- Annons -

April i trädgården

Det är april i trädgården och nu finns det mycket att göra. Vädret kan bjuda på både sol och snö, men trädgårdssäsongen är ändå i full gång.

Elin Debora

Elin är trädgårdsmästare och älskar att fånga trädgårdens olika skepnader både som designer och skribent.

Rensa tidigt

Rensa bort ogräs så tidigt som möjligt för att ligga i fas med rensningsarbetet. Låt bli att kratta och störa jordytor som är ogräsfria för att inte väcka vilande ogräsfrön. Rensa grusgångar effektivt med en ergonomisk hjulhacka.

Möt våren på farstukvisten!

Plantera krukor med säsongsblommor och gröna växter så kan du variera dig under året men behålla den gröna stommen. Penséer tål kyliga nätter och de småblommiga sorterna står sig fina trots regn. Knipsa plantorna emellanåt så håller de sig fylliga. Gröna växter för krukplantering går ofta under benämningen Hebemix och finns
i stor variation.

Vårens favorit! Småbladiga penséer från Plantagen

Grönare gräs

Börja ditt arbete redan nu i vår för att få en grönare gräsmatta. Kratta bort grenar, växtrester och mossa. Dressa gräsmattan med ett tunt lager jord och så i nytt gräsfrö där det behövs. Gödsla med organisk gödsel. Det gödslar gräset och motverkar ogräs och mossa.

En välmående gräsmatta ger mindre utrymme för oönskad växtlighet.Starta vårsådden Värmegroende frön av perenner är bra att så tidigt på våren. Så dem inomhus i rumstemperatur under extrabelysning och ställ sådden svalare efter uppkomst, omkring15°, så blir plantorna inte gängliga.

Belysningen placeras 20 centimeter ovanför sådden och flyttas upp i takt med att plantorna växer. Använd en timer och låt sådden ha ljus 12 timmar per dygn.

Gräsgödsel, 10 liter/ 300m2 från Plantagen.

Klipp ned perenner

Nu är det dags att klippa ned perenner och prydnadsgräs som stått döda över vintern. Ta bort allt brunt och låt gärna klippet ligga kvar i rabatten. Det blir till täckning och så småningom ny mull. Var försiktig vid botten av plantorna om nya skott har hunnit titta upp. Ansa vintergröna perenner och prydnadsgräs så de ser fräscha ut.

Plantera i trädgården
April är en perfekt planteringsmånad och det märks inte minst på utbudet i alla handelsträdgårdar. Plantera buskar, träd och perenner.

Vattna ordentligt vid planteringstillfället och känn sedan efter i jorden så växterna inte torkar ut. Till träd finns smarta bevattningspåsar att sätta runt stammarna. Ur påsarna sipprar vattnet långsamt men konstant vilket hjälper träden bygga ett rotsystem för säker etablering.

- Annons -