Tips när du ska måla om ytterdörr

Väder och vind tär på dina ytterdörrar och med tiden kommer de att se slitna och tråkiga ut. Genom en uppfräschning så ger du ditt hem en ny klenod på utsidan och får alla som kliver över tröskeln att känna sig välkomna. Här följer tips på hur du kan måla ytterdörr till att se ut som ny!

Oavsett om du köper en redan målad ytterdörr eller om du tar tag i den biten själv, så är det viktigt att fråga hur länge färgen och materialet kommer att hålla. Välj en färg med lång hållbarhet och glöm inte att tvätta av ytterdörren med jämna mellanrum om den redan är målad vid inköpet.

Måla om ytterdörr, så gör du

Självklart kan du vända dig till en målare om du inte vill göra jobbet själv. Dock är det ett mycket prisvärt alternativ att snygga till ytterdörren på egen hand! Det kan dessutom vara ett roligt projekt. Våren och sommaren är den bästa tidpunkten för att måla ytterdörr, då fukten är som lägst. Välj ett par dagar när det utlovas värme och så lite fukt det går.

Beroende på vilket material din dörr har, eller om den redan är målad, så finns det olika tillvägagångssätt. Förarbetet är viktigt när du ska måla eller impregnera dörren.

Så väljer du färg till din ytterdörr

Det här med att välja färg kan vara en knepig uppgift. Ofta är det bra att ta reda på vilken färg den tidigare målade dörren hade om du var nöjd med den. Färgen som många upplever är den bästa, är alkydoljefärg. Den torkar mycket snabbt och på ett par timmar är du redo för andra strykningen.

Val av kulör

Vilken kulör du väljer har helt och hållet med tycke och smak att göra. Vill du att dörren ska smälta in i resten av fasaden eller vill du att den ska sticka ut? Ett bra tips är att fråga din färghandlare, som dessutom är kunnig på material, om vilken färg som lämpar sig bäst till olika material och träslag.

 • Tips! Laserade dörrar behöver sällan grundning som andra dörrar. Om det emellertid finns bart trä någonstans, så bör dessa fläckgrundas först.

Förarbete

En målad dörr med snickerier behöver extra mycket omtanke. Gör du ett dåligt grundarbete så kommer det inte bara att synas, det blir dessutom dyrare i slutändan.

Börja med att ta bort dörren och lägg den ned på två bockar för att få till en bra arbetshöjd. Skruva bort dörrhandtag och låsbeslag eller täck dem med maskeringstejp.

 • Rengör alltid ytan först med såpa och mögelavvisande lösning. Låt torka ordentligt. OBS! En ny trädörr behöver inte tvättas. Obehandlat äldre trä bör dock rengöras, borstas och gärna slipas först för att sedan inoljas.
 • Om din dörr har gammal flagnad färg skrapar du bort flagor och mattslipar ytan. Var noga med att komma åt i hörnen vid snickerierna det är lätt hänt att dessa glöms bort. Om ytorna är fabriksmålade så kan du ibland bortse från slipning, men om du ändå vill slipa så använd bara fint sandpapper.
 • Grundmåla och måla sedan med täckfärg. Grundmåla gärna 2 gånger om det behövs. Det brukar inte ta längre en 1 timme att måla en dörr (per strykning), så om du avsätter en dag till projektet så bör det vara ett rimligt tidsspektrum.

Viktiga material när du målar om ytterdörren

Det är inte bara färg och penslar som krävs när ytterdörren ska målas om. Här följer en lista på material som du bör ha till hands.

 • Trasor
 • Maskeringstejp
 • Täckskydd för marken
 • Hink med ljummet vatten
 • Borste
 • Målartvätt
 • Sandpapper, grovhet högst 120
 • Grundfärg och täckfärg
 • Tvättsvamp att rengöra dörren med
 • Penslar för olika färger (i syntet)
 • Bockar eller stöd att lägga dörren på

Saker att eventuellt ta med:

 • Färglösning som målarsoda om du vill avlägsna all färg
 • Lasyr
 • Träolja
 • Roller, inte bredare än 10 cm

Att täta sprickor

Många trädörrar får små sprickor/springor med tiden och dessa bör du täta innan du målar, där kan det nämligen samlas fukt och röta. Du använder då elastiskt kitt för att täta och fylla igen dessa. Använd inte sandspackel som har en salig tendens att lossna, då det reagerar på vatten.

Måla – steg för steg

Grundarbetet är klart! Då är det målningen som står på tur. Måla först med grundfärgen och låt torka ordentligt för att se om gammal färg eller undersida syns fortfarande. Måla sedan ytterligare en gång med täckfärg. Ibland kan en tredje strykning behövas, men det är ganska ovanligt. Dock behöver fläckgrundade ytor en tredje strykning eftersom du först måste gå på dem med grundfärg innan du målar resten av dörren överhuvudtaget.

 • Tips! Det kan vara smart att måla dörren en extra gång på insidan. Då slipper du kondensvandring om du har en trädörr. Detsamma gäller om du målar om garageportar.

Få din dörr att skina

Om du vill ge din dörr den där extra glansen, så kan du lasera eller olja in den. Lasyr är ett relativt färglöst underlag som ger en blank känsla till din ytterdörr. De finns baserade på vatten- eller lacknaftaburna färger och den vattenbaserade är yrkesmålarens favorit.

 • Det är extra viktigt att ta hand om repor och sprickor först om du laserar. De framträder annars mer.

Ska du olja in din dörr, så behöver du inte alltid en pensel. Använd en trasa och jobba dig uppåt. Torka bort överflödig olja. Välj en olja baserad på det träslag du har. Ek- och teakdörrar behöver oljas in oftare.

Lycka till med att måla ytterdörr önskar vi på Villalivet!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -