Tips för att bygga carport

När du vill skydda bilen men inte vill bygga ett fullskaligt garage är tipset att bygga carport i stället. Det är en öppen konstruktion som både skyddar bilen från väder och vind samt går att konstruera på egen hand, utan arkitektkunskaper. Här får du veta vad du ska tänka på.

Att bygga carport är billigare än att bygga ett garage och därför är denna konstruktion en allt vanligare syn i villaområden. Likaså beror dess popularitet på att dessa konstruktioner går att bygga själv, utan att anlita byggfirma. Känner du dig inte säker ska du däremot anlita hjälp. Tänk på att du måste vara noggrann och att kostnaden för bygget varierar efter vilka materialval du gör och om du gör det själv eller inte.

bygga carport 1

Bygglov för att bygga carport

En carport kännetecknas av dess öppna konstruktion utan väggar, det är helt enkelt ett tak på fyra ben. En del väljer dock att bygga till väggar som vindskydd. Viktigt att känna till är att byggnation av carport kan kräva bygglov. I vissa kommuner räknas det som att bygga en helt ny byggnad och i andra som tillbyggnad av det befintliga huset.

För att vara på den säkra sidan bör du därför göra precis som vid vilket annat bygge som helst när du ska bygga carport. Det vill säga, kontakta kommunen för att höra vad som gäller där du bor och sedan skicka in rätt handlingar för godkännande.

Planera ditt carportbygge

När du ska bygga en carport bör du börja med att tänka över vilken funktion du vill att den ska uppfylla och därefter rita upp hur du planerar att bygga. En carport är traditionellt helt utan väggar, men beroende på vart någonstans du ska placera den så kanske en vägg kan passa som skydd eller avgränsning. När du har en klar bild av hur du vill att carporten ska se ut och vart den ska placeras är det dags för nästa steg i planeringen: materialvalet.

bygga carport 2

Material och kostnad för bygge av carport

Kostnaden för ditt bygge av carport beror en del på vilken typ av material du väljer att bygga med. Det går alldeles utmärkt att använda sig av lösvirke från en brädgård som du själv måttar och sågar till för att sedan montera upp ett plåttak på, du kan även använda dig av färdiga byggsatser som du bara behöver montera ihop.

De färdiga byggsatserna kostar förstås lite mer, men det kan vara en väl värd investering för ett enkelt bygge. Likaså behöver du plintar i betong för konstruktionen att vila på som ska gjutas i marken, även dessa finns att köpa färdiga. Andra saker som spelar in när det kommer till att förutse kostnader för bygget har att göra med vart i landet du bygger någonstans och din egen ambitionsnivå.

Viktigast är att du inte snålar när det kommer till säkerhet, både för dig själv under bygget och att du bygger en stabil och säker carport att ställa bilen i.

För bygget behöver du:

 • Måttanpassad takplåt
 • 4 trästommar som taket ska vila på
 • 4 betongplintar att fästa stommarna i
 • 4 plankor att använda för att fästa taket i
 • Betong alt. betongplattor att lägga som golv

carport

Så här bygger du din carport

En carport kan byggas inom loppet av ett par dagar och kan göras helt utan inblandning från en byggfirma. Här följer en beskrivning i två steg om hur du kan bygga en enkel variant av carport med färdigkonstruerat plåttak och med bar mark som golv.

Steg 1: förberedelser

 1. Placering av carporten – se till att placera din carport på en plats där marken är plan och där du enkelt kan gjuta plintarna som ska bära upp konstruktionen. Undvik mark med berggrund, då det kan vara svårt att få till en plan mark här.
 2. Förbered marken för ändamålet – viktigt att tänka på är att marken där carporten byggs är anpassad efter hur du vill använda din carport. Vill du exempelvis tvätta bilen här är det viktigt att du fixar avledning av vatten och en golvbrunn, då du inte får tvätta bilen hur som helst på din tomt. Det skiljer sig från kommun till kommun, så kolla upp vad som gäller i din.
 3. Själva carporten – för att göra det så enkelt som möjligt att bygga carport är tipset att köpa färdiggjutna plintar och ritningar för porten hos ditt lokala byggvaruhus.

Steg 2: bygg carporten

 1. Måtta ut och markera storleken på carporten för att säkerställa att du bygger tillräckligt stort.
 2. Gräv ut hål för dina gjutna plintar i carportens fyra hörn, cirka två tredjedelar av plintens höjd bör hamna i marken. Säkerställ att dessa står stabilt.
 3. Montera fast trästommarna i plintarna och se till att ena sidans stommar är något kortare för att få lutning på taket för vatten- och snöavrinning.
 4. Länka samman trästommarna upptill med dina plankor och för att få en rektangulär konstruktion och var noga med att få till rätt vinkel.
 5. Lägg ut det måttanpassade plåttaket på plankorna och fäst fast.

Lycka till med ditt carportbygge!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -