Pelletskamin – byt till pelletsvärme

Värme med pelletskamin – Allt du behöver veta

Allt fler väljer att använda sig av pellets för att värma upp sina hem. Detta dels för att oljepriserna stigit de senaste åren och dels för att många upptäckt att detta är ett både billigare och mer miljövänligt alternativ.

Villalivet.se tipsar här om pelletskamin och listar för- och nackdelar med att välja pelletsvärme till hemmet.

Om du funderar på att slopa oljepannan hemma till förmån för en pelletskamin ska du veta att det faktiskt finns flera olika alternativ för pelletseldning. Idag kan du nämligen välja allt från att använda pellets som tillskottsvärme i kakelugnen till att välja mer moderna pelletsanläggningar som till och med kräver tillsyn.

Läs mer om vilka alternativ som finns att välja på och få reda på både fördelar och nackdelar med att byta till pelletskamin.

pelletsvärme

Miljövänligare uppvärmning med pellets

Den främsta anledningen till att byta ut din oljeslukande panna till en pelletskamin är för att det är ett miljövänligare val. Pelletsen som du eldar med är en förnybar energikälla som framställs genom att man pressar biomassa, vilken ofta är helt vanliga sågspån som återanvänds från svensk skogsindustri.

Det fina med att elda med pellets i en pelletskamin är att värmekvaliteten är jämnare än vad den är från till exempel eldning av ved och har därför också en mer effektiv förbränning.

Den jämna förbränningen gör i sin tur att utsläppen från pelletseldningen i många fall blir betydligt mindre. Något du emellertid ska tänka på innan du byter uppvärmningssystem hemma är investeringskostnaden: ta reda på vilka uppvärmningssystem huset haft tidigare och fundera över hur mycket tid du är villig att lägga på tillsyn av kaminen.

Så väljer du pelletskamin

På marknaden finns en rad olika pelletskaminer att välja på, vissa mer avancerade än andra. Så när du ska välja kamin är det viktigt att verkligen tänka till. Många av de mer avancerade modellerna ger visserligen bra pelletsvärme och på så vis god uppvärmning i hemmet, men kräver samtidigt en hel del tillsyn och kontinuerligt underhåll.

När du ska byta från oljepanna till pelletskamin kan det därför vara väl värt att överväga valet noga. Värt att känna till är dock att det på lång sikt kan vara en väl värd investering att köpa en redig pelletspanna som har ett speciellt system för uraskning, vilket gör att pannan kräver mindre tillsyn.

Det kan också vara smart att välja en panna med aktiv styrning eftersom att dessa kan anpassa förbränning till kvaliteten på pelletsen den matas med.

pellet

Så sköter du en pelletskamin

En pelletsuppvärmning kräver alltså en hel del skötsel och tillsyn. Generellt så bör du titta till pelletsanläggningen minst en gång i veckan, oberoende av vilken typ av pelletskamin du har. Vissa modeller kräver även manuell matning med pellets och likaså manuell uraskning då pelletsen eldats upp.

Att då enbart förlita sig på pelletsvärme kan vara lite krångligt, speciellt om du till exempel reser bort på semester. Bästa är att kombinera den här sortens uppvärmning med annan värmekälla, såsom solceller.

För- och nackdelar med pelletskamin

Att byta till pelletskamin har både för- och nackdelar, men i jämförelse kan snart konstateras att fördelarna väger upp nackdelarna. Här är de främsta fördelarna respektive nackdelarna.

Fördelar med pelletsvärme

  • Miljövänligt – ger betydligt mindre utsläpp.
  • Förnybart – framställs av sågspån från skogsindustrin.
  • Billigt – kostar mindre än olja.
  • Kombinerbart – går att kombinera med andra värmekällor.
  • God värmeförsörjning – en pelletskamin kan ersätta cirka 70 % av elvärmen.
  • Behövs ej en speciell kamin – du behöver inte köpa en hel panna för att kunna dra nytta av pelletsvärme, du kan elda pellets i en särskild pelletskorg du ställer i din vanliga braskamin.

Nackdelar med pelletsvärme

  • Tillsyn – de flesta pelletskaminer kräver ganska mycket tillsyn, vilket kan vara tidskrävande.
  • Underhåll – du bör titta till din pelletskamin minst en gång i veckan och bör med jämna mellanrum rengöra och aska ur kaminen.
  • Pelletsförråd – du behöver avsätta en hel del yta som pelletsförråd, cirka 6-7 kubikmeter.
  • Tar tid innan du ser lönsamhet – det kan ta tid innan du ser att det lönar sig att använda pelletsvärme. Beroende på vilken typ av befintligt värmesystem du har idag kan lönsamheten synas först efter två till sju år.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -