Soffbord trä: 7 smarta tips för att hitta rätt

För många är valet av soffbord trä inte alltid helt självklart. Som tur är behöver du inte välja soffbord helt på måfå. En del saker finns att ta hänsyn till för att ditt soffbord ska passa in bra till din soffa och ditt vardagsrum. Rummets karaktär, skötsel och bordets användning är saker som kan smala av valet och göra det lite enklare att välja.

Soffbord i trä är mer än bara en praktisk möbel; de är en central del av vardagsrummets estetik och funktionalitet. I denna artikel utforskar vi varför soffbord i trä fortsätter att vara ett populärt val för hem över hela världen.

När det kommer till att hitta rätt bord att lägga ifrån sig chipsskålen, tekoppen och tv-dosan på finns det många frågor att ställa sig: vad ska soffbordet vara i för material? Hur stort ska det vara? Vad finns det för för- och nackdelar med olika bordstyper? Med våra tips och råd hittar du snart rätt i flödet av olika bord till soffgruppen.

soffbord i trä

Varför välja ett soffbord trä?

Trä är ett naturligt, hållbart material som tillför värme och karaktär till varje rum. Dess mångsidighet gör att det kan anpassas till en mängd olika inredningsstilar, från klassisk till modern.

Olika typer av trämaterial

När det kommer till att välja trämaterial för soffbord, finns det en mängd olika alternativ som var och en erbjuder unika egenskaper och estetiska kvaliteter. Här är en översikt över några populära träslag som ofta används i tillverkningen av soffbord, och vad som gör dem speciella.

Soffbord i Ek

Ek är ett av de mest populära trämaterialen för soffbord, tack vare sin hållbarhet och sitt vackra utseende. Ekträ kommer i två huvudtyper: rödek och vinterek. Båda varianterna är kända för sin hårdhet och motståndskraft mot slitage, vilket gör dem till ett utmärkt val för ett soffbord som kommer att användas flitigt. Eken har en tydlig ådring och finns i en rad olika finishar, från ljus till mörk, vilket gör det enkelt att matcha med olika inredningsstilar.

soffbord ek

Soffbord i Björk

Björkträ är ett annat populärt val för soffbord, särskilt i Skandinavien, där det uppskattas för sin ljusa färg och fina ådring. Björk är relativt hårt och hållbart, vilket gör det till ett bra val för möbler. Det har en jämn och fin textur som kan lackas eller betsas för att uppnå önskad finish.

soffbord i björk

Soffbord i Teak

Teak är känt för sin exceptionella hållbarhet och är särskilt motståndskraftigt mot röta, vilket gör det till ett utmärkt val för soffbord. Dess naturliga oljor skyddar träet från väder och vind, även om det används utomhus. Teak har en vacker gyllenbrun färg som över tid utvecklar en attraktiv silvergrå patina om det inte regelbundet behandlas med teakolja.

soffbord teak

Valnöt

Valnötsträ är högt värderat för sin djupa, rika färg och fina ådring. Det är ett hårt och hållbart träslag som ofta används i exklusiva möbler. Valnöt kan variera från ljusbrun till mörk chokladbrun, och dess unika ådring ger varje soffbord en distinkt karaktär.

soffbord valnöt

Soffbord i Ask

Askträ är känt för sin styrka och flexibilitet, vilket gör det till ett utmärkt val för soffbord. Det har en ljus till medium färgton och en distinkt ådring som ofta beskrivs som flammande. Ask är relativt lätt att arbeta med och kan finishas på olika sätt för att passa en mängd olika inredningsstilar.

soffbord ask

Tänk på detta när du ska köpa soffbord

Att köpa ett soffbord i trä kan vara en spännande men också utmanande process. Trä är ett levande material som tillför värme och karaktär till ditt hem. För att hjälpa dig på vägen har vi satt ihop en köpguide med viktiga punkter att tänka på när du väljer ditt soffbord i trä.

1. Bestäm syftet med ditt soffbord

Fundera över hur du planerar att använda ditt soffbord. Behöver du det mest för dekorativa ändamål, för förvaring, eller som en yta för att placera saker på när du umgås i vardagsrummet? Ditt användningsområde kan påverka valet av storlek, form och design.

2. Välj rätt storlek

Storleken på ditt soffbord är avgörande för rummets funktion och flöde. Ett för stort bord kan göra rummet trångt, medan ett för litet bord kan se förlorat ut. Ett bra riktmärke är att välja ett bord som är ungefär samma höjd som soffans sits, eller något lägre, och som lämnar tillräckligt med gångutrymme runt om.

3. Tänk på formen

Formen på ditt soffbord bör komplettera rummets layout och de övriga möblerna. Runda eller ovala bord passar bra i mindre rum eller rum med mycket mjuka linjer och former. Kvadratiska eller rektangulära bord passar ofta bättre i större rum eller rum med en mer strikt och linjär inredning.

