Tema fasad – allt du behöver veta om fasad

Det hänger på fasaden

Att fasaden är husets kläder är en ganska förenklad omskrivning, men inte helt fel då den faktiskt är både vad som sätter stilen och skyddar huset från väder och vind.

Är det dags att byta fasad finns det en hel del att tänka på, inte bara utseendemässigt, du måste också ta dig en ordentlig funderare över hur mycket tid du faktiskt vill lägga på underhåll.

Tegel

1

Materialet som kräver allra minst underhåll är tegel, faktum är att en väl omhändertagen tegelfasad kan hålla i flera hundra år. Nackdelen med tegel är att det är ett dyrt material som kräver yrkeskunskap att montera, fogarna behöver du se över med ungefär 30 års mellanrum, i övrigt är tegelfasaden i princip underhållsfri.

Puts

2

En putsad fasad ger ett stilrent intryck och kräver inte särskilt mycket underhåll. En nackdel med puts är att det kan vara svårt att reparera skador, vid släpp behöver ofta hela väggen putsas om, även om skadan är liten. Måla din putsade fasad kan du göra själv, putsar om huset gör man ungefär var 50:e år.

Fibercement

3

Ett material vi ser alltmer av är fiberbetong – lättmonterade, brandsäkra paneler som är resistenta mot både röta och svamp. Panelerna finns släta eller med trästruktur och levereras lackerade från fabrik.  Fiberbetongen underhålles enkelt genom tvätt med såpa, håller i minst 50 år och är till 100 % återvinningsbar.

Trä

4

Absolut vanligast i Sverige är fasader av trä. En träfasad har många fördelar och är relativt billig i inköp men den kräver underhåll och kan bli kostsam i längden. Kravet på underhåll styrs till stor del av hur du väljer att behandla trät, generellt rekommenderas ommålning vart sjunde år.

PVC

En fasad av plast låter kanske varken särskilt miljövänligt eller hållbart men faktum är att det är precis tvärt om. Idag finns miljömärkt PVC-fasad som inte påverkas av väder och vind och är återvinningsbar till 100 %. Livslängd är angiven till 50 – 100 år, helt underhållsfritt.

Hängrännor och stuprör

Få delar på huset utsätts för så mycket påfrestning som dina hängrännor – stekande sol, stora mängder vatten och inte minst tyngd från snö och is. För den som ska byta hängrännor finns flera olika material att välja på, precis som med fasad handlar det till stor del om estetik men också så klart om hållbarhet.

Plåt

Allra vanligast är hängrännor av stålplåt. En plåtränna är stark och tålig och tål stora temperatursvängningar men rekommenderas inte i saltmättad kustmiljö eller områden med stora föroreningar.

Aluminium

5

Med sin låga vikt och höga korrosionsskydd är en hängränna av aluminium ett bra alternativ för dig med hus vid kusten. Aluminium är dock känsligt för kontakt med betong och andra metaller då de kan få plåten att korrodera

PVC

Absolut billigast är hängrännor av plast. Hängrännor av plast är i princip underhållsfria, rostar inte och passar bra i kustområden men kan blekna och är ganska ömtåliga för slag och stötar. Ska du byta till hängrännor i plats kan oftast dina gamla rännkrokar återanvändas vilket sparar både tid och pengar.

Koppar

Riktigt exklusivt blir det med en hängränna av koppar. Kopparn är stark och tålig, i princip underhållsfri och kommer med tiden att oxidera och bli vackert grön.

Zink

En hängränna av zink är till en början blank men får med tiden en snygg mattgrå patina som också bildar ett skyddande skikt. Zink tål tuffa klimatförhållanden och den salta luften i kustområden alldeles utmärkt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!