- Annons -

Ytterväggen – uppbyggnad utifrån och in

För att en yttervägg ska kunna uppfylla de krav som ställs behövs flera lager av material. Vissa delar av ytterväggen isolerar, andra fuktspärrar och en tredje håller vinden borta.

Yttervägg

1. Ytterväggsisolering och väggreglar
Isoleringens uppgift är att vara en så dålig värmeledare som möjligt. Det gör den genom att innehålla massor av stillastående luft. Naturen strävar automatiskt efter att utjämna värmeskillnader. Är det varmare inuti huset än utanför så kommer värmen att försöka ta sig ut. Isoleringens uppgift är enkelt uttryckt att göra det svårt för värmen att lyckas med det.

2. Luftspalt
Luftspalten är ett utrymme mellan isoleringen och fasaden som ser till att vatten som tränger in av väder och vind kan ventileras bort från ytterväggen.

3. Fuktspärr
Fuktspärren består av åldersbeständig plast. När den fuktiga luften från insidan försöker att ta sig ut behövs ett skikt som förhindrar att den går in där den kan orsaka fuktskador i ytterväggen. Fuktspärren gör att fukten tvingas ta en annan väg. Är bostaden korrekt ventilerad så sker det genom ventilationssystemet.

4. Skivmaterial
Bakom gipsskivan kan du sätta en styv skiva som gör att du kan hänga upp saker på din vägg. Det går att använda till exempel OSB.

5. Gipsskiva
Det material som sitter ytterst på insidan av huset. Gipsskivan kan du måla, tapetsera eller sätta panel på – helt efter tycke och smak.

6. Vindskyddsfolie eller vindskyddspapp
Vindskyddet skyddar isoleringen från luftrörelser från utsidan som annars kan röra om och minska den isolerande effekten.

7. Ytterpanel
Ytterpanel kommer i olika varianter och kan vara både liggande och stående. Grundmålad eller mellanstruken ytterpanel sparar både tid och ger högre kvalitet i längden. Den mellanstrukna behöver du bara måla en gång efter montering.

8. Installationsskikt
Ett tunnare lager isolering och liggande reglar. Installationsskiktet bryter köldbryggan och låter dig dölja eventuella elinstallationer och rör utan att du behöver bryta fuktspärren.

Under ytterväggens yta

Mellan gipsskiva och lockläkt ryms bland annat ångspärr, luftspärr och isolering. En yttervägg måste uppfylla flera byggnadstekniska funktioner, dessa är:

  • Regnskydd
  • Vindskydd
  • Lufttäthet
  • Fuktskydd
  • Ljudisolering
  • Brandskydd
  • Värmeisolering
  • Stabilitet
- Annons -