När det gäller soffbord i trä, eller soffbord i allmänhet, finns det några former som är särskilt vanliga och populära. Varje form har sina egna fördelar och bidrar på olika sätt till rummets estetik och funktionalitet. Här är de mest förekommande formerna:

 • Rektangulär: Rektangulära soffbord är kanske den mest traditionella och vanligaste formen. De passar väl in i de flesta vardagsrumsarrangemang, särskilt framför längre soffor. Denna form erbjuder gott om yta för förvaring, dekorationer och för att ställa ifrån sig saker, vilket gör dem till ett praktiskt val för många hem.
 • Kvadratisk: Kvadratiska soffbord fungerar bra i mindre vardagsrum eller som en del av en större sittgrupp, till exempel mellan två soffor som är placerade vinkelrätt mot varandra. De erbjuder en symmetrisk design som kan bidra till en känsla av ordning och balans i rummet.
 • Rund: Runda soffbord är ett utmärkt val för att mjuka upp rum med mycket raka linjer och vinklar. De främjar social interaktion och flöde i rummet, eftersom det inte finns några skarpa hörn att navigera runt. Runda bord passar särskilt bra i mindre utrymmen eller i rum där barn och husdjur finns, eftersom de minskar risken för skador från vassa hörn.
 • Oval: Ovala soffbord kombinerar fördelarna med runda och rektangulära bord. De har en längre yta som liknar de rektangulära borden, men med mjukare kanter som gör dem mer lämpliga för rum där man vill undvika skarpa hörn. De är också ett bra val för rum med begränsat utrymme, eftersom deras form bidrar till en känsla av öppenhet.

4. Material och finish

Det finns många olika träslag att välja mellan, var och en med sin unika textur, färg och hållbarhet. Populära val inkluderar ek, teak, valnöt och björk. Tänk på vilken typ av finish som bäst passar ditt hem och din livsstil. Obehandlat trä kan åldras vackert över tid, medan lackerade eller oljade ytor kan vara lättare att underhålla.

5. Stil och design

Ditt soffbord bör spegla din personliga stil och komplettera ditt hem. Oavsett om du föredrar en modern, minimalistisk design eller något mer traditionellt och rustikt, finns det ett soffbord i trä som passar. Tänk på detaljer som benens form och eventuella förvaringslösningar som lådor eller hyllor.

6. Hållbarhet och underhåll

Trämöbler kräver viss vård för att hålla sig vackra över tid. Fundera på hur mycket underhåll du är beredd att lägga ner på ditt soffbord. Vissa träslag och finishar kan kräva regelbunden behandling medan andra är mer underhållsfria.

7. Budget

Sätt en budget innan du börjar leta efter ditt soffbord. Priset på soffbord i trä kan variera kraftigt beroende på material, design och tillverkare. Kom ihåg att ett högre pris inte alltid garanterar bättre kvalitet, men att investera i ett hållbart och välbyggt bord kan löna sig i längden.

Genom att följa dessa steg kan du hitta ett soffbord i trä som inte bara är vackert utan också funktionellt och hållbart. Lycka till med ditt köp!

För- och nackdelar med olika material

Drömmer du precis som många andra om ett lyxigt soffbord i teak eller marmor? Materialen är omtyckta för sina respektive unika uttryck. Men hur praktiska är de, egentligen?

 • Soffbord i marmor. Tidlöst och elegant. Nackdelen är att det är dyrt och ömtåligt mot fläckar. Marmorbordet har haft en lång period i rampljuset, men nu börjar materialet ge vika för andra heta trender.
 • Soffbord trä. Trä är ett älskat material, och det är betydligt billigare än marmor. Det väger även mindre och forslas hem relativt lätt. Tyvärr är dessa fantastiska bord mycket ömtåliga. Fläckar kommer lätt och fastnar sedan i träets yta. Kan vara en del av charmen, men inte alltid.
 • Soffbord i glas. Till bordets fördel är det transparent och för vidare ljus i rummet. Många irriterar sig på den hårda ytan som klingar till när man ställer ner ett glas eller ett bestick. Daglig skötsel är att föredra, då det lätt fastnar fingeravtryck och avlöjande dammkorn.
 • Soffbord i betong. Som allra trendigast när industristilen syntes i alla magasin. Fortfarande populärt och praktiskt eftersom du kan gjuta det själv, och få det i exakt rätt storlek. Det blir inte heller jobbiga fläckar så fort du börjar använda det. Men hur är det med skötseln? Ett betongbord måste impregneras, regelbundet. Det är även riktigt tungt att flytta runt, en mardröm vid flytt.
 • Soffbord i furu. Furu har fått stå utanför trenderna ett tag, men nu ser vi allt mer mot detta ljusa, billiga och tåliga trä. Var först på trenden!

soffbord trä 1

Andra saker att tänka på kring soffbord hemma

Ett soffbord är viktigare än vad du kanske tänker på, eftersom du förmodligen kommer att sitta rätt så mycket vid det. Både om kvällar och på helgmorgnar. Se till att det passar din livsstil och det du tänker använda det till. Ett runt soffbord är vackert, men når alla i soffgruppen till det? Ett fyrkantigt eller rektangulärt bord är praktiskt, men ger det rummet en för hård framtoning?

 • Tips! Lös det med flera småbord som enkelt kan flyttas runt. Finns i både runda och fyrkantiga former, i flera olika material.

Annat att tänka på är att de trender som är allra hetast just nu, till exempel brickbord, är de soffbord som snart kommer vara ur mode. Ett smart sätt att välja soffbord på är att se efter ett tidlöst och praktiskt, som du verkligen gillar. Kanske har det någon form av förvaring, en detalj som visar på att det är en klassiker i nytappning, eller enkelt att själv måla om ifall du tröttnar på nuvarande färg? Våga vidga dina ramar i jakten på det perfekta soffbordet så hittar du snart rätt.

 • Tips! Shoppen.se har ett brett sortiment av soffbord i trä. Se här.

Lycka till med att välja soffbord till din soffgrupp. Se till att valet både känns rätt för plånboken, för din livsstil och för vardagsrummets övriga inredning!

Läs också: Stopp i handfatet: Här får du 5 enkla tips

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -