- Annons -

Är du osäker på hur du ska underhålla dina vitpigmenterade vaxoljade möbler? Här ger vi skötselråd för dig som vill öka livslängden på dina trämöbler i vitpigmenterad vaxolja, och skriver hur du ska göra om olyckan väl är framme. Lär dig mer om skötseln här!

Vitpigmenterade vaxoljade möbler ger en rustik känsla på framför allt ek och valnöt. Det skapar en ljus stil utan att du behöver göra avkall på de vackra ådringarna och den unika, levande strukturen som trämöbler har. Du behåller träslagets exklusivitet, med kvistar och varierande färgintensitet, och därför är vitpigmentering mycket populärt. Vitpigmenterade möbler är framför allt vanligt på vitriner och byråer som man vill ge en mer vintage-liknande eller lantlig look.

vitpigmenterade vaxoljade möbler

Underhåll vitpigmenterade vaxoljade möbler

Precis som med alla trämöbler ska du ta hänsyn till att de är känsliga för fukt, temperaturer och repor. För att undvika att det skapas ljusfläckar från ojämn exponering av solljus är det därför bra att se till att placera din möbel på ett ställe där solen inte ligger på för mycket. Speciellt om det är så att du vill placera en duk på möbeln.

  • Vid vardaglig rengöring av möbeln ska du tänka på att bara använda milda såpor utblandat med ljummet vatten. Använd alltid en mjuk och ren bomullstrasa när du torkar av hyllan.

Olja in med vegetabilisk olja

Du kan med fördel olja in din möbel med jämna mellanrum. Det gäller särskilt dina vitpigmenterade möbler, eftersom den ursprungliga vitpigmenteringen kan nötas bort annars. Dessutom är det ett rofyllt arbete!

  • Börja med att rengöra bordet med såpa och vatten.
  • Torka av med en torr bomullstrasa och vänta tills bordet är helt torrt.
  • För att vara säker på att ytan du behandlar reagerar väl med oljan kan du, om du vill vara på säkra sidan, “provolja” någon yta på möbeln som annars inte syns. Blir du nöjd med resultatet kan du sedan köra hela ytan.

Se till att din olja är jämnt fördelad: skaka innan du öppnar eller rör om i den ordentligt. Arbeta in oljan med fina rörelser och torka sedan av ytan med en bomullstrasa. Upprepa ett par gånger så att möbeln smörjs in ordentligt, och torka noga av överbliven olja. Låt torka under ett dygn innan du använder möbeln igen.

Ta bort skador på vitpigmenterade möbler

vitpigmenterade vaxoljade möbler

Vitpigmenteringen är vacker, men känslig för en del påfrestningar. Trots att du underhåller möbeln enligt alla rekommendationer, kan en olycka hända då och då. Det kan röra sig om mindre repor, matta fläckar eller kanske till och med irriterande sprickor i möbeln.

Mindre repa

Om din vitpigmenterade möbel har fått en lättare repa kan du slipa ner ytan med ett sandpapper. Efter att du slipat ner till repans nivå kan du finslipa med ett sandpapper med grovlek 400. Behandla sedan ytan med vitpigmenterad, vegetabilisk olja, till exempel i lin. Följ alltid respektive anvisningar på förpackningen och prova först på en yta som inte syns så bra. Börja först med ett lager och se om det motsvarar den nyans som din möbel hade ursprungligen.

Matta fläckar

Om du nyligen har köpt en vitpigmenterad möbel och upptäcker att möbelns ytor varierar i matthet, beror det på att träet tillgodosett grundoljningen olika bra på olika ställen. Du kan då olja in möbeln på berörda ställen med opigmenterad olja för att få till en jämnare glans.

Sprickor

Levande material som trä sväller och krymper utefter säsong och efter hur mycket fukt det utsätts för. Det kan med andra ord lätt uppstå sprickor i din möbel som du säkert vill åtgärda. Det ser inte bara trist ut på din möbel, det kan dessutom spricka upp mer om du inte åtgärdar det.

För att undvika sprickorna i första hand är det bra att se till att man underhåller dem enligt anvisningarna. Olja regelbundet och rengör aldrig med medel starkare än utspädd mild tvål. När olyckan väl är framme kan du dock limma sprickan genom att slå in en mycket liten kil för att öppna upp sprickan lätt. Fyll på med trälim i sprickan och fäst i en press eller spännband. Oljebehandla sedan sprickan och se till att behandla det regelbundet.

Lycka till med underhållet av dina vitpigmenterade vaxoljade möbler!

- Annons -