Att odla jordgubbar

KATEGORI

Plantera jordgubbar i trädgården

En av de mest populära och njutbara grödor man kan ha i trädgården är jordgubbar. Dessa härliga bär är användbara till många olika syften och brukar identifieras som ett säkert sommartecken. Egenodlade jordgubbar brukar ofta smaka mycket bättre än köpta i butik, dessutom är jordgubbar som godast när de är helt färskt plockade från plantan.

mogna planterade jordgubbar

Nyttan med jordgubbar

I både maträtter, bakverk eller bara som de är, kan jordgubbar användas till en mängd olika syften. Med söt smak och härlig färg är jordgubben perfekt till både saft och sylt. En klassisk jordgubbstårta till midsommar är något de flesta svenska midsommarfirare blir lyckliga av och ett färg- och smakinslag i form av jordgubbar förhöjer de flesta efterrätter.

Även i maträtter fungerar jordgubbar, t.ex. skivade i sallader eller som salsa tillsammans med chili, granatäppelkärnor, salt, vinäger och peppar.

Godast är ändå nästan att äta jordgubbarna direkt från plantan, solvarma och färska.

olika sorters jordgubbar att odla

Vilken typ av jordgubbar finns det?

Det finns ett antal olika jordgubbssorter som har olika karaktär och smak och som också är olika svåra att odla. Jordgubbssorterna skiljer också åt beroende på när de mognar. Vissa kan bli mogna i slutet av juni, andra i mitten samt i slutet av juli. Dessa tider beror även på var någonstans i Sverige jordgubbarna får växa någonstans.

Några tidiga jordgubbssorter med olika karaktär och mognadsperiod beskrivs nedan.

plantera jordgubbar i trädgården

Mognadstider och exempel på olika sorter

Några jordgubbssorter som mognar i juni är:

Zephyr – en sort med smak av smultron som är ovanlig att hitta i butiker eftersom den inte håller så länge, men den går bra att odla i egen trädgård/ eget land.

Honeyoe – brukar vara den första jordgubbssort som säljs på säsongen. Den är ganska vattnig men tålig.

I mitten av juli mognar:

Korona – denna är Sveriges vanligaste jordgubbssort. Den är söt och har koniska bär.

Sonata – en jordgubbe som passar bra för trädgårdar i Sverige eftersom den tål kallt klimat och regn bra.

I slutet på juli mognar:

Dania – som, vilket kan härledas av namnet, kommer från Danmark och därför också passar att odla i ett hyfsat kallt klimat.

Florence – är bra om man brukar få problem med sjukdomar på jordgubbarna. Denna sort står emot både gråmögel och mjöldagg.

Med ovanstående information kan man, som jordgubbsodlare, klokt kombinera ett antal olika sorter i odlingen så att man kan njuta av jordgubbar som mognar olika tider under hela sommaren.

odla jordgubbar

Hur odlar man jordgubbar?

I samband med jordgubbsodling är det viktigt att tänka på att plantorna ska stå på en plats där det är varmt, soligt och helst inte så blåsigt eller väderutsatt. Det bör också finnas frisk jord där man ska plantera eftersom jordgubbsplantor inte trivs i ”gammal” jord där det tidigare växt jordgubbar. Precis som med potatis bör man då och då växla plats för ett jordgubbsland. Cirka vartannat, vart tredje år brukar vara lagom att byta odlingsplats för att få en optimal skörd.

Läs också: Myror inomhus: 5 tips på hur du får bort dem

PH-värdet i jorden bör vara något åt det sura hållet, vilket kan uppnås bl.a. med hjälp av torv, som även hjälper till att göra jorden porös, något som jordgubbsplantor gillar.

Om möjligt bör bären skyddas från fukt för att inte drabbas av ovan nämnda gråmögel. Då de växer hängande nära jorden kan det vara svårt men med hjälp av t.ex. täckbark på jorden under plantorna kan man skydda bären från regnstänk.

Det är också viktigt att vara noggrann med ogräsrensning eftersom jordgubbsplantor har känsliga rötter. Av samma anledning bör man också vara försiktig med vattning för att inte skada eller dränka rötterna. Nyodlade plantor behöver dock hållas fuktiga för att rötterna ska kunna växa ordentligt.

plantera jordgubbar

När ska man plantera jordgubbsplantor?

Det går att sätta ut plantor på både våren och hösten. Man bör plantera helt nya, fräscha plantor från en handelsträdgård eller liknande och inte försöka återvinna plantor från andra ställen i trädgården.

Tyvärr är jordgubbar känsliga mot ett flertal olika sorters skadedjur, både t.ex. maskar och mögel. Det är svårt att förhindra dessa angrepp annat än med ovan nämnda metoder, d.v.s. täcka jorden och se till att plantorna har goda förhållanden att växa i. De ska inte stå alldeles för nära varandra och man ska om möjligt försöka undvika fukt, t.ex. genom att vattna på dagarna istället för på kvällen. Då hinner eventuell överskottsfukt avdunsta från själva bären under dagen.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -