- Annons -

Att bygga växthus intill en husvägg är ett yteffektivt sätt att ha ett växthus på. Du behöver inte ha en särskilt stor tomt för att ändå kunna njuta av färska paprikor eller annan växthuskrävande grönsak eller frukt. Dessutom kan din fasad lagra värme, vilket gör att det kan skapas ett jämnare klimat inne i växthuset. Här skriver vi om den växande trenden att bygga ett litet växthus mot vägg.

Väggmonterat växthus – för- och nackdelar

En av de största fördelarna med att montera ett växthus intill husfasaden är att det är yteffektivt. Du behöver inte ha en särskilt stor gård för att kunna installera ett växthus mot fasaden, för många räcker det med en knapp kvadratmeters inglasning för att de ska bli nöjda. Det blir en snygg, grön detalj mot din husvägg och kräver inte heller särskilt mycket underhåll, ändå kan du njuta av färska, hemodlade paprikor eller växthusgurkor tack vare den lilla ytan. Många gör tvärtom: de betraktar växthuset mot väggen som en veranda där de också har förlängda odlingsmöjligheter under säsongen. Då krävs förstås ett större bygge och bygglov.

Står du i valet och kvalet mellan att bygga ett väggmonterat växthus? Här kommer vi med en klassisk för- och nackdelarlista som kanske kan hjälpa dig i ditt val.

Fördelar med väggmonterat växthus

  • Yteffektivt – bygg tätt intill väggen och använd resten av tomtytan till att odla växter som klarar sig utan växthus.
  • Jämnare klimat under höst och vår – speciellt om du har en tegelvägg.
  • Står stadigt – ett växthus blir lätt utsatt för hårda vindar, men den står betydligt stadigare mot din husvägg.
  • Du kan enklare dra vatten dit från ditt hus, om det är ett större du planerar bygga.
  • Det går att bygga betydligt mindre än ett fristående tack vare stabiliteten från din husvägg.
  • Du kan komma hyfsat billigt undan.

Nackdelar med väggmonterat växthus

  • Ett väggmonterat växthus behöver bygglov om det överskrider 15 kvm. För att kolla vad som gäller i just din kommun kan du titta på Boverkets hemsida.
  • Även om det minskade ljusinsläppet kan bli en fördel, bör du ha det i åtanke. Kommer växterna i ditt växthus få tillräckligt med ljus, eller blir det lite för skuggigt därinne?
  • Ofta är det väggmonterade växthuset litet, kanske är det något som kommer störa dig i framtiden.

Inglasad altan, orangeri, väggväxthus?

Vad är egentligen skillnaden på en inglasad altan, ett orangeri och ett väggväxthus? Skillnaderna behöver inte vara så stora, det handlar mer om vad det är för syfte de olika typerna ska ha. Ofta är storleken avgörande. Ett väggväxthus kan förvisso likna en inglasad altan till stor del, men väggväxthuset är ofta betydligt mindre. Det är inte ovanligt att du hittar små väggväxthus i byggvaruhusen på runt 0,9 kvm.

Orangeri

Ett orangeri är kortfattat ett växthus som är uppvärmt året om, och eftersom det är enklare att dra värme med radiatorer från huvudbyggnaden är det tacksamt att placera den intill husväggen. I ett orangeri brukar man också vilja kombinera odlingslust med umgänge: det ska vara tillräckligt stort för både stolar, bord och apelsinträd!

Inglasad altan

En inglasad altan brukar i regel vara ouppvärmt, och fokus ligger inte så mycket på odlingen. Här läggs större vikt vid umgänge, och många förvarar mat och läsk ute på altanen på vintrarna eftersom det ändå är en skyddad plats. Det går förstås att tillfälligt värma upp sin altan, ofta med hjälp av infravärme.

Fundera på vad det är du vill ha ditt växthus till. Är det mest att kunna äta färska tomater under årets varma period, eller vill du ha en förlängning av huset, ett extra rum? Vi på Villalivet hoppas att vår guide var till nytta för ditt beslut.

- Annons -