Lägg om taket själv!

Funderar du på att lägga om taket?

Det behöver inte alls vara det jätteprojekt man kan tro. — Det är faktiskt svårare att bygga badrum, säger Niclas During på takmaterialföretaget Monier.

lägga om taket

Även om de allra flesta väljer att ringa en professionell takläggare när det är dags att byta tak, visar marknadsundersökningar som Monier har gjort att drygt 25 procent av deras nordiska kunder väljer att göra det själva. Och det behöver inte alls vara så krångligt, bara man är metodisk, menar Niclas During.
— Innan man börjar är det viktigt att man gör en ordentlig visuell besiktning, både utvändigt och invändigt. Finns det fuktskador? Husets svaga punkter är gavlarna och genomföringspunkter som skorsten, ventilation och vid takfoten, där samlas det gärna vatten, förklarar han.

Missfärgade av vädret
Yttertak av betong och tegel är extremt slitstarka och kan hålla i flera hundra år. Däremot slits underlagstaket fortare, och takpannorna kan bli fula och missfärgade av väder och vind. Det vanligaste skälet att lägga om sitt tak är estetiskt; man kanske har renoverat huset och vill ha ett nytt tak som matchar resten av huset.

För den som är mindre bekymrad om utseendet och tänker mer på plånboken kan alternativet vara begagnat taktegel. En som säljer sådant är Morgongåva Tak, som under många år har tagit hand om takpannor som förr kasserades.
— Som takläggare byter vi ofta tak på flerbostadshus. Där bryr de sig inte så mycket om det estetiska utan vill oftast ha slitstarka betongpannor, säger vd Jouni Keränen på Morgongåva Tak.
— Förr kastade vi allt, men nu har vi inte varit på tippen på femton år!

Halva priset
Begagnat taktegel kostar ungefär hälften så mycket som nytt. Ännu billigare blir det om man har gjort en tillbyggnad och kan hitta likadana pannor som ligger på resten av huset, i stället för att lägga om allting. Den som inte vill ha en gammaldags stil kan numera få taktegel som liknar plåt. I vår lanserar Monier sitt nya, platta taktegel Turmalin, som ett alternativ till plåttak på nyare hus.
— Normalt taktegel är ju kupigt, det här är nästan helt platt och tanken är att det ska passa för modern arkitektur. Turmalin klarar takvinklar ända ner till 14 grader, säger Niclas During.

6 Taktips – kolla…

  1. Ditt tak en gång om året, gärna på våren
  2. Att pannor och plåtar ligger rätt. Om någon panna flyttats eller skadats, kolla att underlaget och tätningar är intakta.
  3. Gavlarna och nocken.
  4. Ventilation, vinklar och rännor, ta bort allt skräp genom att borsta eller spola av taket försiktigt.
  5. Om det finns träd som bör beskäras. Grenar är bland de vanligaste skadeorsakerna på tak.
  6. Säkerhetsutrustningen. Stegar, räcken och bryggor måste vara intakta och 100 % tillförlitliga. Vid minsta tvekan, kontakta en takläggare för en fackmannamässig besiktning!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -