Det är enkelt att bygga ett system som låter dig styra belysningen i ditt hem. Du behöver egentligen bara köpa så många lampor som du behöver, och komplettera med de delar som ger dig den funktionalitet som du vill ha.
Idag vill vi ha större koll och kontroll, där bekvämlighet och funktion betyder allt mer. På senare år har ny teknik börjat ta mer och mer plats på belysningsmarknaden. Det handlar om teknik för att styra belysning.
System för att styra belysning
Ett system för att styra belysning består av en brygga eller gateway, som kopplas upp mot nätet, en eller flera lampor av speciell typ och en fjärrströmbrytare. Strömbrytaren kan vara en fysisk fjärrkontroll, men det går också att använda en app i mobiltelefonen eller surfplattan. Till systemen går det också att ansluta rörelsesensorer.
Det finns flera tillverkare av system för att styra belysning. Två av de mest spridda är Philips Hue och Ikea Trådfri. Större system för hemautomation, som Apples Homekit eller Google Home, omfattar också delar som gör det möjligt att styra belysningen även när man inte är hemma. Till viss del går det att blanda delar från olika system: Philips bryggor ska t.ex. fungera med Ikeas lampor, men risken finns att detta kommer att ändras i framtiden, genom förändringar i mjukvaran. Säkrast är därför att välja samtliga produkter från en och samma tillverkare.
Fördelar med att styra belysning
Genom att installera ett system för fjärrstyrd belysning kan du automatisera och programmera den på många sätt. Här är några exempel på vad du kan göra:
- Programmera belysningen i sovrummet, så att den långsamt dimmas upp med start en halvtimme innan du behöver stiga upp. Då blir väckningen som en simulerad soluppgång, ett mycket behagligt sätt att bli väckt på helt enkelt.
- Är strömbrytaren i korridoren placerad långt från sovrummet? Sätt upp en rörelsesensor, så tänds ljuset automatiskt om du går till badrummet på natten.
- Om du ska resa bort kan du programmera belysningen så att den tänds och släcks, vilket gör att huset ser bebott ut. Det minskar risken för inbrott.
- Om du inte gillar att komma hem till ett mörkt hus kan du ställa in belysningen så att den är tänd när du kommer hem.
- Tänd och släck ljuset med hjälp av fjärrströmbrytaren, från din position i soffan, sängen eller fåtöljen.
Ytterligare en fördel med fjärrstyrd belysning är att ljuset kan anpassas efter aktivitet. Ljusstyrkan och färgtemperaturen kan ändras, så att du får ett kallare ljus när du arbetar och ett varmare ljus när du behöver slappna av. Och du behöver inte göra dessa inställningar varje gång. Genom att skapa förinställda lägen i din styrapplikation kan du enkelt slå på och av belysning för studier, filmkväll eller vad du vill ägna dig åt.
Vissa system omfattar inte bara glödlampor, utan även ramar eller LED-remsor. Med dem går det att belysa detaljer i inredningen, exempelvis tavlor, och precis som med de vanliga lamporna går det att ändra ljusets temperatur efter stämningen. En självhäftande remsa gör det också enkelt att ljussätta ett litet utrymme, där en ljuskälla med glödlampa inte skulle få plats.
Styr mer än bara belysning
Det går också att skapa ett system som innefattar fler delar än enbart belysning. Ett system som gör detta möjligt är Telldus Tellstick, där du bland annat kan programmera scenarier där exempelvis både ljuset tänds och kaffekokaren sätts på. Vill du ha ett scenario utomhus, som att motorvärmaren dras igång, behöver du dubbelkolla i produktbeskrivningen för att se om systemet fungerar att använda utomhus.