Spara energi med rätt energifönster

Så sparar du på energi med energifönster

Så mycket som en tredjedel av husets värme kan försvinna ut genom otäta eller dåligt isolerade fönster. För dig som ska byta fönster finns alltså stor nytta i att titta på energieffektiviteten.

Ett fönsters energieffektivitet beror på många faktorer material, konstruktionen på karm och fönsterbåge, kvalitet på glaset, antal glas och eventuell gasfyllnad mellan glasen.

Idag finns ett flertal leverantörer som levererar tydligt energimärkta fönster, men vad på etiketten är det egentligen vi ska titta på?

U-värdet säger inte allt

Det vi ofta hör talas om är U-värde, ett enkelt och jämförbart värde på hur bra fönstret isolerar. Men för att få bra energibalans i huset räcker det inte med att hålla den kalla luften ute, vi vill också veta hur mycket gratis solenergi fönstret släpper in (G-värde) och hur mycket dagsljus vi får in (LT-värde). Tre faktorer som alla har står påverkan på både ekonomi och inomhusmiljö.

Läs också: Byta fönster: 7 Experttips för lyckat fönsterbyte

Kondens på fönster – bra eller dåligt?

Det korta svaret är, det beror på var den sitter. Kondens kan man få på både nya och gamla fönster.

Kondens på insidan beror ofta på att fönstret isolerar dåligt, kondens uppstår när den varma inomhusluften träffar det kalla glaset.

energifönster 1

Kondens mellan glasen

Kondens mellan glasen kan bero på bristfällig tätning mellan karm och innerbågen. Om ett modernt fönster med isolerglaskassett drabbas har förseglingen mellan rutorna punkterats, ädelgasen mellan rutorna troligtvis läckt ut, fönstret har därmed tappat en del av sin isolerförmåga.

Utvändig kondens

Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör det yttre glaset blir mycket kallare, om temperaturen på det yttre glasets är lufttemperaturen kan det därmed bildas kondens. Utvändig kondens är alltså inget skadligt utan endast ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga.

energifönster 2

U-värde – Fönstrets värmeisolering. Ju lägre värde ett fönster har, desto bättre isolerat är det.

G-värde – Anger hur mycket solvärme som kommer in genom fönstret.

LT-värde – Ett mått på den mängd dagsljus som kommer in genom fönstret.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -