- Annons -

När barnfamiljen valde golv till trappan och hela mellanplanet med kök och vardagsrum, så slutade det med ett oljevaxat ekgolv. En tjockt brädgolv som tål att slitas och slipas. Som känns varmt och ombonat utan att det blir mörkt och murrigt.

Här bor:
Namn: Anette och Peter, med barnen Oscar 15, Victor 11 och Eric 9 år.
Yrken: Peter är affärsstrateg, Anette jobbar inom modebranschen och utbildar sig till Auyrvedaterapeut, pojkarna går i skolan.
Bor: sedan 2010 i ett nyrenoverat hus från 1960.
Husfakta: från början ca 250 kvm, fördelat på ca 10 rum i 2 plan – nu ca 380 kvm, fördelat på 8 rum i 3 plan.
Anna och Peter bor med sina pojkar i ett treplanshus utanför Stockholm. När de flyttade in 2010 fanns där tio små rum fördelade på två plan. Deras dröm var att öppna upp och skapa ett levande och öppet hus där det är lätt att umgås. Med färre rum och dörrar, men fortfarande med plats för privatliv.
Ibland vill ju någon arbeta hemma med en annan vill spela dataspel. Så barnen har var sitt sovrum och föräldrarna delar.

Tillsammansrummen

De delade in huset i funktioner utefter de tre planen, varav ett nytillbyggt. Mellanplanet blev umgängesytan med kök och vardagsrum i en öppen planlösning. Barnen fick bottenplanet med varsitt sovrum, och ett teverum. Och föräldrarnas sovrum, med ensuite badrum och dressingroom hamnade i det tillbyggda tredje planet. Det här gjorde att golvvalet på plan två blev så viktigt. För här var det så många väggar som försvann och olika golv som blottades. De ville ha samma golv på hela planet, ett golv som tål golvvärme och tål att slipas efter ett tag – med tanke på att det finns tre rätt livliga killar som springer ut och in med kompisar.
– Det var inte helt lätt att välja golv, tycker Peter. Anette var helt inne på att det skulle vara ett ganska mörkt golv. Och jag ville ha ett riktigt ljust golv. Efter att bott utomlands några år var jag ganska mätt på det mörka mustiga.

Trätiljor över rumsgränserna

Rummets längd fick styra

Det var viktigt att golvet skapade rätt känsla och atmosfär i huset. Efter att ha vridit och vänt på en hel del golvprover bestämde de sig för en mellannyans som båda gillade. Det blev ett s ekgolv som ger en ganska robust känsla. Det är lagt som ett så kallat flytande golv. Rummets längd fick styra för att ge golvet ett helare utseende. Det betyder att golvbrädorna följer huset längsta linje. Man kan också välja att låta ljuset styra hur man lägger golvet. Men i det här fallet finns det ljus från alla håll. Peters erfarenhet är att det viktigaste när man gör en så här stor renovering är att planera.
–Det gäller att göra så många val som möjligt i god tid, så att det inte sker under stress. Då kan man få det att flyta bra, vilket var extra viktigt för oss då vi inte hade möjlighet att närvara under renoveringen. Vi hade helentreprenad och allt som allt tog det två år, berättar Peter.

Sist kom trappan

Trappan upp till det nya tredje planet var en historia för sig. Det togs bilder, gjordes ritningar, ritningar gjordes om och kollades av. Till sist, när resten av golvet var färdiglagt, kom trappan som en byggsats. Den hade tillverkats hos hantverkare och sattes ihop på plats. Även här är materialet av gedigen ek som behandlats på samma sätt som golvet för att ge ett enhetligt intryck i den stora övre hallen. En trevlig detalj som speciellt barnen uppskattar på natten, är ledbelysningen under trappstegen, både effektfullt och praktiskt. Det vill säga snubbelfritt!

Trätiljor över rumsgränserna

Oljevaxades på fabriken

Golvet är gjort i tre lager ek. Alla tre lager är sammanlimmade, vilket ger ett stabilt golv. Priset på golvet varierar mellan 1000-1200 kr/kvm beroende på ytbehandling. Peter och Anettes golv är oljevaxat. Det gjordes på fabriken efter att de sett prover på olika behandlingar och valt utefter det. Det var praktiskt att slippa kladd, lukt- och gångförbud den första tiden.

