- Annons -

Vad är Antennfönster – vi reder ut det

Villalivet har intervjuat Jonas Hernborg, vd för Elitfönster. Företaget har lanserat Elitfönster Access, ett s.k. antennfönster som ger upp till 100 gånger starkare signal för mobil- och datatrafik. Det är underhållsfritt, kräver ingen el och gör det möjligt att höja energieffektiviteten genom fönsterbyte utan att förlora tal- och dataförbindelser. Elitfönsters hållbarhetsarbete har som målsättning att kunna erbjuda klimat- smarta produkter som tillför större klimatnytta under användningen än den klimatpåverkan som orsakas av att tillverka dem.

Ett led i detta arbete är Elitfönster Access – ett antennfönster som ger bättre samtalstäckning och dataöverföring i alla nät, oavsett operatör. Trenden med mycket mer hem- och distansarbete bidrar till en positiv miljöpåverkan genom att resorna blir färre och skapar ett naturligt behov av bra täckning i hemmet. Vårt antennfönster skapar ett stort och brett signalfält som fångar upp signaler, förbättrar täckningen och underlättar för alla som exempelvis vill skapa fungerande hemmakontor, säger Jonas Hernborg, vd Elitfönster.

Placeringstips

Stora fönster ger en exklusiv känsla i hemmet. Men de behöver inte kosta något extra eftersom det många gånger passar bra att låta de stora fönstren vara karmfasta, vilket inte behöver bli dyrare än ett mindre öppningsbart fönster. Coronapandemin har gett många av oss helt nya möjligheter att arbeta hemifrån. Skapa ett arbetsrum som du trivs i, och samtidigt kan stänga när din arbetsdag är slut.

Läs också: Nya fönster eller renovera de gamla?

I ett arbetsrum passar det bra med fönster i traditionell storlek, så att man kan sitta och titta ut. Välj gärna ett öppningsbart fönster för att kunna släppa in frisk luft. Många badrum saknar fönster, vilket är synd och ibland också opraktiskt. Även ett litet öppningsbart fönster ger naturligt ljus och en möjlighet att vädra bort oönskad lukt. För att undvika eventuell insyn kan man placera fönstren högt eller välja ett vackert ornamentglas.

Smarta fönster?

De flesta av oss är vana användare av smarta telefoner och har så kallade smarta hem, men smarta glas? Jo, du läste rätt – idag finns det snygga och roliga funktioner man kan välja för sitt glas och sina fönster. Lite nytt på marknaden är glas som med ett enkelt knapptryck kan växla mellan transparent till frostad yta och öppnar nya, kreativa möjligheter i vardagen.

Njut av utsikten från badrummet, bastun, ditt hemmaspa eller sovrum när du vill och skydda sedan från insyn när det passar dig. De smarta glasen bygger på PDLC- teknik (Polymer-Dispersed Liquid Crystal) vilket innebär att tekniken lamineras mellan två glasytor, och förses med elektricitet via en busbar (strömskena) och kan då växlas mellan transparent och frostat läge ihopkopplat med smarta-hem-enheter i ditt hem.

Tekniken har funnits tidigare, men inte förrän nyligen har man kunnat applicera funktionen i isolerglas vilket har öppnat upp nya möjligheter för villaägarna. Smarta glas går även att få IP65- klassade vilket betyder att man kan använda tekniken i duschväggar och glaspartier i våtrum och bastu.

- Annons -