- Annons -

[emaillocker]Oljade trämöbler är känsliga för repor och andra belastningar och påverkas av solljus, temperaturer och fukt. Här kan du lära dig mer om hur du sköter dina oljade trämöbler, lagar repor och vad som kan vara bra att tänka på. [/emaillocker]

Kanske har du noterat att lådorna i din hylla är trögare under vissa säsonger, att dörren känns vind ibland eller att tilläggsskivorna varierar i passning? Det är för att trä är ett organiskt och levande material. Det påverkas ständigt av yttre påfrestningar som solljus, fukt och belastningar av olika slag. Nedan följer en liten skötselguide på vad som kan vara bra att tänka på när du vill ge dina oljade trämöbler den kärlek de behöver.

oljade trämöbler

Skötselguide oljade trämöbler

Trä är inte som plast. Det är nedbrytningsbart och levande, vilket gör det känsligt för vissa påfrestningar. Visst är det också det vi älskar med träet – de unika ådringarna, det dynamiska skiftandet i färger och nyanser och den naturliga lyster som följer en vackert behandlad möbel. Därför är det också extra viktigt att känna till hur man behandlar sina oljade trämöbler på ett sätt som får dem att leva längre.

  • Trä är känsligt för fukt, temperaturskiftningar och repor. En tumregel är alltså att hålla din trämöbel borta från sådana påfrestningar.

Underhåll

Vilket användningsområde har din trämöbel? Är det ett bord som ska stå i vardagsrummet, en gammal byrå du har ärvt från en släkting eller en skänk du ska placera några krukväxter på? De har några saker gemensamt när det kommer till hur du ska underhålla dem löpande.

  • Se till att benen har filttassar
  • Låt underlägg ligga lättillgängliga att placera koppar eller annat på
  • Placera inte trämöbeln bredvid värmeelement
  • Håll möbeln borta från fukt låt inte stå utomhus
  • Kontrollera beslagen och skruvarna med jämna mellanrum och dra åt om det behövs
  • Torka inte av med starka lösningsmedel
  • Kaffe och vin torkas omedelbart bort

När olyckan är framme och något har spillts på din inoljade trämöbel ska du torka av med en fuktad, mjuk bomullstrasa. Häll i ljummet vatten i en ren hink och fyll på med en mild tvållösning, doppa trasan och vrid ur ordentligt så att den inte är för blöt. Torka varsamt av din trämöbel och se sedan till att eftertorka med en ren och torr trasa. Detta är viktigt eftersom du inte vill utsätta din trämöbel för fukt i onödan, och det kan fastna damm och annat som yr runt i luften.

Oljebehandla regelbundet

En bordsskiva som används frekvent är det bra att olja in regelbundet, ca 2-3 gånger per år. Är möbeln helt ny kan du göra det lite mer frekvent till en början, så att oljan sätter sig. Oljan i sig gör att din trämöbel blir mer motståndskraftig.

oljade trämöbler

Se till att köpa en möbelolja från din byggvaruhandel, gärna avsedd för det träslag din möbel har. När du ska olja in möbeln är det viktigt att ytan är ren och fri från damm och fett. Stäng gärna fönstren så att det inte yr omkring små partiklar i luften, men se också till att temperaturen på omgivningen inte är för varm. 15 °C är en rimlig temperatur när du ska olja in din trämöbel för bästa resultat.  

  • Ska du olja in en byrå behöver du inte olja in baksidan, om den har direkt kontakt med tapeterna. Det finns viss risk för att oljan kan skapa fläckar på din tapet.

Häll möbelolja på en ren, mjuk bomullstrasa och stryk runt mjukt och ordentligt. Överflödig olja torkas av, annars får du ett lager olja som går att pilla bort. Låt oljan torka ifred i en kvart, och torka sedan av igen. Upprepa sedan avtorkningen tills ytan känns torr. Använd inte möbeln på minst 24 timmar.

Finslipa innan

Om du vill göra ett grundligare arbete kan du slipa bordet för hand med ett fint slippapper, grovlek 240 och sedan 400. Se alltid till att dra pappret i träets fiberrikting. Damma sedan av ordentligt innan du oljar in.

När du är klar är det viktigt att oljan får torka in ordentligt, läs instruktionerna på den oljan du har införskaffat vad som gäller.

Lycka till med skötsel av din inoljade trämöbel!

- Annons -