Såpa mot smutsen

Underhållet är enkelt. Dammsugning till vardags förstås, och en mopp med naturlig såpa utspätt i vatten när det blivit lite smutsigt. Sparsamt med vatten rekommenderas. En fuktig mopp är nämligen effektivare än en blöt.
Ett tips är att inte använda microfiber på trägolv, eftersom det kan skapa ultrasmå skärsår i träet. Microfiber är gjort för plast- och laminatgolv och glasytor.

Tips från inredaren!

Bibi som gjort reportaget är stylist och inredare. Här är hennes tips för att få ett golv som harmonierar med hemmet.
• För en vackrare helhet, försök att ha samma golv genomgående, om det passar behoven i familjen.
• Tänk på hur rummen används när ni väljer golv, så det inte slits extremt ojämnt.
• Ett ljusare golv förstorar och ett mörkare förminskar rummets känsla.
• Fundera på er inredningsstil, och titta på färger i möbler och textilier innan ni väljer träslag och ytbehandlig.
• Plankor är snyggt i stora utrymmen, och en mer traditionell 3-stavparkett fungerar i både sort och smått.
• Stavparkett ger vanligtvis ett elegantare intryck.
• Ta hem prover och titta på dem i olika ljus
innan ni bestämmer er.

Tips från golvläggaren!

Vad ska jag välja för golv och hur ska det läggas för att bli så snyggt, praktiskt och hållbart som möjligt? Det är mycket att tänka på och ta reda på. Här är några tips att börja fundera utifrån – innan du vänder dig till golvleverantörerna som ofta ger bra information.
• Ett tjockare golv har en större hållbarhet och kan slipas. Det behöver vara 12-13 mm för att kunna slipas.
• Tänk på dörrar och trösklar när ni väljer tjocklek. De flesta dörrar kan kapas av i nederkanten, men ibland måste man höja karmen, vilket innebär ganska mycket arbete om det tex är renoverat redan tidigare och golvnivån är höjd – alternativt riva upp allt gammalt som ligger under.
• Trägolv kräver ett plant underlag, annars utsätts det färdiga golvet för stora påfrestningar och du riskerar ett golv som gnisslar i skarvarna.
• Om du vill ha golvvärme så stäm av det med leverantören. Alla golv lämpar sig inte för det.
• Lägg golvet med ”fallande skarvar” så att skarvarna inte ligger symmetriskt, minst 50 centimeter mellan skarvarna. Då får golvet ett mer levande utseende.
• Om det är mycket ojämnt underlag så lägg ”flytande” masonit under trägolvet.
• Massiva trägolv skruvas eller limmas i underlaget, lamellparkett och laminatgolv läggs vanligtvis flytande men kan också limmas.
• Lamellparkett är uppbyggt av tre skikt, varav ett med lameller, där träfibrerna limmas i motsatt riktning till varandra. Det gör lamellparkett stabilare än ett massivt golv, eftersom trä absorberar och förlorar fukt beroende på årstid.
• Om du väljer ett laminatgolv, så bör du lägga lumppapp eller skumplast under för att jämna ut och för att dämpa ljudnivån som kan bli hög med laminatgolv.
• Laminatgolv är mycket tåliga, lättskötta och billiga, men kan inte renoveras.
• Laminatolv kan heller inte läggas i för stora ytor utan en så kallad dilitationsfog, max 24-30 kvm utan fog. Annars riskerar du att det reser sig i skarvarna. Hör med respektive leverantör.

Text: Bibi Persson
Foto: Henrik Peterson

Trätiljor över rumsgränserna 6 Trätiljor över rumsgränserna 5

Trätiljor över rumsgränserna 3 Trätiljor över rumsgränserna 4 Trätiljor över rumsgränserna 1 Trätiljor över rumsgränserna 2  Trätiljor över rumsgränserna 8 Trätiljor över rumsgränserna 7

- Annons -