- Annons -

Asfalt är ett relativt billigt material för din uppfart. Men priset på en asfaltering beror på hur stor ytan är, hur mycket förarbete som behövs, vad som är syftet med asfalteringen i detalj och hur mycket av arbetet som du själv utför. Här kan du läsa om saker är bra att ha i åtanke.

Att anlita en markfirma för att asfaltera uppfart är att föredra om du inte har erfarenhet på området och inte vill lägga ner massor av arbete och planering på en ny uppfart. Det är billigare att asfaltera uppfart än att lägga sten eller fint grus, dessutom krävs mindre underhåll med asfalt än stenläggning och grusuppfarter. Likaså slipper du kratta och minimerar slitage på din bil. Att asfaltera sin uppfart har kort sagt en hel del fördelar. Vi skriver om vad du behöver veta innan du asfalterar uppfart och vad som behövs göras.

Asfalt – en behaglig och praktisk uppfart

[emaillocker]Varför ska du välja just asfalt till din uppfart? Självklart kan du välja andra material, men asfalt kan vara bra att överväga då det är ett mycket bekvämt material att både åka och gå på. Det blir en praktisk och hållbar uppfart för allt från stora till små fordon, och det är lika lätt att köra in med bilen som det är att svänga in med cykeln. Dessutom är asfalt ett prisvärt alternativ som kräver minimalt underhåll. Ett smart knep är att höra av dig till dina grannar om du tänkt asfaltera, kanske har de tänkt samma och då kan ni få ett förmånligt paketpris från firman ni anlitar.

Asfalterad uppfart kräver proffsigt underarbete

Uppfarter som ska anläggas kräver ett gediget underarbete för att bli bra. Samma gäller här när du tänkt asfaltera uppfarten. Ett underarbete är ett hårt arbete, så många föredrar faktiskt att anlita proffs till att utföra detta. Om du själv skulle schakta, transportera bort jord, lägga bärlager, padda och annat som kan behöva göras skulle det ta en hel del tid från dig. Det är inte något som utförs på några dagar, utan nu pratar vi om flera veckors arbete. Självklart beror det på hur stor uppfart du vill asfaltera, men ponera att den är 40 kvadratmeter och då skulle en lastbil behövas för att köra bort schaktmassorna. Dessutom behöver du vara tillräckligt kunnig för att veta vilken typ av material du behöver och exakt hur underarbetet ska göras. Kanske viktigast av allt, du måste veta var ledningar och dylikt i marken går för att du ens ska kunna gräva. Annars kan det vara livsfarligt och dessutom bli väldigt dyrt för dig, alldeles i onödan. Bättre är att lämna över detta jobb till proffsen tycker vi på Villaliv.

Planering och prispåverkan för att asfaltera uppfart

asfaltera uppfart

Det gäller att noga planera din asfaltering. Med allt från budget och kostnadskalkyl till område som ska asfalteras och vilka som ska utföra arbetet, under hur lång tid och med vilka maskiner. Undvik att anlita dörrknackare, anlita endast etablerade asfaltsläggare för att utföra arbetet. Googla upp recensioner om verksamheten och be att få se F-skattsedel på företaget. Räkna med att det kommer kosta minst 150 kronor per kvadratmeter för själva asfalteringen, då exklusive moms. Följande parametrar kommer att påverka priset på asfaltering av din uppfart:

  •      Storleken på uppfarten som ska bearbetas och asfalteras.
  •      Hur mycket förarbete som krävs och hur mycket av detta du gjort själv.
  •      Vilka maskiner som ska användas.
  •      Hur många arbetande som behövs för att jobba och hantera dessa.
  •      Vilken kvalitet på asfalt du ska ha, det har att göra med belastningen som uppfarten ska tåla.[/emaillocker]

Lycka till med att asfaltera din uppfart!

- Annons -