Varmgarage eller Kallgarage Garageskolan del 1

Varmgarage eller kallgarage?

Ett bra garage är toppen att ha, därför ger vi dig Garageskolan i 3 delar. I första delen får du bland annat råd om huruvida du ska satsa på varmgarage eller kallgarage när du bygger nytt. Och om det går att konvertera ett kallgarage till ett varmgarage.

Kall- eller varmgarage

Garagets uppgift är att skydda mot vädrets makter och lösa många förvaringsbehov.Utan uppvärmning begränsar du användningsområdet. Att bygga ett kallgarage är billigare än ett varmgarage, men det är ändå en stor kostnad. En bra kompromiss och investering är därför att lägga några kronor extra på möjligheten att i framtiden kunna isolera garaget så det kan bli ett varmgarage.

Kall- eller varmgarage snickare

Ett uppvärmt garage med mekhörna är en dröm för många.

Om du vill uppgradera ditt kallgarage till ett varmt kan du behöva byta ut garageport och äldre fönster för att slippa onödigt höga uppvärmningskostnader. Vissa portar är inte gjorda för att sitta i permanent uppvärmda utrymmen, de kan slå sig och bli vinda. Håller du +10°C invändigt så fungerar de flesta fönster och portar.

Kall- eller varmgarage från Hörmann

Tänk på att köpa en välisolerad och säker garageport som klarar värmen. Denna kommer från Hörmann.

Bygger du varmgarage så snåla inte på fel saker. Satsa på en betongplatta med 10 cm extra cellplast och en lite kraftigare väggregelstomme som möjliggör mer isolering. Det är en mindre kostnad än vad man tror och gör mycket för uppvärmningen. Ett varmgarage är dessutom värdehöjande för fastigheten.

Uppvärmning

Om det räcker med isolering eller om det behövs uppvärmning i ett varmgarage beror på var du bor. I norr krävs absolut någon form av uppvärmning. Bor du söderut och har gjort ett gediget jobb med isoleringen i betongplattan, väggar och tak så kan du hålla plusgrader inomhus utan uppvärmning även om temperaturen kryper ner till någon minusgrad.

Kall- eller varmgarage fläkt från Mitsubishi Electric

Den här luftvärmepumpen är utvecklad för smutsigare och dammigare miljöer som t ex garage. Från Mitsubishi Electric.

Du kan värma upp garaget med golvvärme, luftvärmepump, vatten-, el- och oljeradiatorer. Samtliga lösningar funger-ar bra, men med en luftvärmepump så cirkulerar luften mer och hjälper till att torka utrymmet snabbare. Det är en billig och enkel installation som du dessutom lätt styr via mobilen.

Kostsamt att bygga till

Den vanligaste missen vid nybygge är att man bygger för litet. Tänk på att det är kostsamt att behöva bygga till i framtiden. Tänk igenom hur du faktiskt vill ha det och hur dina framtida behov ser ut innan du bestämmer dig.

Kall- eller varmgarage ritning

Varmgarage med carport, dubbelgarage och extrarum med plats för arbetsbänk och mekhörna. Garagebyggsats från Lövångers bygg.

Text: Peter Fredberg

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -