- Annons -

Inred med belysning – tips från familjen, inredaren och arkitekten

inred med belysning

Det var kärlek vid första ögonkastet när familjen såg huset där ljussättningenutgör en stor del av arkitekturen och inredningen. De möttes av en fantastisk rymd,ett vackert tak med och mängder av spotlights som gick att styra i grupper.En genomtänkt belysning har hjälpt dem att skapa ett trivsamt hem.

Ulla och Christer hade bestämt sig för att flytta ihop. Då köpte de en lägenhet i innerstan som skulle renoveras. Men hela projektet gick i stå och blev inte klart som utlovat. Efter mer än en månad på hotell gav de upp och började titta på hus istället. Båda reser mycket i sina jobb och spenderar en hel del tid på hotell redan, så att bo på hotell när de var hemma, var ganska påfrestande. Då fanns detta till salu i vackra Saltsjöboo. Ett fantastiskt trähus som är helt underhållsfritt. Det passar stadsborna perfekt och det blir inte så stor skillnad mot att bo i lägenhet.

Skapar rum i rum

Det var kärlek vid första ögonkastet och köpet gick snabbt. Nu har familjen bott här i en månad.
– Till och med hunden fann sig tillrätta på en gång, berättar Ulla och tycker att det är så skönt att känna att man längtar hem när man är ute på jobb-resor.

Vi bor under stjärnhimlen mitt i texten 1

Det som de föll för var ju såklart den öppna planlösningen med den fantastiska höjden i taket. Huset har en alldeles unik rymd, och en känsla av oändlighet. I det vackra taket sitter spotlights placerade överallt. De går att styra i grupper och kan därför dela av rummet vid behov, så det blir som rum i rum. De kan ljussätta matgruppen vid middagen, soffan till familjemyset, köket vid matlagning och så vidare. Spotlighten fungerar därför både som allmänbelysning och punktbelysning utan problem.

– Eller förresten… utan problem, kommenterar Ulla. Det är faktiskt lite svårt att lära sig manöverpanelerna. Alla trycker febrilt överallt, men snart har vi nog lärt oss allihop, och effekten och glädjen av alla spotlights kommer ju att hålla i sig.

Badar i dagsljus

Huset har också ett stort insläpp av naturligt ljus, med sitt sydläge. Det är härligt med den fina ljussättningen inomhus när kvällen närmar sig. Övergången blir inte så drastisk, utan man kan smyga in kvällen med hjälp av dimmers.

Vid soffan har man valt att komplettera med en punktbelysning för att det ska vara behagligt att läsa på kvällen. Familjen ser fram emot vintern då även den öppna spisen kommer att bidra till mysfaktorn, med både värme och behagligt ljus. De har även satsat på mysig belysning utomhus, bland annat uplights som belyser plantorna.
– Vi älskar ju levande ljus på sommarkvällarna, avslutar Ulla.

Inredarenstips vid ljussättning!

• Om du har en taklampa och inget annat så får du en jämn och lite platt belysning av rummet.
• Försök att skapa rum i rummet, och ”highlighta” det
du gillar: en tavla, ett stilleben, en fåtölj du trivs i.
• Prova med lite olika lampor innan du bestämmer dig. Det kan funka med en skrivbordslampa och en ficklampa för att kunna känna efter.
• Be om hjälp att välja i havet av alla olika ljuskällor som finns nu. Gå till en expertbutik och upptäck även skillnaden mellan led, halogen och glödlampor.
• Ta hem och prova hur lampan ser ut hos dig. Det
kan vara svårt att bestämma sig i en lampaffär eller på
en lampavdelning när hundratals lampor lyser samtidigt.
• Ha hellre många lite mindre starka ljuskällor än få starka, så känns det hemtrevligare.

Inredare: Bibi Persson
Text: Bibi Persson
Foto: Henrik Petersson

Vi bor under stjärnhimlen 7 Vi bor under stjärnhimlen 8

Vi bor under stjärnhimlen 1 Vi bor under stjärnhimlen 2 Vi bor under stjärnhimlen 3 Vi bor under stjärnhimlen 4 Vi bor under stjärnhimlen 5 Vi bor under stjärnhimlen 6

- Annons -