- Annons -

Supermodern teknik i 1800-talshuset!

Huset byggdes på 1800-talet – men inuti har det supermodern teknik. Man kan lugnt påstå att Jan Tuomi och hans familj lever ett digitalt liv. Eller vad sägs om fönsterbelysningar som styrs av ett skymningsrelä eller inköpslistor som hamnar rätt in i makarnas iPhones.

Den flera hundratals år gamla villan ligger mitt i skogarna ett par mil utanför Norrköping. Hypervass trådlös teknik och snabbt surfande är inte precis det första man tänker på. Men det är precis vad den egenföretagande IT-konsulten Jan Tuomi har skapat.

– Jag ville förenkla vår tillvaro. Tack vare kunskapen från mitt yrke klarade jag det på egen hand, berättar han.

Järnkoll på huset

Elcentralen på övervåningen med inkopplad dator ligger till grund för det mesta, det så kallade IHC-system (Intelligent House Control). Därifrån styrs till exempel all fönsterbelysning. Den tänds automatiskt när det börjar bli mörkt och släcks halv tolv på kvällen.
– Väldigt skönt att slippa springa runt för att tända och släcka när man kommer hem från jobbet eller ska gå och lägga sig, tycker Jan. Husets larm är också kopplat till IHC-systemet. När det sätts på släcks all belysning utom lamporna i fönstren. De kan ha olika lampor tända vid olika tillfällen för att avskräcka tjuvar. För att kunna se energiförbrukning eller om något inte fungerar som det ska har Jan installerat temperaturgivare i varje rum som de läser av på sin iPad.

Fredagsnöjet är fixat

Några sladdar för att surfa på nätet har han också ordnat, men det är inte nödvändigt. Hela gården har trådlös bredbandsuppkoppling. I vardagsrummet har de en liten tystgående dator, Mac Mini, kopplad till platteven.
– Det gör att vi kan utnyttja alla nätets playtjänster på teven också. Är ju inte lika roligt att kolla på film eller någon serie på datorn. Med ett speciellt tv-kort i datorn kan vi spela in program från våra iPhones var vi än befinner oss.

Intranät + iPhones=Toppen!

På familjens hemsida, typ ett intranät, lägger makarna till varor på en inköpslista från sina iPhones.
– När man handlar är det bara att ta bort artiklarna på listan varefter. Bäst av allt är att jag slipper glömma lappen hemma. Jan skulle definitivt sakna allt digitalt i familjens tillvaro om det togs bort.

Trådlöst blev trivsamt! mitt i texten 1– Det sparar mycket tid som vi kan lägga på annat i stället. Och vi behöver aldrig oroa oss för om vi stängde av strykjärnet. När vi lämnat och larmat huset stängs även vägguttagen av, berättar han.

– Jan ser möjligheter i all teknik, som inköpslistorna på våra iPhones till exempel. Och med tanke på att bägge jobbar mycket hemifrån är det bra att kunna sätta sig var som helst och surfa utan sladdar, framhåller hustrun Åsa.

Jans trådlösa tips!

• Bygg en bra trådbunden ryggrad i ditt nät och komplettera med trådlöst. Larm och apparatstyrning funkar sällan i vanligt nätverk, utan kräver egna trådar.
• Bygg funktioner som du behöver och som förenklar vardagen. “Flashiga” funktioner kostar ofta mer än det smakar.
• Använd produkter som kommunicera med andra på ett standardiserat sätt. Det är sällan en produktlinje är bäst på allt och det är lätt att bli inlåst hos en leverantör.
• Vissa elektriker skyller sin okunskap inom ny teknik på att lösningar är dåliga. Om din elektriker är motsträvig: byt elektriker.

Text Joakim Löwing
Foto Peter Ericsson

Trådlöst blev trivsamt! 4 Trådlöst blev trivsamt! 5 Trådlöst blev trivsamt! 6 Trådlöst blev trivsamt! 1 Trådlöst blev trivsamt! 2 Trådlöst blev trivsamt! 3

- Annons -