- Annons -

Hur väljer du rätt trappa?

Rak, L- eller U-form? Öppen eller stängd? Trä-, stål- eller glas-räcke? Det är bara några av frågorna som dyker upp när du står inför ett trappbyte. Eller när du inreder en övervåning och ska bygga en helt ny trappa. En snabbguide i trappornas värld hjälper dig att välja rätt.

trappor

Text: Eva Linetti

Du kanske har renoverat huset och upptäcker att den gamla trappan står kvar som ett minne över det som var. Den kanske är sliten, riktigt omodern eller till och med farlig.  Eller så har din familj kanske vuxit och behoven förändrats. Då är det läge att byta trappa. Många skaffar ett rum på vinden eller i källaren till familjens tonåring, och då kan det ibland bli aktuellt med en ny trappa på en helt ny plats i huset.

Harmonisk helhet

Var trappan än ska stå så är det av högsta vikt att den smälter in i husets övriga arkitektur och att den är med och skapar en harmonisk helhet i huset. Trappan kommer att hålla lika länge som huset, så fundera på hur du vill att den ska se ut. Vissa trapptillverkare erbjuder designhjälp och det kan vara väl investerade pengar att rådfråga en expert.
Det är heller inte helt självklart att just den modellen som du gillar passar förutsättningarna i ditt hus. Ta gärna med dig ritningar med måttangivelser till trapp-leverantören så att ni kan komma fram till en bra lösning. De viktigaste måtten att ta hänsyn till är trapphålets bredd och längd samt trappans höjd från golv till tak.
En genomgång av väggens uppregling ger dig vägledning i om du skulle behöva komplettera med extra reglar eller om de befintliga räcker. Tänk på att en trappa är tung och att det krävs ordentligt med väggreglar.

Raka, L- eller U-formade

Trappmodellerna delas ofta in i raka samt L- och U formade trappor. Utifrån de grundmodellerna kan man sedan laborera med vänster- och högersvängar, olika lutning, eventuella viloplan – och om du har riktigt gott om plats – även trappor med S- eller kvadratformer.
Trapporna kan vara antingen öppna, det vill säga att du ser emellan stegen, eller stängda av ett så kallat sättsteg.
Om du behöver hitta en extra utrymmessparande variant kan lofttrappor och smalare trappor med ”halvsteg” vara ett alternativ. Även spiraltrappor tar förhållandevis liten golvyta i jämförelse med de vanligare och mer klassiska varianterna.

Ljus och andra effekter

Räcken finns för det mesta i matchande träslag och modeller. Men det blir allt vanligare med räcken som bryter av både i färger och material. Ett räcke med färgade glasskivor eller med stålstolpar istället för trä kan vara effektfullt. Belysningen är också en viktig detalj för att ljus och skuggor inte ska vilseleda och i värsta fall leda till olycker Takbelysning är den klart säkraste lösningen.

Alla trappor går uppåt

För en trapptillverkare går alla trappor uppåt. På så vis blir det aldrig några missförstånd när ni pratar om hur trappan ska svänga. Står du nere och trappan svänger åt vänster kallas den alltid vänstersvängd.

Pris

Vad en inomhustrappa kostar är helt beroende på vilken typ av trappa du väljer. Variationsmöjligheterna för trappor är oändliga och det finns trappor i de flesta prislägen. Men ett riktpris för en normalstor trappa med räcke tillverkad i furu eller ek ligger på mellan 35-55 000 kronor.

Tripp, TRAPP, trull! 4  WS17255_Trappe 4 10310 Tripp, TRAPP, trull! 3 Tripp, TRAPP, trull! 5

- Annons -