- Annons -

Att mata fåglar

Något som är mycket trevligt och som definitivt ökar på trivseln där man bor, är att höra ljuv fågelsång. För många har detta en lugnande effekt och småfåglarna är dessutom fina att se på när de flyger omkring utanför huset. Visst är det trevligt att känna att de små bevingade vännerna trivs hemma hos dig? Något som dock kan vara ett problem för fåglarna, särskilt om vintern, är att finna tillräckligt med mat åt sig och sina barn. Fåglar behöver ju, precis som vilken levande varelse som helst, näring för att kunna överleva. Gör därför en insats och mata fåglarna du har i din närhet – detta kommer garanterat att kännas bra och fostra en miljö med glada, vackra fåglar som berikar din trädgård. Frågan är då hur du på bästa sätt ger fåglarna mat: Vad ska du servera dem och hur bör det gå till?

Mata fåglar
Det ligger ett ansvar i att mata fåglar, men det är ett belönande projekt som bjuder in välkomna vingburna gäster till din trädgård och berikar den på flera sätt och vis.

Använd en fågelmatare

Idag har det blivit allt viktigare att det ska se “rätt” ut i trädgården och detta gäller i allra högsta grad även fågelmatare. Det går mode i allt, detta gäller inte enbart inredningsdetaljer utan också de prylar du använder utomhus. Av den anledningen kan man idag hitta en mängd olika varianter av fågelmatare som både fungerar bra och som ser snygga ut när du ska mata fåglar. Dessa finns i flertalet former och färger. Det viktigaste, förstås, är dock att fåglarna ska komma åt maten på ett bra sätt. Med andra ord får inte fågelmataren vara för sluten i sin design. En variant som exempelvis är mycket stilig, är en fågelmatare som är formad som en stjärna och som finns i olika färger.

Mata fåglar - stjärnformad fågelmatare
Att mata fåglar behöver inte betyda att man har fula fågelmatare i sin trädgård! Ta exempelvis dessa stjärnformade fågelmatare som både är stiliga och funktionella för trädgårdsgästerna. Bildkälla: www.scandinavian-lifestyle.com

Vanliga är annars bollarna med grönt nät som finns lite varstans att köpa. Dessa hängs enkelt upp med ett snöre på lämplig plats.

mata fåglar välplacerad fågelmatare
Innan du matar dina fåglar – var noga med hur du placerar fågelmataren. Det finns en del att tänka på, som till exempel höjd och insyn.

Placering av fågelmatare

När du ska mata fåglar är det också viktigt att fågelmataren sätts på en lämplig plats och med rätt placering. Viktigt att tänka på här är att sätta fågelmataren vid en för fåglarna trygg plats, kanske lite halvt dold vid en buske. Man bör undvika placering på öppna platser, eftersom detta sällan lockar till sig småfåglar som är rädda för att rovfåglar ska dyka upp. Tänk också på att placera fågelmataren en bit upp från marken, så att inte en katt kan komma åt fåglar som sitter och äter.

Bra att veta när man matar fåglar är också att inte använda en typ av fågelmatare där fåglarna sitter i maten. Detta kan sprida smitta mellan fåglarna, som exempelvis salmonella.

Bli inte orolig om fåglarna inte hittar sin nya matplats dag ett. Det kan ta flera veckor innan de upptäcker maten men då lockar de oftast direkt med sig en hel flock andra fåglar.

Mata fåglar med rätt mat
Glöm inte att ge rätt sorts mat till rätt typ av fågel när du ställer ut mat till fåglarna! Olika fåglar gillar olika sorters mat, och du får anpassa dig efter vilka arter som besöker dig regelbundet.

Välj rätt mat

Rätt mat i det här sammanhanget beror på vad det är för typ av fåglar som kommer som middagsgäster till dig. Handlar det exempelvis om koltrastar så gillar dessa att mumsa i sig äpple. I de flesta fall när det gäller småfåglar fungerar det dock utmärkt med olika frön och nötter. Läs gärna på lite om näringsvärde i olika fröer, eftersom detta varierar mycket. Dock brukar det gå bra med hampafrön, jordnötter och solrosfrön, för att nämna några typer av fågelmat. Har du sparvar på besök ser de gärna att det finns havre, medan vissa andra arter (exempelvis hackspettar) uppskattar osaltat smör som smörjs in på trädstammen. Detta är mycket av charmen med att mata fåglar: att först identifiera vilka arter som brukar besöka dig.

Att köpa ekologisk mat till fåglarna kan också vara en god idé, så du vet att maten är tillverkad på ett bra sätt och inte besprutad med en massa gift. Det är ganska lätt att få tag på ekologiska fröer och annan fågelmat i matbutiken.

Mata fåglar med vatten
Det är lätt hänt att man glömmer av att ställa ut vatten till fåglarna i sin iver att mata dem. Men de behöver vätska precis som vi. Lyckligtvis finns det gulliga alternativ som tillåter fåglar att fylla på vattenreserverna på ett praktiskt sätt. Här visas exempelvis en vattenbägare för hackspettar.

Glöm inte vätska

Fåglar har förstås, precis som vi, behov av vätska. När du ska mata fåglar är det därför viktigt att samtidigt komma ihåg att ge dem vatten. Genom att ställa ut friskt vatten i närheten av den plats där du placerat maten lyckas du garanterat locka fler fåglar. Detta gäller för övrigt inte bara sommartid utan är lika viktigt året om. Vintertid kan det dock vara lite svårt, eftersom vattnet lätt fryser till is. Ett trick är då att lägga en tennisboll i vattnet, vilket får vattnet att röra sig och därmed undviker man isbildning.

Mata fåglar under vintertid
Hoppas att denna guiden har hjälpt dig att ta steget till att göra en insats och mata fåglar i ditt område. Det är en trevlig syssla som berikar både trädgården och din utsikt från fönstret.

Mata fåglar vid flerhushåll

När du bor i egen villa är fågelmatning allra enklast. Här bestämmer du ju över din egen tomt. Bor du däremot i lägenhet, kan det vara lite lurigare med regelverk och annat. Hör med ditt bostadsbolag vad som gäller, så du inte riskerar att bli vräkt.

- Annons -