Rivstart i Toms drömgarage!

Värmande plusgrader och bortsopat grus betyder vår för landets många garagefantaster.
–Nu ska allt oljas upp och få lite kärlek inför kommande säsong, säger Tom Erlandsson som planerat för sitt drömgarage i trettio år.

”Jag hade en dröm om att ha ett coolt garage.”

Familjen Erlandssons garage ligger inbäddat i lantlig idyll på en höjd i närheten av Vättern. Hit, tillbaka till hembygden, flyttade Tom och hans fru Caroline för tre år sedan efter att ha bott sammanlagt tjugofem år i USA där Tom arbetade som chef för en Harley Davidson-verkstad. Med i flytten tillbaka till Småland var mängder av verktyg, utrustning och ett antal Harley-motorcyklar av varierande årgångar och som nu ståtar i garaget. Pärlan bland dem är en knucklehead från 1947 som Tom byggt ihop själv.
–Jag köpte den som ett vrak. När man jobbar med H-D är det en dröm att ha en sådan, det är liksom the holy grail of Harleys, den motorn. Men den är inte bättre än andra.

drömgarage

Samlat i många år

Tom rör sig smidigt och glatt mellan motorcyklar, skåp, bänkar, hyllor och en SAAB V4 från 1968 i garaget. Ja, det står bland annat en ljusblå Vespa där också. Det märks tydligt att han trivs i miljön, som han sparat prylar till i nästan hela livet. Skateboarden som står lutad mot ett av förvaringsskåpen har varit med sedan han var tretton år gammal.
–Det här är kanske inte det vanliga garaget men jag började också från noll. Jag hade en dröm om att ha ett coolt garage och har jobbat på att få en miljö att ”hänga i” i trettio år.
Tom förklarar ödmjukt att garaget var betydligt mindre från början, men en vägg revs och de hade möjlighet att bygga ut, ett projekt som fortfarande pågår.
–Jag hade ett vanligt bilgarage från början, och man behöver inte ha så här stort. Man får väl sätta in EN bänk och använda verktygstavlor annars, tipsar han.

”Jobbigt åbäke”

Det stora vinröda verktygsskåpet som är uppställd vid en vägg som ska putsas är ett av minnena från Toms tid som mekaniker i USA.
–Det skulle jag inte köpa idag, det är överdrivet. Du behöver en lastbil för att flytta, så den är ett jobbigt åbäke. Det är bättre med mindre vagnar som du kan transportera runt.
Tom menar att det mesta av hans utrustning är relativt billig. Exempelvis en enkel slipmaskin, ett skruvstäd och en Mig-svets. Bänkar har han gjort av köksskåp som klätts in i plywood och klarlackats. Barnen har en egen arbetsstation, och överhuvudtaget är det viktigt för Tom att det är en mysig och skön miljö, inte ett grått och kallt garage vilket är en förklaring till de många charmiga prylarna.

drömgarage

Ordning inför vårservicen

Ordningen är dock påtaglig. Från hyllor, plastbackarna och skåp nertill, ja faktiskt in i minsta detalj.
–Jag kan stå en hel dag och sortera skruv, säger Tom och visar sina lådor med ”bra att ha grejer”. Jag tycker att det är kul, jag har samlat hela livet och har väldigt svårt att slänga.
Och eftersom intresset för att meka kom redan som barn när han körde motocross, är det förklarligt att det blivit lite prylar med åren.
–Jag har alltid gillat att jobba med händerna och sedan gillar jag gamla grejer, motorcyklar och bilar. Det blir dyrt att lämna in, och sedan är det mycket roligare om man kan fixa själv.
Tom mekar helst med motorcyklar, också åt andra vid behov.
–De tar inte lika mycket plats och de är inte lika oljiga och smutsiga.
Bland alla spännande föremål i Toms garage finns en liten samling av oljekannor från USA i olika utförande. Perfekt att ha nu, för vårens ankomst betyder service av familjen Erlandssons ”vagn-park”. Allt från gräsklippare till cyklar och mopeder, pumpa, smörja cykelkedjor och trampor. Det är inte bara att slita ut och tro att det rullar. Det går, men det
är tråkigt.
–Jag ger lite kärlek till den kommande säsongen!

drömgarage

Toms 10 snabba garagetips

Smart ordning
Använd muffinsformar för att sortera dina prylar och zip-påsar för förvaring.

Häng upp grejer
Väggar är bra. Använd tavlor och magnetstrips, det är billigt och snyggt.

Köp kvalitet
Bra kvalitet är livstidskvalitet! En sämre skruvmejsel vrider sig i toppen så att skruvarna blir fula, dåliga hylsnycklar kan runda skallarna och när kromet, på billiga verktyg tex. fasta nycklar, släpper kan du skära dig.

Mys till det!
Ta in grejer inifrån och inred lite personligt, det ska inte vara kallt, stereotypiskt, fult och grått, det är inte inspirerande i min värld. Man kan hänga upp bilder på barnen, frugan, hunden.

Musik
Kör något du gillar så att du får upp lite ånga. Kaffe är bra. Bjud in till garageparty! Man ska an-vända garaget mer, även om det är en bod, sitt i boden!

TEXT Johan Wangström johan.wangströ[email protected]

FOTO ANNA HÅLLAMS