidshus
  • Källare, krypgrund och torpargrund
  • Bostäder i form av både villor och lägenheter

Ibland är det inte själva utrymmet som du vill behandla utan något i utrymmet, kanske en gammal möbel som har förvarats på en vind ett längre tag eller kläder som har varit undanplockade i något förråd. Självklart kan du ställa föremål i ett utrymme och behandla hela utrymmet även fast det bara är några objekt som är angripna av dålig lukt. De delar som inte är angripna av dålig lukt kommer det helt enkelt inte att hända något med.

Information om Ozongeneratorer

- Annons -