Välj rätt ytterdörr: Så skapar du ett Välkomnande hem

En trist och ovälkomnande entré, en kall hall eller höga och störande ljud från gatan – det finns flera orsaker till att det kan vara dags att byta ytterdörr.

För den som ska köpa ytterdörr finns det idag en uppsjö att välja mellan på marknaden och de olika tillverkarna har alla bra argument vad gäller alltifrån energibesparing till utseende och säkerhet.

Men vad är det egentligen som är viktigt att tänka på? Villalivet har kikat runt på marknaden och hjälper dig att reda ut begreppen.

Storlek på dörren

Allra enklast är så klart att ersätta dörren med en i samma storlek som den du redan har, men har du möjlighet varför inte tänka om och satsa på något helt nytt?

Isolering

En av ytterdörrens viktigaste uppgifter är att hålla kylan ute så ska du byta dörr, se till att välja en som är välisolerad. U-värdet är ett mått på hur mycket värme som förloras genom dörren per kvadratmeter, ju lägre värde desto bättre isolering. Ett vanligt U-värde på en standarddörr ligger på ca 1–1,5, medan dörrar med modern isoleringsteknik kan ligga på 0,8 eller lägre.

Design och estetik: Välj en ytterdörr i det material som passar ditt hem

ytterdörr 1

Massivt trä

En ytterdörr i massivt trä är ett val som är både klassiskt och tidlöst och låter valet av träslag sätta tydlig prägel. Trädörrar finns i många olika varianter och kan om du önskar förändras i både färg och finish, men de kräver underhåll och bör oljas regelbundet.

Tänk på att en dörr av trä bör vara placerad under ett entrétak, från vissa tillverkare finns det till och med krav på att trädörren ska placeras i ett skyddat läge, annars gäller inte garantierna, så kolla upp vad som gäller innan du köper.

Målad dörr

En målad dörr sätter färg på huset och är mindre känslig än en i rent trä. Målade dörrar tvättas enkelt av med ljummet vatten och lite diskmedel och behandlas sedan med flytande hårdvax. En målad dörr som blivit matt och tråkig i färgen blir ofta som ny efter en omgång vax.

Tips: Ska din dörr sitta på en plats med direkt solljus är det klokt att välja en ljusare färg, en mörk dörr blir supervarm i solen vilket kan leda till att dörren slår sig.

Säkerhet och hållbarhet: Viktiga faktorer vid val av ytterdörr

En ytterdörr kan beroende på tillverkare uppges vara inbrottsskyddad, säkerhets- eller skyddsklassad, alla med lite olika standard. För inbrottsskyddande dörrar finns det en europeisk standard (EN 1627) i den klassas dörrarna enligt Recistance Class (RC) där 1 är lägst och 6 är bäst, så för att kunna jämföra titta på RC-värdet. Viktigt att tänka på är att inte bara dörren ska vara säkerhetsklassad, det gäller givetvis också ditt val av lås.

Läs också: Microcement: 8 Oemotståndliga sätt att förvandla ditt hem

Statistiken visat dock att inbrottstjuven hellre väljer att ta sig in genom ett fönster eller en altandörr som är placerad där de kan jobba ostört, så ska har du inte obegränsat med pengar har du nog bättre nytta av att lägga pengarna där.

Tips: Säkerhetsklassad dörr och lås kan ge rabatt på din hemförsäkring, så glöm inte att kolla med ditt ­försäkringsbolag.

ytterdörr 2

Ljudisolering i ytterdörr

Har du dörren ut mot en trafikerad väg kan det vara värt att titta lite extra på dörrens ljudisolerande egenskaper. Idag finns det ett stort utbud av extra isolerande dörrar att välja mellan.

Ljusinsläpp

En mörk hall ljusas enkelt upp med glas i eller runt ytterdörren. Ytterdörrar med glas finns i många olika utföranden och kan kompletteras med sido- eller överljus. Vill du undvika insyn, välj ett glas som är frostat eller har struktur.

Ta hand om din dörr

Ytterdörren är ofta hårt utsatt för sol, väder och vind, trots det missar många att ta hand om sin dörr på samma sätt som fasaden. En målad dörr kan enkelt ges ett skyddande lager med flytande hårdvax medan din trädörr behöver oljas regelbundet.

Matcha eller mixa? Olika typer av ytterdörrar för olika behov

Oavsett hur ditt hus ser ut finns det idag möjlighet att matcha med ytterdörren för ett stilrent intryck. En utsmyckad och glasad ytterdörr till sekelskifteshuset eller en stram teakdörr till 60-talshuset kan helt enkelt inte bli fel.

Men innan du bestämmer dig, varför inte fundera över hur det blir med en som sticker ut? Att välja en ytterdörr i en klart avvikande färg, eller kanske bara satsa på extra snygga beslag gör stor skillnad och kan enkelt skapa en personlig och välkomnande entré till betydligt lägre pris än att bygga om.

Energieffektiva ytterdörrar: Så sparar du energi och pengar

Energimyndigheten beräknar att ett hushåll i de södra delarna av landet sparar upp emot 200 kWh per år på en energieffektiv ytterdörr, i de norra delarna av landet blir besparingen nästan det dubbla, 370 kWh. (Beräkningen jämför en ytterdörr med ett U-värde på 2,0 respektive 0,9)

Läs också: Portabel AC bäst i test 2024: Din ultimata köpguide

Behöver du bygglov?

Generellt behöver du inte bygglov för att byta ytterdörr, åtminstone inte om du väljer en modell i samma färg och storlek som den du hade tidigare. Att ändra storlek, placering eller utseende kan däremot kräva bygglov så för att vara på den säkra sidan, kontrollera med ditt lokala byggnadskontor.

Vinn en dörr från Diplomat Dörrar värd 30 000 kronor

Tävla med Villalivet och Diplomat Dörrar och vinn en ny ytterdörr.

I Diplomat Dörrars smarta ­verktyg Dörrväljaren kan du själv designa din dörr.
Så besök dörrväljaren, designa din drömdörr och var med och tävla!

  • 1:a pris: En konfigurerad enkeldörr från Diplomat Dörrar värd 30 000 kronor.
  • 2:a pris: Smart lås – Yale Doorman L3S.
  • 3:e pris: Underhållsset för ytterdörr.

Tävlingen hittar du på: diplomatdorrar.se/tavling

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Du har redan prenumererat på den här e-postlistan!
[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -