Odla egen vitlök
Att odla egna grönsaker hemma ger en speciell känsla som de flesta borde prova på. Det är något särskilt med att plocka direkt från trädgården till matbordet. Inte nog med det, man vet samtidigt att det odlats på rätt sätt utan gifter och andra okända, potentiellt skadliga kemikalier. Populärt är att odla morötter, sallad och potatis – det vill säga sådant som klarar sig utan växthus. Dock blir det allt mer inne att ha en egen kryddträdgård för att omges av alla möjliga smaksättare från egen odling; basilika, mynta, oregano och andra goda kryddor som man har stor användning för i matlagningen. Något som man faktiskt också använder i stor utsträckning, och som därför bör finnas i varje trädgård, är vitlök. Denna artikel handlar om vitlöken och hur man odlar denna på bästa sätt.
Om vitlök
Vitlöken tillhör, som namnet antyder, familjen lökväxter. Den har använts i över 5000 år och har ursprung i sydöstra Asien. Dess allra främsta användningsområde, både i dåtid och nutid, är som smaksättare i diverse olika maträtter. Oavsett om det handlar om kinesisk, grekisk eller östeuropeisk matlagning så ser man tydligt att vitlöken har en framträdande roll. Den fungerar alldeles utmärkt när man ska tillaga både kött, fisk och vegetariska rätter samt i såser – och ibland till och med i efterrätter. Faktum är att ganska obetydliga rätter får ett helt nytt liv med denna härliga smaksättare; ta exempelvis den italienska förrätten bruschetta – här skapar man matglädje genom att helt enkelt gnida in vanligt vitt bröd med en vitlöksklyfta.
Dock har inte vitlöken enbart använts som smaksättare genom historien. Den har exempelvis ofta använts i medicinskt syfte, då den anses ha vissa helande egenskaper. Det är många som brukar intaga en dos av vitlöken för att bota förkylning, antingen genom att äta den rå eller att ha lite extra av den i matlagningen. Det finns ett stort antal naturläkemedel som innehåller vitlöksextrakt, bland annat särskilda vitlökstabletter. Ytterligare fördelar med denna speciella lök anses vara att den sänker fettvärden, sänker blodtrycket samt fungerar som smärtlindring. Det man heller kanske inte känner till är att den innehåller hela tre olika vitaminer: A, B och C. Gravida kvinnor bör dock vara försiktiga med intag av vitlök, eftersom den traditionellt använts till (i höga doser) att framkalla en abort.
Vidare sägs den vara ett effektivt medel för att hålla vissa insekter borta. I trädgårdarna som ligger i anslutning till slottet Buckingham Palace i London, bekämpar man effektivt bladlöss genom att göra en blandning av vatten och vitlökspulver som sedan sprutas över bladen. Den påstås också ha viss effekt mot mjöldagg på gurka – samt på morotsflugor.
Vitlöken har också använts till att skrämma bort vampyrer, om man ska tro östeuropeisk vidskepelse. För att undvika nattliga besök av dessa blodsugare skulle man gnida in vitlök runt fönstren samt hänga hela klasar av vitlökar lite varstans i huset. Vampyren skulle, enligt tron, inte tycka om doften av vitlöken och därmed ta till flykten. Detta figurerar även i modern tid. I en kyrka i Rumänien på 1970-talet delade prästen ut vitlök under gudstjänsten, för att på så sätt kunna avgöra om det fanns någon vampyr bland besökarna. Exakt varför denna lök skulle vara så effektiv mot vampyrer är det nog ingen som har något bra svar på, dock.
Med andra ord; det finns mängder av anledningar att börja plantera vitlök i den egna trädgården! Frågan är då, hur kommer man bäst igång med odlandet?
Hur odlas vitlök?
Som regel bör man sätta vitlöken på hösten, trots att det går bra även på våren. Vitlöksklyftorna sätts ned i jorden med rotsidan på klyftan nedåt och spetsen uppåt. Optimalt avstånd mellan klyftorna är ett par decimeter och de ska sättas på ca 5 cm djup. Viktigt att veta är att vitlöken tål kyla alldeles utmärkt, men man bör vara försiktig så att den inte utsätts för alltför mycket väta. Det är därför bra om vitlöken kommer upp en liten bit, exempelvis i en pallkrage. När man ska skörda vitlöken är det bra att komma ihåg att inte vänta för länge med att skörda den, eftersom klyftorna då kan falla isär. En bra regel är att skörda när bladen börjar bli gula, vilket är bortåt ett år efter själva odlingen och allra helst någon gång i juli eller augusti.