- Annons -

Behöver du tips för att bygga trädkoja till barnen? Då har du kommit till rätt ställe. Det är kul att bygga koja, men det är inte helt lätt om du inte gjort det förut. Dock behöver du inte vara byggproffs för att lyckas. Här går vi igenom tips inför bygget och ger inspiration för olika konstruktioner som kan passa dig.

Om du har en trädgård med träd så har du goda möjligheter att bygga trädkoja. Men se till att bygga en variant som passar dina barn, din trädgård och som du klarar av att bygga, annars kan det gå illa. Glöm inte heller att kojan inte bara behöver vara till för barn, även vuxna kan njuta av ett krypin utomhus.

Inspiration för att bygga trädkoja

När många tänker på kojor tänker de på fallfärdiga ruckel i eller under träd, men så varken ska eller behöver det vara. Tänk det som en skojigare lekstuga i stället. För att komma fram till vilken konstruktion som kan passa dig eller för att ge lite inspiration till att utveckla dina egna idéer ger vi här tips.

”All in” trädkoja i två våningar med rutschkana

Om du känner för ett projekt som på riktigt är “all in” och som barnen verkligen kommer att utnyttja och ha kul i, så kan du bygga en trädkoja i två våningar med rutschkana. Det kommer att förvandla trädgården till en lekplats för barnen och alla deras kompisar. Perfekt för de som gillar att ha folk hemma helt enkelt. Förutsättningarna som krävs för att bygga denna koja är ett lämpligt träd som är stort och stabilt. Det får inte vara för högt, men inte heller för lågt.

Börja med att bygga våning 1, och bygg sedan på våning två. Förena de båda våningarna genom repstege eller med en platsbyggd stege. Installera sedan rutschkanan. Observera att rutschkanan behöver spraymålas minst en gång per år eftersom den förmodligen kommer att slitas ut snabbt på grund av flitig användning. Kul kan vara att ha ett tema på kojan, kanske pirattema eller varför inte djungeltema? Pynta kojan och måla i färger som passar med detta.

Enkel koja perfekt för lek

Om du har en mindre tomt eller trädgård så går det inte att bygga en för stor koja. Men vem har sagt att kojan behöver vara stor för att vara kul? Välj ut ett passande träd på tomten och bygg en enklare konstruktion, exempelvis ett mindre trädäck på omkring 6 kvadratmeter cirka 1,5 meter upp från marken, ståendes på fyra stolpar och inbyggd mot trädet. På denna konstruktion kan du sedan bygga en kioskliknande konstruktion med snedtak som leder bort regn och även bygga en stege i simpelt utförande. Mer än så behövs egentligen inte. Låt sedan barnen inreda själva med kuddar och annat mysigt.

Mini-altan i trädet med eller utan tak

För att en koja ska passa både små och stora så behövs det egentligen inte mycket mer än att bygga en mindre altan på höjden. Välj ut ett stabilt träd och bygg ut en altan från detta och bygg en trappa som går upp. Hägna in altanen med ett ordentligt staket och skippa taket. Här kan både barnen leka och ni kan hela familjen spendera mysiga kvällar och dagar här under trädets krona.

Bygga koja utan träd

Såklart kan det vara så att din trädgård inte har träd som passar för att bygga koja i anslutning till. Men det gör ingenting, för du kan bygga en koja ändå! Tänk att du bygger som en enkel och stabil lekstuga, fast på en upphöjd stomme. Väggarna kan vara av trä, men entré kan gott väl täckas av hängande tyg, sålänge kojan har ett ordentligt tak. Du kan köpa en färdig byggsats till en simpel lekstuga och bygga en upphöjd stomme med stege till den om du vill göra det hela enklare. Sedan när barnen tröttnat på kojan kan du ta bort stommen och förvandla den till en lekstuga eller varför inte ett extra förråd för cyklar, gräsklippare och annat. Om du bygger kojan själv är ett råd att göra takhöjden så att den även passar för vuxna.

Tipi-koja

bygga trädkoja

Sist men inte minst, en koja behöver inte alls byggas uppe i ett träd. Varför inte bygga en tältkoja i trä, i stället för att bygga en klassisk koja? Gör konstruktionen likt en Tipi och även här slipper du använda dig av trädgårdens träd då konstruktionen faktiskt kan vara helt fristående. Denna koja behöver heller inte vara upphöjd och är dessutom ett snyggt inslag i trädgården.

Bygg en stadig koja oavsett konstruktion

Här kommer lite allmänna tips kring att bygga trädkoja eller koja.

 • Kontrollera att trädet är stabilt.
 • Kolla omgivningen kring kojan, finns det farliga stenar som barnen kan ramla på? Ta i så fall bort dessa innan bygget.
 • Gör en ordentlig ritning och plan för bygget.
 • Kolla med en andra part, till exempel en byggkunnig vän, för att se om din konstruktion och plan verkar lämplig.
 • Bygg inte allt själv utan ta hjälp av en kompis eller granne.
 • Välj impregnerat virke för att kojan ska hålla längre och tänk på att spillvirke från andra byggnationer kan fungera utmärkt. Allt behöver inte köpas nytt.
 • Bygg kojans grund med brädor som har en minsta tjocklek på 22 millimeter och fäst dem genom reglar som bör vara minst 45 millimeter tjocka och 95 millimeter breda för en så stabil konstruktion som möjligt.
 • Om du bygger trädkoja: genomför bygget uppe i trädet för att anpassa det efter trädets struktur i stället för att försöka bygga den på marken.
 • Använd montageband som extra stöd till spik för trädkojan.
 • Fundera över om du behöver gjuta en grund för reglarna för extra stabilitet.
 • Bygg alltid tak som bidrar till att leda bort regnvatten från kojan så den inte utsätts för onödigt mycket väta.

Lycka till!

- Annons -